Een goed matras is ontzettend belangrijk voor onze nachtrust. Over het algemeen weet iedereen dat een goede nachtrust essentieel is om overdag goed te kunnen functioneren. Een matras dat bij je lichaam past kan daarbij helpen. Maar wat is nu eigenlijk een goed matras? En wat voor een soort type matras past er bij jouw lichaam, jouw slaaphouding en jouw wensen? Daar helpen we je graag bij!
Bekijk ons advies voor het vinden van het beste matras, of gebruik onze matraswijzer om direct een matras te vinden dat past bij jouw voorkeuren.
Wanneer je niet bekend bent met matrassen, is het soms lastig om te bepalen wanneer een matras voor jou goed is. Om dit te bepalen, spelen allerlei kenmerken een rol. Kenmerken zoals warmte-isolatie, vochtafvoer, de behoeften van je eigen lichaam en jouw persoonlijke wensen bepalen de keuze voor een matras. Om te bepalen welk matras goed voor jou is, helpt deze matrassen adviespagina je verder. Lees meer informatie over:
Een matras vangt de natuurlijke vormen van jouw lichaam op. Dit is vooral belangrijk voor de uitstekende delen, zoals je heupen en schouders. Daarnaast ondersteund een goed matras je rug, zijholte en nek. Een matras heeft daarvoor een aantal comfortzones. Dit zijn als het ware zones die extra ondersteuning bieden voor jouw lichaam. Hoeveel comfortzones jouw ideale matras nodig heeft, is afhankelijk van je lichaam. We hebben matrassen met vijf, zeven of negen comfortzones. Hoe meer comfortzones een matras heeft, hoe meer support deze zal bieden.
We beginnen bij een 5-zone matras. Dit matras biedt ondersteuning aan de drie belangrijkste zones: je hoofd en nek, je schouders en je heupen. Zodoende zijn er vijf verschillende comfortzones. Je kunt het matras gemakkelijk omdraaien omdat de zones bovenaan het matras (bij de hoofd en nek), hetzelfde zijn als onderaan het matras (bij je voeteneinde). Heb je last van rugklachten? Dan raden wij een matras aan vanaf de 7 comfortzones. Deze bieden je lichaam de optimale ondersteuning. Naast de eerder benoemde comfortzones, bieden deze matrassen ook extra comfort aan je rug en taille.
Je slaaphouding is erg belangrijk in de keuze voor een matras. Deze bepaalt namelijk waar het matras ondersteuning moet bieden. De juiste ondersteunende eigenschappen zorgen ervoor dat je lichaam in een natuurlijke houding ligt. Hieronder lees je waar je met welke slaaphouding op moet letten bij het kiezen van een matras, of bekijk onze video over slaaphoudingen. En lees ons artikel over slaaphouding als je er meer over wilt weten!
Als je een zijslaper bent is het van belang dat je wervelkolom een rechte lijn vormt tijdens het slapen. Daarvoor heb je een goed ondersteunend matras en kussen nodig. De hardheid van het matrassen en de hoogte van het kussen verschillen per persoon.
Slapen op je rug wordt door veel mensen gezien als de beste slaaphouding. Als je een rugslaper bent is het van belang dat je lichaam de natuurlijke s-vormige kromming blijft behouden. Je wilt daarnaast dat je matras genoeg ondersteuning biedt aan je onderrug. Welk matras je hiervoor nodig hebt, verschilt per persoon. Test het eens door gewoon 5 minuten op een matras te gaan liggen en goed te voelen. Dat is nog lekker ook.
Op je buik slapen is volgens ons niet de juiste keuze, omdat dit erg slecht is voor je houding en vooral voor je onderrug. Ons advies is dus vooral om te proberen om een zijslaper of rugslaper te worden! Als je niet anders kunt en nu eenmaal een buikslaper bent, is het van belang dat je onderrug niet te ver doorzakt en je wervelkolom recht blijft tijdens het slapen. Dit voorkom je meestal door een wat harder matras te nemen.
Vind het antwoord op al jouw matrasvragen!
De standaard lengte van matrassen is 200 cm. Voor mensen die langer zijn dan 180 cm, raden we een matras van 210 of 220 cm lang aan. De breedte van een eenpersoons matras kan verschillen van 70 cm tot 120 cm. Breder dan 140 cm wordt gezien als een tweepersoons matras. Bij een breder en langer matras zijn het draagvermogen en de bewegingsruimte groter. Hoe breder een eenpersoons- of tweepersoonsmatras is, hoe comfortabeler je ligt. Tip! Wil je een langer matras, maar is je slaapkamer of je bestaande bed daar niet geschikt voor? Kies dan voor een kussen dat 40 cm diep is in plaats van 60 cm, zo win je 20 cm lengte!
De stevigheid wordt o.a. bepaald door je gewicht, vormen en persoonlijke voorkeur. Voor iedereen is dit verschillend, de ene persoon is namelijk de ander niet. Het is de bedoeling dat je lichaam goed ondersteund wordt door je matras. Het ene materiaal ondersteunt voor jouw persoonlijk beter dan het andere.
Als de materialen van een matras je lichaam niet goed ondersteunen, ligt je ruggenwervel niet in een mooie rechte lijn en kun je bijvoorbeeld snel last krijgen van je rug. Pocketveren en koudschuim zijn materialen die over het algemeen een stevigere ondersteuning bieden en dus meer geschikt bij een hoger lichaamsgewicht.
Een goed matras zorgt ervoor dat je lichaam 's nachts optimaal kan ontspannen zodat je fit en gezond weer uit bed stapt. Ervaar je pijn bij het opstaan? Dan is het extra belangrijk om te letten op de ondersteunende eigenschappen van het matras en je slaaphouding. Traagschuim matrassen zijn uitermate geschikt wanneer je last hebt van spieren en gewrichten.
Het juiste matras zorgt voor een aangenaam slaapklimaat. Als je het 's nachts niet te warm en ook niet te koud hebt, ben je 's morgens optimaal uitgerust en begin je fris aan de dag! Wanneer je het snel warm hebt en transpireert, raden we een matras met goede, ventilerende eigenschappen aan. Denk hierbij aan een pocketvering matrassen. Heb je het juist snel koud in bed? Latex en traagschuim matrassen ventileren minder goed en houden warmte langer vast.
Veel voorkomende allergieën die betrekking hebben op matrassen zijn wol- en huisstofmijt allergieën. De collectie van Beter Bed bevat daarom matrassen zonder wol en matrassen die speciaal behandeld zijn tegen huisstofmijt. Bekijk de anti-allergische matrassen collectie. Ook zijn er speciale anti-huisstofmijt hoeslakens en moltons die je matras schoon en vrij van huismijt houden.
Het ventilerend vermogen van een matras is van groot belang vanwege de vochthuishouding en vochtregulatie. Wist je dat je per nacht ongeveer 1/3 liter transpiratievocht verliest? Een goede ventilatie voert dit vocht goed af en zorgt ervoor dat dit buiten het matras kan verdampen. Zo blijf je matras schoon en fris en heb je ook minder last van huisstofmijt of bedzwammen!
Omdat ieder lichaam anders is en andere behoeftes heeft, zijn er ook verschillende soorten matrassen. Ieder matras heeft kenmerken die matchen met jouw wensen. Wij lichten de verschillende matrassen en de daarbij horende eigenschappen toe zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Bekijk daarvoor ook onze video!
Als je het snel warm hebt in bed.
Ventileert goed, fijn als je snel transpireert.
Geschikt als je het snel warm hebt in bed.
Ventileert uitstekend, fijn als je snel transpireert.
Super veerkrachtig, hierdoor kun je je makkelijk omdraaien.
Geschikt als je het snel koud hebt in bed.
Uitermate geschikt als je gevoelige gewrichten en/of spieren hebt.
Vormen zich beter naar het lichaam dan koudschuim matrassen
Voelt soepeler en zachter dan koudschuim- en traagschuim matrassen.
Uitstekende ondersteuning en drukverlaging.
Hebben een perfecte aansluiting op je lichaam
Zeer geschikt als je het snel koud hebt.
Super veerkrachtig, voelt stevig aan.
Duurzaam materiaal.
Zeer betaalbaar
Uitermate geschikt voor kinderen en logés
Minder ventilerend dan koudschuim
Speciaal voor iedereen die op zoek is naar het beste matras van kwalitatief en luchtdoorlatend schuim vergelijken we drie van onze veelverkochte en geadviseerde koudschuimmatrassen. Wat denk je? Ga jij voor het Emma matras, Lausanne of past de nieuwste aanwinst in onze collectie Wave beter bij je wensen?
Meer informatie over het vervangen van je matras
Met de juiste bescherming kun je jouw matras veel langer mooi houden. Gebruik daarvoor het juiste beschermingspakket:
Wist je dat je eenvoudig van twee matrassen één kunt maken? Bekijk onze video om te zien hoe je dit doet met behulp van een matraswig:
Een tijk wordt ook wel een matrashoes genoemd. De tijk is de hoes die over de kern van je matras heen zit, niet te verwarren met een molton of hoeslaken. We kunnen ons voorstellen dat er een hoop vragen in je opkomen over de matrashoes maar ook over het onderhoud hiervan.