Beter slapen

Soorten nachtkleding

Van fluffy flanel tot sexy satijn. Nachtkleding moet praktisch en comfortabel zijn. Makkelijk aan en uit te doen en uiteraard lekker liggen. Bovendien wil het oog ook wat! We hebben onze pyjama, onesie en nachthemd immers niet alleen ’s nachts aan onder de dekens, ook ’s avonds op de bank en al loungend op zondagochtend willen we er een beetje fashionable uitzien…

We hebben alle soorten nachtkleding voor je op een rijtje gezet. Kies jij voor luchtig of warm? Ga jij bij koude nachten voor een dik winterdekbed en velours pyjama? Of kies je voor een satijnen nachtjurkje of helemaal niets, zeker nu de nachten weer warmer worden? Lees verder en je weet straks precies wat de voor- en nadelen van de verschillende soorten materialen zijn. En of je je sokken nu juist wél of juist niet mag aanhouden in bed.

Pyjama of onesie met dikke sokken

Zeg pyjama en je denkt veilig, gezellig, zacht en comfortabel. De een heeft een exemplaar met Snoopy erop, de ander met klassieke ruitprint. Ze zijn tweedelig verkrijgbaar en uit één stuk. Met of zonder voeten eraan. Wat voor pyjama je ook aantrekt, de reden dat je hem gekocht hebt, is ongetwijfeld dat je het anders zo snel koud hebt in bed. Misschien combineer je je dikke pyjama zelfs met badjas, sloffen en/of comfortabele dikke sokken.

Onze tip? Ga voor katoen als je niet te veel wilt zweten en voor warm, zacht flanel als je een echte koukleum bent. Trek je bovendien niet te veel aan van fabels als ‘sokken dragen in bed is ongezond’. Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat je best sokken aan mag in bed en dat je met warme voeten sneller in slaap valt. En tegen de tijd dat je het te warm krijgt, schop je ze vanzelf uit, nietwaar? Toch liever een alternatief voor de a-sexy sokken? Probeer eens een voetenbad voor het slapen gaan, een elektrische deken of een mooie sprei op je bed.

Tot slot nog een laatste pyjamatip: ga voor een leuk printje of modelletje. Zelfs topmodellen worden erin gespot, de pyjama is hipper dan ooit en kan ook buiten de slaapkamer gedragen worden. En waarom zou je comfort en stijl niet optimaal combineren?

Nachthemd of negligé

Bijna de helft van de vrouwen blijkt te slapen in een pyjama of nachthemd. Een nachthemd is vooral populair in het voorjaar en zomer en er zijn nachthemden te koop van zacht en hygiënisch katoen, licht en elegant zijde, zacht en glanzend satijn en natuurlijk van warm flanel. Er is dus altijd een stofje te vinden dat bij jou past. Waarom je een negligé zou moeten aantrekken als je ook in een comfy nachthemd kunt slapen? Omdat liefde niet blind is, daarom.

T-shirt of hemdje

Het merendeel van de mannen slaapt in de winter in een simpel katoenen T-shirt. De vrouwelijke variant is een hemdje, eventueel met shortje. Deze populaire vorm van de pyjama of de nachtjapon wordt steeds alledaagser omdat onze huizen in vergelijking met vroeger steeds beter geïsoleerd zijn en we de pyjama niet meer alleen dragen om warm te worden. Persoonlijk is dit mijn favoriet. Een mooi compromis tussen de pyjama en niks!

Alleen ondergoed of naakt

Vooral jongeren en mannen slapen in alleen hun ondergoed of naakt. Lekker makkelijk en met de warme dekbedden of 4-seizoenen dekbedden van tegenwoordig heb je niet méér nodig. Slapen met te dikke nachtkleding aan kan bovendien de natuurlijke temperatuurdaling van je lichaam verstoren. Als je je lichaam zelf laat afkoelen, gaat het vanzelf meer zijn best doen om je op temperatuur te houden. Zo slaap je dieper, beter, hygiënischer en verbrand je ook nog eens meer calorieën. Lees meer over de voordelen van naakt slapen

Hoe jij ook slaapt, wij wensen je een lange nacht en een uitgerust gevoel in de ochtend toe. Heb je het, ondanks je lekkere pyjama, te warm of koud in bed en kun je wel wat advies gebruiken over het soort matrashoeslakendekbed of kussen? Onze slaapadviseurs staan voor je klaar.

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing