Beter slapen

Naar bed met slaapapp Sense

Eindelijk is het zover. De gloednieuwe slaapmeter Sense is binnen! Rechtstreeks uit China is hij op ons nachtkastje beland. Beter Bed zou Beter Bed niet zijn als we niet erg geïnteresseerd waren in innovaties en nieuwigheidjes op het gebied van slapen... Toen we hoorden van dit hypermoderne apparaatje móesten we deze dus uitproberen. Als een van de eersten in Nederland gingen wij naar bed met de nieuwste slaaptracker Sense. De ervaringen van onze test-expert Femke Hellings lees je hier.

Hoe werkt sleeptracker Sense?

Sense bestaat uit een slaapmeter met sensoren voor op je nachtkastje, een klein klemmetje met sensoren voor aan je kussen en een app voor je smartphone. De nieuwste doe-het-zelf-sleeptracker houdt bij hoe je slaapt en analyseert de slaapomgeving, zo laat de video zien. Met behulp van een microfoon, lichtsensor, bewegingssensor en temperatuur- en luchtvochtigheidssensoren, monitort Sense je bewegingen en de conditie van je slaapkamer. Alles wordt opgeslagen en opgenomen en ’s morgens toont de app je alle informatie over de afgelopen nacht. Ook geeft de app je tips om je nachtrust te verbeteren. Dat klinkt veelbelovend…

Gebruiksvriendelijk design

Los van de veelbelovende omschrijvingen die we op internet tegenkomen, ziet de slaaptracker er ook nog eens geweldig uit. Hij heeft een hoog Apple-gehalte en is een decoratief item in de slaapkamer. Na het downloaden van de app, blijkt Sense erg makkelijk in gebruik. Stekker in het stopcontact, klemmetje aan het kussen en ik krijg letterlijk groen licht. Slapen en tracken maar!

Mijn slaapkamer volgens Sense

Na elk van de vier nachten, zegt de slaapmeter consequent dat mijn slaapkamer in perfecte conditie is. Luchtvochtigheid goed, licht goed, geluid goed en kwaliteit van lucht goed. Handig om te weten, vooral aangezien ik nogal last heb van allergieën. Mijn slaapkamer is blijkbaar donkerder dan die van 99% van de Sense-gebruikers, lees ik op een ochtend in de app. Ik doe dus alles wat in mijn macht ligt om een fijne slaapomgeving te creëren. Alleen die temperatuur, daar is Sense minder tevreden over. Ik krijg steeds de tip de thermostaat naar beneden toe bij te stellen en te zorgen voor een temperatuur van 21 graden. Tja. Beetje lastig tijdens een hittegolf...

Mijn gedrag

Mijn gedrag tijdens mijn slaap, daar ben ik reuze benieuwd naar. Voor mijn gevoel slaap ik nogal onrustig en ik moet ook nogal eens naar het toilet ’s nachts. Sense geeft me echter keer op keer een slaapscore van minstens 83%. Een 8,3 klinkt me meer dan prima in de oren en alleen al door deze score val ik de tweede nacht geruster in slaap. Van de vier nachten heb ik 1 keer liggen draaien en woelen, zegt mijn nieuwe vriend Sense. Dat is erg weinig vergeleken met de gemiddelde gebruiker van de app, zo blijkt uit de statistieken. Met mijn 7 tot 8 uur slaap per nacht zit ik keurig. Het advies van Sense is namelijk 7 tot 9 uur voor mensen van mijn leeftijd. Ik beweeg 47,5% minder dan de gemiddelde Sense fan en slechts 6,4 % van mijn slaap bestaat uit rusteloze slaap. Wat ik mis, is theorie over de slaapfases. Ik onderscheid dan wel 4 of 5 slaapcycli (met elk 3 fases van zo’n 30 minuten), maar wat is normaal? Kent de gemiddelde persoon ook zo veel periodes van lichte slaap of ben ik een uitzondering? De score van 83% zal wel betekenen dat het niet ongezond is, maar ik wil het toch ergens lezen. Google stelt me gerust door te vertellen dat je gemiddeld 3 tot 4 slaapcycli hebt, dat 20% van de slaap diep moet zijn en dat je minimaal een half uur aaneengesloten diep moet slapen. Gelukkig. Ik ben tevreden!

Het natuurlijke alarm

Waar Sense wat mij betreft prima scoort op slaapkamer- en slaapmonitoring, ben ik minder te spreken over het alarm. De app belooft me op een natuurlijke manier te wekken in mijn lichte slaap voorafgaand aan de door mij ingestelde alarmtijd. Ik zet het alarm op 7:15 uur en verwacht dus ergens voor die tijd gewekt te worden. Keer op keer word ik echter uit mezelf wakker rond iets voor 7. Ik bekijk de gegevens op mijn telefoon en de wekker gaat pas om 7:10 uur. Als ik al lang en breed wakker ben! Waarom heeft Sense me niet in mijn lichte slaap gewekt, voordat ik uit mezelf wakker werd? Klein minpuntje.

Mijn conclusies als Sense tester

Al met al vind ik Sense een nuttig en interessant apparaatje, waar nog iets aan gesleuteld mag worden om hem perfect te maken. Maken de ontwikkelafars van Sense hun videobeloften waar? Voor een deel wel, wat mij betreft. De sleeptracker meet mijn slaap op basis van geluids- en bewegingssensoren. Maar wat als ik stil lig en toch wakker ben? Dan denkt Sense dat ik gewoon slaap. Een hartslag-, ademhalings- of lichaamstemperatuursensor zou hier uitkomst bieden, concludeer ik. Nu ben ik redelijk gezond en heb ik geen serieuze slaapproblemen. Als je echter veel wakker ligt en een medische reden zoekt voor je slapeloosheid, zou ik aanraden toch een arts of slaapkliniek te bezoeken. Deze pakken het iets professioneler aan. Maar voor huis-tuin-en-keukengebruik? Een meer dan leuk hebbedingetje, deze Sense!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Slaap jezelf gezond

Meer over Nadieh

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing