Laatste weekend 21% BTW korting op bijna alles!* Code: BTWCADEAU

: :

De 7 beste redenen om voor te lezen voor het slapen

Afgelopen woensdag gingen ze weer van start: de Nationale Voorleesdagen. ‘Aah toe.. Nog één verhaaltje?’ Voorlezen is niet alleen superleuk, het is ook nog eens supernuttig! Voorlezen is natuurlijk hét ideale bedritueel om samen met je kind van te genieten. Voor het slapengaan even wegdromen bij een mooi verhaaltje. Heerlijk! Wij zetten de belangrijkste 7 redenen op een rijtje waarom ook jij je kind voor het slapengaan zeker een boekje voor moet lezen.


 

1. Door voorlezen versterk je de band met je kind

Naast dat voorlezen gewoon heel leuk is, verbeter je tegelijkertijd ook nog eens de band met je kind. We zijn vandaag de dag allemaal zo druk met onze eigen dingen dat we steeds minder waardevolle tijd met onze kids doorbrengen. Elke dag een stukje voorlezen zorgt ervoor dat jullie deze tijd samen wél pakken, waardoor jij op een structurele manier aan de relatie met je kind werkt. Klinkt goed toch?

2. Voorlezen stimuleert en verbetert de taalontwikkeling 

Verschillende onderzoeken wijzen het uit: door het voorlezen krijgt je kind een voorsprong op taalgebied. Lees je iedere dag een verhaaltje voor, dan zou je kind maar liefst een jaar voor kunnen lopen op leeftijdgenootjes met zijn of haar taalontwikkeling. Tijdens het voorlezen leren kinderen nieuwe woorden, horen allerlei klanken en herkennen hoe een zin opgebouwd wordt.

3. Voorlezen zorgt ervoor dat je kind makkelijker naar bed gaat

Door iedere dag op hetzelfde moment voor te lezen, creëer je een dagelijks bedritueel waardoor je kleine slaper gewend is aan een vaste structuur. Met het voorlezen is het voor je kind iedere avond weer duidelijk dat het bedtijd is. Verhaaltjestijd is bedtijd! Hij of zij kijkt uit naar het voorlezen waardoor het naar bed gaan stukken makkelijker gaat. Mooi meegenomen!

4. Voorlezen stimuleert de fantasie

Door het voorlezen is je kind even in een andere wereld. Je kleintje is op het moment van voorlezen echt even samen met Nijntje in de dierentuin, of in een magisch bos met kabouters en elfjes. De wereld van je kind wordt door het voorlezen steeds groter. Hun fantasie wordt geprikkeld en die fantasie nemen ze mooi mee naar dromenland.

5. Voorlezen maakt lastige onderwerpen bespreekbaar

Het voorlezen over een bepaald thema of onderwerp kan ervoor zorgen dat je kind dat ene onderwerp beter gaat begrijpen. Ook geeft het direct een mooie aanleiding om er samen over te praten op een laagdrempelige manier. Is jouw kleintje bang in het donker? Is er ruzie of praat hij of zij veel over de dood? Een verhaaltje over iemand die hetzelfde meemaakt kan dan erg prettig zijn!

6. Goed voorbeeld doet volgen

Als jij niet veel leest en voorleest dan zal jouw kind ook minder snel zelf een boek pakken. Lees je vaak voor dan zal dit het plezier in lezen bij jouw kind ook zeker stimuleren. Op latere leeftijd zal hij of zij vaker zelf naar een boek grijpen.

7. Samen een boekje lezen is plezier voor twee!

Een betere reden bestaat er toch niet? Heerlijk voor het slapengaan van je kind alle tijd voor elkaar hebben. Plaatjes kijken, kletsen, knuffelen en je kleintje volop zien genieten. Fantastisch! Samen lezen betekent héél veel gezelligheid en ontspanning.

Meer Beter Bed Blogs: