De langste nacht van het jaar: in het donker naar bed én uit bed!

“Wat is het toch vroeg donker hè?” Een typische uitspraak die je deze tijd van het jaar toch altijd wel een paar keer hoort. “Ja, het zijn écht de donkere dagen voor Kerst…” Nou, dat zijn het zeker! We staan in het donker op, komen in het donker aan op ons werk en gaan ook weer in het donker naar huis. Vannacht is het dan ook nog eens de langste nacht van het jaar. Dit betekent dat het wel méér dan 16 uur donker is. Dat wordt vannacht héél veel, euh.. slapen dan maar!

 

 

Hoelang duurt deze langste nacht dan precies?

Deze langste nacht noemt men ook wel de ‘winterwende’, ofwel het officiële begin van de winter. De zon gaat vandaag al om 16.29 uur onder en komt morgen pas weer om 08.49 uur tevoorschijn. Hierdoor is het in totaal wel 16 uur en 19 minuten donker! Hoe dat komt? Dat is een redelijk ‘technisch’ verhaal, maar laten we het er op houden dat het te maken heeft met de stand van de zon ten opzichte van de aarde!

Slechter slapen door de donkere dagen?

Je zou denken dat we met die donkere winterdagen toch een partijtje heerlijk zouden slapen. Het is lekker lang donker, dus de perfecte omstandigheden toch? Helaas, niets is minder waar. Juist tijdens deze donkere dagen kampen heel veel mensen met slaapproblemen. Dat komt dus doordat we overdag té weinig daglicht zien. Juist het daglicht heeft je lichaam nodig om te kunnen slapen, want het daglicht zorgt ervoor dat je lichaam het slaaphormoon melatonine aanmaakt. Dit hormoon treedt in werking zodra het donker wordt. Je lichaam raakt met de donkere dagen dus in de war en weet niet goed meer wanneer het nu tijd is om écht te gaan slapen.

 

Tips om goed te slapen tijdens de donkere winterdagen

Gelukkig zijn er echt wel een aantal dingen die je kunt doen om toch goed te slapen in de winter. We zetten de belangrijkste 3 voor je op een rijtje:

 • En toen was er… Licht, licht en nog eens licht!
  Oké je moet er zeker wat meer moeite voor doen, maar je kunt echt wel proberen om toch zoveel mogelijk licht te krijgen. Hoe vroeger in de ochtend, hoe beter. Je lichaam wordt dan meteen geactiveerd. Het krijgt seintjes dat de dag begonnen is en begint met het aanmaken van cortisol (het waakhormoon). Ga dus, zodra je kunt, naar buiten! Bewolkt? Geen probleem het natuurlijke licht is altijd stukken effectiever dan kunstlicht. Hup, maak in je pauze dus even een ommetje in de buitenlucht, zoek een plekje bij het raam of verplaats je steeds naar de werkruimte waar de meeste zonnestralen binnenkomen.

 

 • Kom in beweging!
  Door te bewegen houd je je lichaam overdag lekker actief. Een actief lichaam maakt hormonen zoals cortisol en endorfines aan waardoor je lichaam volop geactiveerd wordt. Deze waakhormonen houden je lichaam overdag wakker en energiek. Het verschil met de avond is zo groter en hierdoor raak je in de avond sneller vermoeid en kun je beter slapen.

 • Onderneem leuke dingen
  Met vrienden, je kids of met je lief, ga er in ieder geval lekker op uit en maak vooral héél veel plezier! Lachen laat je lichaam ontspannen en zorgt ervoor dat je je prettig voelt. Een ontspannen lichaam valt natuurlijk altijd beter in slaap dan een gespannen lijf.

   

Het mogen dan korte, donkere dagen zijn, het is natuurlijk wel een van de meest gezellige tijden van het jaar! Alles is prachtig versierd en hangt vol mooie, vrolijke lichtpuntjes. Een speciale tijd om samen met je familie en vrienden flink te genieten. Overal zijn er volop leuke activiteiten te beleven! Bezoek eens een fijne kerstmarkt, oefen je schaats-skills op de ijsbaan, probeer nog een keer je kerstrecept uit voor vrienden of maak een mooie winterwandeling in het bos. Ja, het is een heerlijke tijd! Houd je écht niet van de winter? Het goede nieuws is dat vanaf morgen de dagen langzaamaan ook steeds weer lichter worden! Op naar de langste dag van het jaar!

Wel of geen winterliefhebber, zorg dat je in ieder geval geniet van deze tijd en maak er samen dit jaar een warm en gezellig kerstfeest van!

 

 

Meer Beter Bed Blogs: