Beter slapen

Magie in Het Slaaplab

Al jaren bevindt zich in de Universiteit van Amsterdam een heus slaap- en geheugenlaboratorium. En waar je een tijdje terug nog moest denken in termen van witte jassen en steriele dekbedden, is dit sinds kort een gezellig appartement met modieus beddengoed en dito aankleding. Wat de onderzoekers er zoal doen? Hou je vast. Het heeft namelijk nogal een hoog Harry Potter-gehalte.

Herinneringen beïnvloeden

Wie weet maken we binnenkort van een negatieve herinnering zonder veel moeite een positieve. Slaapmuts op en voilà, nare herinneringen verdwijnen als sneeuw voor de zon. In het slaap- en geheugencentrum worden namelijk volop technieken ontwikkeld die het mogelijk maken onze slaap te verdiepen en herinneringen tijdens de slaap te beïnvloeden. ‘Herinneringen versterken in je slaap is mogelijk, dat is al gebleken. Waarom afzwakken dan niet?’, aldus de onderzoekers van de UvA. In het slaaplab wordt verder de relatie tussen de cognitieve en emotionele functie van slaap- en waaktijd onderzocht. Ze houden zich bezig met patiëntonderzoek, bedenken oplossingen voor slaapproblemen en krijgen steeds meer inzicht in de rol van slaapproblemen bij post-traumatische stressstoornissen. Maarre… binnenkort een gezellig uitziend mutsje in de winkel waarmee je nare herinneringen doet vervagen? Wij staan vooraan in de rij.

Slapend slimmer worden

Iets anders wat het slaapcentrum heeft aangetoond, is dat we ’s nachts nieuwe kennis in ons geheugen kunnen planten. Geheugenimplantatie heet dat. Uit onderzoek met zestig proefpersonen blijkt dat slapende mensen zich zelfs een vreemde taal eigen kunnen maken! We verklaren ons nader. Tijdens het monitoren van de slaapfases, zien wetenschappers precies in welk stadium van de slaap iemand zich bevindt. We wisten al dat ons brein ’s nachts herinneringen en opgeslagen informatie herhaalt. Niet zo gek dus dat de onderzoekers in Amsterdam wilden testen wat er gebeurt als lesstof ’s nachts nog eens aangeboden wordt. En je raadt het al. ’s Avonds doorgelezen Deense woordjes blijven beter hangen als ze midden in de nacht nog eens uit boxen bij je hoofdeind schallen. ‘Het geluid moet klinken op exact dat ene moment dat slechts één seconde duurt’, benadrukken de onderzoekers. Zolang we onze eigen hersengolven nog niet tot op drie decimalen kunnen meten, heeft thuis aan de slag gaan met speakers vooralsnog dus weinig nut. Maar een doorbraak is het zeker.

Toekomstmuziek

Herinneringen sturen en aanpassen. Kennis vergaren in je dromen. Slaapproblemen en daarmee gezondheidsklachten de wereld uit helpen. De toekomst zal ons leren hoe het verder gaat met deze tovenarij. Eén ding is alvast zeker. Als bovenstaande onderzoeksresultaten niet mede te danken zouden aan de fijne dekbedovertrekken en rustgevende kleuren in het laboratorium, hadden ze de boel geen make-over gegeven. Bij Beter Bed doen we dan ook met alle plezier suggesties voor de indeling en styling van menig slaapkamer in Nederland. Het begint immers allemaal bij goede slaap in een sfeervolle ruimte, dat hebben ze daar in Amsterdam prima begrepen.

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing