Beter slapen

Diepe slaap voor diep geluk

Wekkers die ons na de aangeraden acht uur slaap braaf uit onze slaap halen. Lampen met het juiste licht, zodat we op het juiste moment wakker worden. Slaapapps die onze slaapfases registreren. Omdat we inzien dat een goede nachtrust essentieel is voor onze gezondheid, hebben we veel over voor onze diepe slaap.

Als je nu denkt dat je er bent met een goed bed plus zo’n wekker en weklampje, heb je het mis. Ben je in de veronderstelling dat je de kwaliteit van je uren slaap verder niet onder controle hebt? Think again! Wetenschappers hebben namelijk een manier ontdekt waarop we ook daadwerkelijk efficiënter en dieper kunnen slapen. Kijk, dat is nog eens info waar we gelukkig van worden.

Weinig diepe slaap? Minder gezellig door slaapgebrek

Eerst even terug naar het waarom. Tegenwoordig slapen we gemiddeld een uur minder dan vroeger. Wat resulteert in gezondheidscrises, depressies, overgewicht en ga zo maar door. Door slecht te slapen heb je bovendien meer kans op ziektes als Alzheimer en diabetes. Uit recent onderzoek blijkt vooral ook het mentale deel van de schade niet onderschat te moeten worden! Slaap je niet goed genoeg, dan neemt je empatisch vermogen af en kun je minder goed besluiten nemen. Slaapgebrek maakt ons letterlijk minder leuk, slim en gezond.

Hoeveel diepe slaap heb je nodig?

Moeten we dus gewoon een uurtje langer pitten met z’n allen? Zou dat alles oplossen? Nee. Wetenschappers zien anno 2017 in dat niet alleen de hoeveelheid uren maar vooral de kwaliteit van onze slaap ertoe doet. Met name de diepe slaap, waar we het allermeest van opknappen, is van belang. Deze fase van diepe slaap duurt meestal zo’n 75 tot 90 minuten. Iemand die de meeste nachtelijke uurtjes doorbrengt in de fases van lichte slaap en/of REM-slaap, wordt stukken minder uitgerust wakker dan iemand die de fases van diepe slaap optimaal doormaakt. En de wetenschap zou de wetenschap niet zijn als ze niet iets met deze kennis deden…

Hersengolven in je diepe slaap

En dus ontwikkelden ze iets moois. Waarbij niet de vraag ‘hoe lang slaap je?’ maar ‘hoe effectief is je slaap?’ centraal staat. Ze zijn eerst aan het meten geslagen. Het schijnt dat je hersenen in de fase van diepe slaap bepaalde golven uitzenden. Precies die hersengolven zorgen ervoor dat de cellen in je lichaam zich herstellen. Ook wordt in deze diepe slaapfase de info die je overdag hebt opgeslagen naar je langetermijngeheugen getransporteerd. Slaap je minder diep, dan herstelt je lichaam zich minder goed en ontstaat er op den duur schade. Naarmate de jaren verstrijken, zenden we minder van die fijne diepe hersengolven uit. Ons lichaam wordt ouder.

Slaapstimulerende technologie

Wat nu als we op bepaalde momenten in iemands slaap geluiden laten horen die op precies dezelfde golflengte zitten als die hersengolven? Zo gedacht, zo gedaan. We hangen iemand aan de draden en wat blijkt? Met de juiste geluiden slaapt de persoon in kwestie dieper. De hersenen reageren op deze geluiden door meer herstelprocessen te laten plaatsvinden. De bewuste persoon heeft de volgende dag een beter geheugen, ook fijn.

Wil je dus je diepe slaap verlengen en zodoende gelukkiger én minder snel oud worden? Wat elektrodes aan je lijf en voilà. Wij zijn benieuwd of we over tien jaar allemaal een supersonisch geluidsgolven uitzendend apparaat naast ons bed hebben staan. En wie er als eerst op de markt komt met een app of simpele device die we gewoon op ons nachtkastje kunnen leggen. Wij zijn meer dan bereid om te testen!

Meer weten over deze technologie? Bekijk de TED Talk van Dan Gartenberg.

Beter slapen. Beter Leven

Beter slapen, beter leven. | Beter Bed

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing