Beter slapen

Slecht slapen en hooikoorts? Deze 8x tips helpen je!

Slapen met een verstopte neus? Jeukende, tranende of brandende ogen? Niesbuien? Dit zijn allemaal symptomen van hooikoorts. Erg vervelend en superirritant, vooral als je probeert te slapen. Slecht slapen en hooikoorts gaan hand in hand met elkaar. Wat kan ik doen als ik niet kan slapen door hooikoorts? Deze 8x tips tegen hooikoorts tijdens het slapen gaan je helpen.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie en betekent een overgevoeligheid voor stuifmeel van grassen, bomen en/of planten. De klachten zijn meestal het ergst in het voorjaar. Of je nu in het voorjaar of de zomer het meest last hebt of al sinds februari snottert, is afhankelijk van het soort pollen waarvoor je allergisch bent. De bloeiperioden verschillen namelijk van elkaar.

Hooikoortsklachten ’s nachts

De meestvoorkomende hooikoortsklachten zijn:

  • Verstopte neus
  • Snotneus
  • Jeukende, tranende ogen
  • Droge keel
  • Kriebelhoest

Slecht slapen door je hooikoortsklachten

Misschien ervaar je je hooikoorts klachten ’s nachts erger, omdat hooikoorts ervoor zorgt dat je slecht slaapt of zelfs niet kunt slapen. Daarbij maakt hooikoorts benauwd in de nacht. De conclusie: hooikoorts tips om beter te slapen zijn meer dan welkom! Zodat jij toch aan je broodnodige nachtrust toekomt. Heeft jouw kind ook last van hooikoorts? Deze tips tegen hooikoorts zijn ook geschikt voor kinderen.

Tips om beter te slapen ondanks hooikoorts

Hooikoorts tip 1: Raam dichthouden

Het is niet verstandig om met het raam open te slapen als je hooikoorts hebt. Waarom? Omdat pollen anders vrij spel hebben. Je houdt natuurlijk niet het hele voorjaar je raam dicht. Dus dan raden we aan om je raam open te doen na een regenbui. Indien het niet regent dan is het wenselijk om meteen ’s morgens na het opstaan het raam te openen en dan op tijd de ramen weer dicht te doen. Wanneer je de ramen opzet, doe dan ook de deur van je slaapkamer dicht. Zo vliegen de pollen niet verder het huis in.

Hooikoorts tips 2: Een airconditioning

Hou je het niet uit tijdens warme nachten in de lente of de zomer? Airconditioning biedt uitkomst. Geen stuifmeel binnen door het open raam, maar tóch frisse lucht. Het is even een uitgave, maar je zal jezelf dankbaar zijn.

Hooikoorts tip 3: Zet een luchtontvochtiger neer

Zo verminder je de vochtigheid binnenshuis en dat trekt minder pollen en stuifmeel aan. Simpeler kunnen we het niet maken.

Hooikoorts tip 4: Sta vroeg op

Hoe vroeger je opstaat, hoe minder pollen in de lucht buiten. Voor dag en dauw een wandeling met de hond of rondje hardlopen is dus een prima idee. Na 10 uur ’s ochtends is de atmosfeer opgewarmd, vieren de pollen feest en kun jij dus beter binnen blijven.

Hooikoorts tip 5: Vaseline in neus tegen hooikoorts

Rondvliegende stofjes en zwevend stuifmeel plakken zo aan de vaseline vast en gaan niet lopen irriteren in je neusholte.

Hooikoorts tip 6: Hang je beddengoed binnen op

Hang je dekbedovertrek, nachthemd en pyjama binnen te drogen, tenminste als je niet de hele nacht door pollen wil inademen. Ook je handdoeken en de rest van je kleren kun je beter binnen ophangen. Zo komen er minder stuifmeelkorrels en pollen op.

Hooikoorts tip 7: Douche en borstel je haar voor het slapen gaan

Pollen zijn simpelweg beter af in het doucheputje of in je borstel dan in je bed.

Hooikoorts tip 8: Liever geen gordijnen, vloerbedekking en kleden in de slaapkamer

Stuifmeel en stofdeeltjes houden van stof. Kies dus liever hout, laminaat of zeil voor de slaapkamervloer. En jaloezieën, lamellen of rolluiken in plaats van gordijnen.

Slecht slapen en hooikoorts niet opgelost met deze hooikoorts tips?

Houden je klachten aan of wil je gewoon het zekere voor het onzekere nemen? Lees ook eens ons blog over huisstofmijtallergie. Hier vind je tips die helpen bij allerlei allergieën, vaak ook bij hooikoorts. Wat denk je bijvoorbeeld van antiallergische hoezen om je matras en kussen, je beddengoed heet wassen en je slaapkamer een keertje vaker stofzuigen?’

Anti-allergisch beddengoed

Kussensloop Evolon, wit
Meest verkocht

Kussensloop Evolon

(21)
Materiaal: polyester/polyamide |
Wasinstructies: wasbaar tot 60°C |
Weeftechniek: nvt |

Levertijd: Morgen in huis

14.95

Hoofdkussen Sanidor Health Guard

(10)

Levertijd: Morgen in huis

14.95

Hoeslaken Evolon hoogte 20cm

(12)
Geschikt voor: Matras |
Voor matrasdikte: tot 20 cm |
Materiaal: polyester/polyamide |
Wasinstructies: wasbaar tot 60°C |

Levertijd: Morgen in huis

29.95

Hoeslaken Evolon hoogte 25cm

(8)
Geschikt voor: Matras |
Voor matrasdikte: tot 25 cm |
Materiaal: polyester/polyamide |
Wasinstructies: wasbaar tot 60°C |

Levertijd: Morgen in huis

35.95

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing