Beter slapen

Licht en temperatuur in de slaapkamer

Wist je dat de temperatuur van de slaapkamer en het licht in de slaapkamer van een kind een grote rol kunnen spelen in hoe hij of zij slaapt? Beiden zijn onderdeel van de slaapomgeving van je kindje. Een veilige en slimme slaapomgeving creëren helpt om het slaapgedrag van je baby te bevorderen.

Slaapomgeving

Een fijne slaapomgeving creeren is belangrijk. Allereerst voor de veiligheid van je kindje. Als ouder heb je niet overal invloed op maar wel op de slaapomgeving van je kindje. Een veilige slaapomgeving creëer je onder andere door je baby altijd op een veilige plek te laten slapen. Bijvoorbeeld in een ledikant of co-sleeper. Er zijn nog twee belangrijke elementen binnen de slaapomgeving die een impact kunnen hebben op de slaap van je kindje:

Temperatuur

De geadviseerde temperatuur van de slaapkamer van een baby is tussen de 16 en 18 graden Celsius. Vind je het lastig om dit te bepalen? Veel babyfoons geven aan hoe warm de slaapomgeving is. Het is belangrijk dat je kindje het niet te koud of te warm heeft op de slaapomgeving. Niet alleen vanuit veiligheid (jonge baby's kunnen hun temperatuur nog moeilijk zelf reguleren) maar ook om de slaap te bevorderen is het niet fijn als je kindje het te koud of te warm heeft. Het is best lastig om te bepalen wat je je baby het beste kunt aantrekken. De Tog waarde kan je hierbij helpen. Heeft jouw baby koude handjes? Dit zegt niet over de temperatuur van je kindje. Je kunt veel beter voelen in de nek van je baby om een inschatting te maken of je baby het te koud of te warm heeft. 

Licht

Ook licht is speelt een grote rol in hoe een kindje wel of niet slaapt. Wist je dat licht een grote factor is in hoe onze biologische klok staat ingesteld? Wanneer het licht is krijgt ons lichaam een seintje dat het dag is en dat maakt dat je minder slaperig wordt. Hoewel baby’s niet geboren worden met een biologische klok is het wel raadzaam om hier al rekening mee te houden. Laat je baby altijd in het donker slapen. Ook overdag. Donker stimuleert namelijk het lichaam om slaperig te worden en sommige baby’s zijn enorm gevoelig voor licht of donker. Bovendien weten we dat baby’s nog niet bang zijn in het donker. Dat is een ontwikkelingsvaardigheid die pas rond de twee a drie jaar begint op te spelen. Vanaf dat moment kan het voorkomen dat je merkt dat je kindje bang wordt in het donker. In dit geval kun je wel de afweging maken om een klein nachtlampje in de slaapkamer te zetten. 

 

De leukste kinderbedden

bd_vipack_dallas_zijframe_eiken_kaal
Meest verkocht

sofabed Dallas als huis

(11)

Levertijd: 4 dagen

385.- 269.50 Je bespaart 30%

bed Fresh 400

(53)

Levertijd: 4 dagen

299.- 247.09 Je bespaart 17%

bed Alex

(44)

Levertijd: 4 dagen

179.-
lowest-price

Sofabed als huis met slaaplade Dallas

(4)

Levertijd: 5 dagen

579.- 405.30 Je bespaart 30%

bed Billy

(6)

Levertijd: 4 dagen

286.- 200.20 Je bespaart 30%

bed Huisbed inclusief 3 dakpanelen

(4)

Levertijd: 4 dagen

601.- 420.70 Je bespaart 30%

bed Fresh 450

(103)

Levertijd: 4 dagen

349.- 288.41 Je bespaart 17%

kajuitbed Pep

(38)

Levertijd: 4 dagen

309.-

Bed Fresh 500

(66)

Levertijd: 4 dagen

399.- 329.73 Je bespaart 17%

bed Dallas met dak

(4)

Levertijd: 4 dagen

268.- 187.60 Je bespaart 30%

Blogs per tag

Over de auteur

Kinderslaapcoach

Oprichter en kinderslaapcoach bij slaaptipsvoorbabys.nl

Meer over Myrthe
Advies nodig?
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing