Matras advies Beter Bed

Matras advies: alles over matrassen

Een goed matras is ontzettend belangrijk voor onze nachtrust. Over het algemeen weet iedereen dat een goede nachtrust essentieel is om overdag goed te kunnen functioneren. Een matras dat bij je lichaam past kan daarbij helpen. Maar wat is nu eigenlijk een goed matras? En wat voor een soort type matras past er bij jouw lichaam, jouw slaaphouding en jouw wensen? Daar helpen we je graag bij!

Bekijk ons advies voor het vinden van het beste matras, of gebruik onze matraswijzer om direct een matras te vinden dat past bij jouw voorkeuren. 

Wat maakt een matras tot een goed matras?

Wanneer je niet bekend bent met matrassen, is het soms lastig om te bepalen wanneer een matras voor jou goed is. Om dit te bepalen, spelen allerlei kenmerken een rol. Kenmerken zoals warmte-isolatie, vochtafvoer, de behoeften van je eigen lichaam en jouw persoonlijke wensen bepalen de keuze voor een matras. Om te bepalen welk matras goed voor jou is, helpt deze matrassen adviespagina je verder. Lees meer informatie over: 

Verschillende comfortzones in jouw matras

Een matras vangt de natuurlijke vormen van jouw lichaam op. Dit is vooral belangrijk voor de uitstekende delen, zoals je heupen en schouders. Daarnaast ondersteund een goed matras je rug, zijholte en nek. Een matras heeft daarvoor een aantal comfortzones. Dit zijn als het ware zones die extra ondersteuning bieden voor jouw lichaam. Hoeveel comfortzones jouw ideale matras nodig heeft, is afhankelijk van je lichaam. We hebben matrassen met vijf, zeven of negen comfortzones. Hoe meer comfortzones een matras heeft, hoe meer support deze zal bieden. 

We beginnen bij een 5-zone matras. Dit matras biedt ondersteuning aan de drie belangrijkste zones: je hoofd en nek, je schouders en je heupen. Zodoende zijn er vijf verschillende comfortzones. Je kunt het matras gemakkelijk omdraaien omdat de zones bovenaan het matras (bij de hoofd en nek), hetzelfde zijn als onderaan het matras (bij je voeteneinde). Heb je last van rugklachten? Dan raden wij een matras aan vanaf de 7 comfortzones. Deze bieden je lichaam de optimale ondersteuning. Naast de eerder benoemde comfortzones, bieden deze matrassen ook extra comfort aan je rug en taille. 

Vijf zones matras
Zeven zones matras
Negen zones matras

 

Wist je dat jouw slaaphouding belangrijk is voor de keuze van je matras?

Je slaaphouding is erg belangrijk in de keuze voor een matras. Deze bepaalt namelijk waar het matras ondersteuning moet bieden. De juiste ondersteunende eigenschappen zorgen ervoor dat je lichaam in een natuurlijke houding ligt. Hieronder lees je waar je met welke slaaphouding op moet letten bij het kiezen van een matras, of bekijk onze video over slaaphoudingen. En lees ons artikel over slaaphouding als je er meer over wilt weten!

 


 

Ben je een zijslaper?

Matrassen voor zijslapers

Als je een zijslaper bent is het van belang dat je wervelkolom een rechte lijn vormt tijdens het slapen. Daarvoor heb je een goed ondersteunend matras en kussen nodig. De hardheid van het matrassen en de hoogte van het kussen verschillen per persoon. 

Matrassen voor zijslapers 
 

Ben je een rugslaper?

Matrassen voor rugslapers


Slapen op je rug wordt door veel mensen gezien als de beste slaaphouding. Als je een rugslaper bent is het van belang dat je lichaam de natuurlijke s-vormige kromming blijft behouden. Je wilt daarnaast dat je matras genoeg ondersteuning biedt aan je onderrug. Welk matras je hiervoor nodig hebt, verschilt per persoon. Test het eens door gewoon 5 minuten op een matras te gaan liggen en goed te voelen. Dat is nog lekker ook. 

Matrassen voor rugslapers 
 
 
 
 

Ben je een buikslaper?

Matrassen voor buikslapers


Op je buik slapen is volgens ons niet de juiste keuze, omdat dit erg slecht is voor je houding en vooral voor je onderrug. Ons advies is dus vooral om te proberen om een zijslaper of rugslaper te worden! Als je niet anders kunt en nu eenmaal een buikslaper bent, is het van belang dat je onderrug niet te ver doorzakt en je wervelkolom recht blijft tijdens het slapen. Dit voorkom je meestal door een wat harder matras te nemen. 

Matrassen voor buikslapers 
 
 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een matras?

Vind het antwoord op al jouw matrasvragen! 

lengte_b.png

Welke maat matras past bij mij?

De standaard lengte van matrassen is 200 cm. Voor mensen die langer zijn dan 180 cm, raden we een matras van 210 of 220 cm lang aan. De breedte van een eenpersoons matras kan verschillen van 70 cm tot 120 cm. Breder dan 140 cm wordt gezien als een tweepersoons matras. Bij een breder en langer matras zijn het draagvermogen en de bewegingsruimte groter. Hoe breder een eenpersoons- of tweepersoonsmatras is, hoe comfortabeler je ligt. Tip! Wil je een langer matras, maar is je slaapkamer of je bestaande bed daar niet geschikt voor? Kies dan voor een kussen dat 40 cm diep is in plaats van 60 cm, zo win je 20 cm lengte! 

gewicht_b.png 

Hoe stevig moet mijn matras zijn?

De stevigheid wordt o.a. bepaald door je gewicht, vormen en persoonlijke voorkeur. Voor iedereen is dit verschillend, de ene persoon is namelijk de ander niet. Het is de bedoeling dat je lichaam goed ondersteund wordt door je matras. Het ene materiaal ondersteunt voor jouw persoonlijk beter dan het andere.

Als de materialen van een matras je lichaam niet goed ondersteunen, ligt je ruggenwervel niet in een mooie rechte lijn en kun je bijvoorbeeld snel last krijgen van je rug. Pocketveren en koudschuim zijn materialen die over het algemeen een stevigere ondersteuning bieden en dus meer geschikt bij een hoger lichaamsgewicht.

rugklachten_b.png

Ik heb pijnklachten. Welk matras is geschikt voor mij?

Een goed matras zorgt ervoor dat je lichaam 's nachts optimaal kan ontspannen zodat je fit en gezond weer uit bed stapt. Ervaar je pijn bij het opstaan? Dan is het extra belangrijk om te letten op de ondersteunende eigenschappen van het matras en je slaaphouding. Traagschuim matrassen zijn uitermate geschikt wanneer je last hebt van spieren en gewrichten. 

temperatuur_b.png

Ik heb het snel warm! Of juist koud... Welk matras past bij mij?

Het juiste matras zorgt voor een aangenaam slaapklimaat. Als je het 's nachts niet te warm en ook niet te koud hebt, ben je 's morgens optimaal uitgerust en begin je fris aan de dag! Wanneer je het snel warm hebt en transpireert, raden we een matras met goede, ventilerende eigenschappen aan. Denk hierbij aan een pocketvering matrassen. Heb je het juist snel koud in bed? Latex en traagschuim matrassen ventileren minder goed en houden warmte langer vast.

allergie_b.png

Ik heb last van allergieën. Welk matras past bij mij? 

Veel voorkomende allergieën die betrekking hebben op matrassen zijn wol- en huisstofmijt allergieën. De collectie van Beter Bed bevat daarom matrassen zonder wol en matrassen die speciaal behandeld zijn tegen huisstofmijt. Bekijk de anti-allergische matrassen collectie.  Ook zijn er speciale anti-huisstofmijt hoeslakens en moltons die je matras schoon en vrij van huismijt houden.

ventilatie_b.png

Vind je goede ventilatie belangrijk? 

Het ventilerend vermogen van een matras is van groot belang vanwege de vochthuishouding en vochtregulatie. Wist je dat je per nacht ongeveer 1/3 liter transpiratievocht verliest? Een goede ventilatie voert dit vocht goed af en zorgt ervoor dat dit buiten het matras kan verdampen. Zo blijf je matras schoon en fris en heb je ook minder last van huisstofmijt of bedzwammen! 

Hoe kies je uit 6 soorten matrassen?

Omdat ieder lichaam anders is en andere behoeftes heeft, zijn er ook verschillende soorten matrassen. Ieder matras heeft kenmerken die matchen met jouw wensen. Wij lichten de verschillende matrassen en de daarbij horende eigenschappen toe zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Bekijk daarvoor ook onze video! 

 

Pocketvering matrassen

Groen_vinkje.png Als je het snel warm hebt in bed.

Groen_vinkje.png Ventileert goed, fijn als je snel transpireert.

 

Alles over pocketvering matras

Koudschuim matrassen

Groen_vinkje.png Geschikt als je het snel warm hebt in bed.

Groen_vinkje.png Ventileert uitstekend, fijn als je snel transpireert. 

Groen_vinkje.png Super veerkrachtig, hierdoor kun je je makkelijk omdraaien. 

Alles over koudschuim matrassen

Traagschuim matrassen

Groen_vinkje.png Geschikt als je het snel koud hebt in bed.

Groen_vinkje.png Uitermate geschikt als je gevoelige gewrichten en/of spieren hebt.

Groen_vinkje.png Vormen zich beter naar het lichaam dan koudschuim matrassen

 

Alles over traagschuim matrassen

Gel matrassen

Groen_vinkje.png Voelt soepeler en zachter dan koudschuim- en traagschuim matrassen. 

Groen_vinkje.png Uitstekende ondersteuning en drukverlaging.

Groen_vinkje.png Hebben een perfecte aansluiting op je lichaam

 

Alles over gel matrassen

Latex matrassen

Groen_vinkje.png Zeer geschikt als je het snel koud hebt. 

Groen_vinkje.png Super veerkrachtig, voelt stevig aan. 

Groen_vinkje.png Duurzaam materiaal. 

 

Alles over latex matrassen

Polyether matrassen

Groen_vinkje.png Zeer betaalbaar

Groen_vinkje.png Uitermate geschikt voor kinderen en logés 

Groen_vinkje.png Minder ventilerend dan koudschuim

 

Alles over polyether matrassen

Onze veelverkochte koudschuimmatrassen

Speciaal voor iedereen die op zoek is naar het beste matras van kwalitatief en luchtdoorlatend schuim vergelijken we drie van onze veelverkochte en geadviseerde koudschuimmatrassen. Wat denk je? Ga jij voor het Emma matras, Lausanne of past de nieuwste aanwinst in onze collectie Wave beter bij je wensen?

Bekijk het hier

Vervang je matras na 8 jaar, want na 8 jaar heeft je matras: 

 • 1000 liter transpiratievocht verwerkt
 • Miljoenen dode huidcellen en huisstofmijten opgenomen
 • 40% van haar oorspronkelijke veerkracht over

Waarom moet ik mijn matras vervangen? 

 • Een nieuw matras is gezonder en hygiënischer
 • Een nieuw matras geeft minder pijnklachten
 • Op een nieuw matras slaap je lekkerder en dieper

Meer informatie over het vervangen van je matras

 

Onderhoud van je matras

Door het juiste onderhoud kun jij veel langer met je matras doen. Draai en keer je matras regelmatig, zodat je matras niet altijd op dezelfde plekken het zwaarst belast wordt. Let er wel op dat je matras aan weerszijden beslaapbaar is. 

Lees meer over het draaien en keren van je matras

Zo houd je je matras langer mooi

Met de juiste bescherming kun je jouw matras veel langer mooi houden. Gebruik daarvoor het juiste beschermingspakket

Maak van twee matrassen één:

Wist je dat je eenvoudig van twee matrassen één kunt maken? Bekijk onze video om te zien hoe je dit doet met behulp van een matraswig

Onderhoud je tijk

Een tijk wordt ook wel een matrashoes genoemd. De tijk is de hoes die over de kern van je matras heen zit, niet te verwarren met een molton of hoeslaken. We kunnen ons voorstellen dat er een hoop vragen in je opkomen over de matrashoes maar ook over het onderhoud hiervan.

Lees hier alles over je tijk

Matrasweetjes voor iedereen!

Wist je dat?

 • Een dik matras, bestaande uit meerdere lagen, extra comfort biedt?
 • Speciale comfortzones in het matras ondersteuning geven aan je heupen, schouders en andere vitale lichaamsdelen?
 • De tijk, oftewel matrashoes, deels het ligcomfort bepaalt, bijdraagt aan een goede vochtafvoer en het matras een aangename touch geeft?
 • Een topmatras extra comfort en opmaak-gemak biedt, de levensduur van je matras verlengt en de eigenschappen van je matras versterkt?
 • Beter Bed matrassen heeft met en zonder handvatten net als anti-allergische matrassen en matrassen die geschikt zijn voor extra lange mensen en mensen met een hoog lichaamsgewicht?
 • Je matras aan vervanging toe is als het niet meer meegeeft of als er een kuil zichtbaar is? Gemiddeld gaat een matras vijf tot tien jaar mee.
 • Een nieuw matras kan voorkomen dat je ’s nachts te veel draait en vaak klachten als rugpijn en nekpijn verhelpt?
 • Je je oude matras mee kunt geven als je bij Beter Bed een nieuwe koopt? Wij zorgen ervoor dat hij gerecycled wordt tot judomatten en poetsdoeken!
 • Een matras langer mee gaat wanneer je het regelmatig reinigt? Lees alles over matras reinigen!

 

Welk matras past bij jouw slaapwensen?

Matras Maxi Pocket inclusief hoofdkussen(s)

(205)
Hardheid: medium |
Gewichtsklasse: tot 120kg |
Comfortzones: 1 |
Hoogte: 23cm |
Tijk afritsbaar: Ja |

Levertijd: 3 dagen

499.- 249.50 Je bespaart 50%

Koudschuimmatras Flex Cool deluxe

(5)
Hardheid: medium |
Gewichtsklasse: tot 120kg |
Comfortzones: 7 |
Hoogte: 22cm |
Tijk afritsbaar: Ja |

Levertijd: 3 dagen

269.- 215.20 Je bespaart 20%

Traagschuim matras Slow Motion 6

(448)
Hardheid: stevig |
Gewichtsklasse: tot 140kg |
Comfortzones: 7 |
Hoogte: 26cm |
Tijk afritsbaar: Ja |

Levertijd: 3 dagen

1699.-
second-half

2e halve prijs

Traagschuimmatras Bamboo Cool

(49)
Hardheid: medium |
Gewichtsklasse: tot 120kg |
Comfortzones: 7 |
Hoogte: 22cm |
Tijk afritsbaar: Ja |

Levertijd: 3 dagen

239.- 191.20 Je bespaart 20%

Koudschuim topmatras Luna

(98)
Tijk afritsbaar: Ja |
Hoogte: 5cm |
Topmatras met split: Nee |

Levertijd: 3 dagen

99.-

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing