Wat is een boxspring? 

En hoe kies ik de juiste boxspring? 

Eén van de populairste slaapsystemen van deze tijd: de boxspring. Boxsprings staan bekend om hun comfort. Het belangrijkste verschil tussen met een ledikant is dat bij deze matras-bedbodemcombinatie er als het ware twee matrassen op elkaar liggen. Bij een boxspring bestaat de bedbodem uit een gestoffeerde box met veren, die over de volledige breedte veerkracht geeft. Bovendien zorgt het topmatras op het matras voor meer souplesse in de toplaag, en dus voor een extra comfortabele boxspring.

Stel je boxspring samen

1. Het hoofdbord

Met een hoofdbord bepaal je de uitstraling van je boxspring en zorg je dat je je kussen niet direct tegen de muur van je slaapkamer hoeft te leggen. Bij Beter Bed kun je kiezen uit diverse modellen, kleuren en stoffen. Zo past het hoofdbord altijd precies bij je wensen en de uitstraling van de slaapkamer.

2. De pootjes

Hoog, laag, vierkant, rond, staal of hout. Bij veel boxsprings kun je de pootjes kiezen. Houd bij de hoogte van de pootjes ook rekening met het gemak waarmee je kunt stofzuigen. Daarnaast beschadigt een stalen poot minder snel dan een houten poot. 


3. De box

Veren

De box is voorzien van thermisch geharde veren. Dit zijn veren waarvan het metaal bij de productie tot zeer hoge temperaturen verhit wordt. Dit zorgt ervoor dat de veer minder snel vervormt en dus een langere levensduur heeft. 
Bij een bonellbox maken de veren een grotere cirkel aan de uiteinden dan in het midden. Hierdoor is de weerstand hoog en de ondersteuning van de vering overal gelijk. Bij de pocketveerbox zijn de verschillende veren per stuk verpakt in textielzakjes. Pocketvering ventileert optimaal, ligt stabiel en behoudt zijn veerkracht.

Vlak of verstelbaar

Voordelen van een elektrisch verstelbare boxspring:

 Gemakkelijk uitstappen wanneer je het hoofdeinde omhoog zet. Veel oudere mensen hebben last met het omhoog komen. Dit wordt hiermee voor een groot gedeelte opgelost. 

 Wanneer je het voeteinde wat omhoog zet, ontlast dit je benen en onderrug als je op je rug ligt. Het bekken wordt net iets gekanteld, waardoor er minder spanning op je onderrug staat.

 Een verstelbaar bed is ideaal met lezen en tv kijken.


4. Een gestoffeerd matras of wit matras?

Bij een boxspring bestaat de bedbodem uit een gestoffeerde box met veren, die over de volledige breedte veerkracht geeft. Daarbovenop ligt een gestoffeerd of een wit matras. Een gestoffeerd matras is bekleed met dezelfde stof als de box. Dit maakt van de boxspring een stijlvol en luxe geheel. Bovendien hoef je met een gestoffeerd matras alleen maar het topmatras op te maken, waardoor het opmaken van het bed nog sneller gaat. Bij een boxspring met een wit matras slaap je direct op het witte matras. Deze kan voorzien worden van een topmatras voor extra comfort en ondersteuning.

Hieronder zie je een voorbeeld van een boxspring met een gestoffeerd matras en een boxspring met een wit matras.

Voordelen van een boxspring met gestoffeerd matras + topmatras

 Stijlvolle en luxe uitstraling.
 Gemak bij het opmaken, omdat je alleen het topmatras opmaakt.
 Doordat je op het topmatras slaapt, slijten de matrassen minder. Hierdoor wordt de levensduur van je boxspring verlengd. 

Voordelen van een boxspring met een wit matras

 Comfortabel slapen voor een voordelige prijs. 
 Luxe uitstraling van een complete boxspring. 
 Je hoeft geen aangepast beddengoed aan te schaffen wanneer je vorige bed ook een wit matras bevatte.

 

Hulp nodig bij de keuze van het juiste matras? Lees meer informatie over de verschillende matrassen


5. Topmatras

Wat is een topmatras? 

Een topmatras of topper ligt bovenop je witte of gestoffeerde matras en bepaalt voor een groot gedeelte het comfort van de boxspring. Kies je voor een verstelbare tweepersoons boxspring, dan kun je kiezen voor een topper voorzien van een split. Zo kan het matras onafhankelijk van de boxspring worden versteld. Een topmatras kan uit verschillende materialen bestaan, zoals latex, traagschuim, koudschuim en polyether. Elk materiaal heeft haar eigen unieke eigenschappen.

 Slaapcomfort

Een topper heeft verschillende comfortzones. De comfortzones bepalen het extra comfort aan de boxspring. Topmatrassen kunnen 1, 5 of 7 comfortzones hebben. Daarmee vormt het matras zich op de juiste manier naar het lichaam ter hoogte van schouders en heupen.

 Stevigheid en ventilatie

De stevigheid van het matras wordt met een topmatras beïnvloed. Met de keuze van het materiaal en de comfortzones kan een topper ervoor zorgen dat je matras wat harder of juist zachter ligt. 

 Levensduur en hygiëne

Het topmatras biedt extra bescherming aan het matras van de boxspring. Er zijn namelijk matrassen die niet kunnen worden omgedraaid. Bij een topper kan dit natuurlijk wel en ook om de levenstduur van het matras te verlengen, biedt een topmatras uitkomst. Bovendien kun je het topmatras luchten en de matrashoes gemakkelijk stomen of wassen.


6. Het voetbord

Wat is de functie van een voetbord? Met een voetbord wordt je boxspring extra stevig vanwege de verbinding die ontstaat. Het voetbord scheidt je bed van de ruimte. Bovendien kan je matras niet verschuiven en blijft deze op de juiste plek. Met voetborden in verschillende uitvoeringen kies je altijd voor stijl en functionaliteit.


7. Hockers en accessoires

Mooie hockers of nachtkastjes die perfect bij je boxspring passen. Zorgvuldig gekozen accessoires en bijmeubelen maken je boxspring persoonlijk en helemaal af. En wat te denken van handige uitstapverlichting, fijn beddengoed en warme kleden en spreien? Je complete slaapkamer in je eigen stijl, daar gaan we voor.

Topmerken boxsprings bij Beter Bed