Dekbed advies op maat!

Welk dekbed past bij jou? Daar helpen we je graag bij. We stellen je een aantal vragen in de dekbedden keuzehulp en bepalen op basis van jouw persoonlijke behoeftes welke dekbedden het best bij jou passen.
Doe de dekbedden test

Heb jij het snel te warm of te koud in bed?

Snel te warm

Snel te warm

Als jij het snel te warm hebt in bed en/of last hebt van transpiratie, zijn dekbedden met een vulling van katoen, wol, bamboe of dons het meest geschikt voor jou. Katoen laat goed lucht door en reguleert vocht. Wol voelt in de koude nachten lekker warm aan en luchtig in de koelere nachten. Wol neemt vocht op en voert dit ook weer af naar de buitenlucht. Hierdoor kan wol wel 35% van het eigen gewicht aan vocht bevatten zonder klam aan te voelen. Bamboe is licht, ventileert optimaal en neemt goed vocht op. Ook dons is geschikt vanwege de goede ventilatie, maar dons houdt tegelijkertijd ook warmte het beste vast. Het advies voor dons geldt dus met name voor wanneer je last hebt van transpiratie.

Snel te koud

Snel te koud

Als jij het snel te koud hebt in bed, zijn dekbedden met een vulling van dons, wol of synthetisch voor jou het meest geschikt. Dons isoleert uitstekend, waardoor warmte in de koelere nachten extra goed wordt vastgehouden. Hoe hoger het donspercentage, hoe lichter en warmer je dekbed en hoe groter de isolerende werking. Dit komt doordat het lucht vasthoudt. Ook wol heeft een hoge isolatiewaarde, waardoor het warmte goed vast kan houden. Daarnaast neemt wol goed vocht op en voert dit af naar de de buitenlucht, waardoor wol warm aanvoelt in de koelere nachten, maar luchtig in de warmere nachten. Synthetische dekbedden hebben een goede isolatie, maar in tegenstelling tot wol en dons nemen synthetische dekbedden geen vocht op. Wanneer je last hebt van transpiratie, is het advies om niet voor synthetisch te kiezen.


 

Welke soort dekbedden zijn er?

Donzen dekbed

Donzen dekbedden

Dons is een uitstekend isolerend en ventilerend materiaal. Dit zorgt voor extra frisheid in de zomer. In de winter wordt de warmte extra goed vastgehouden. Dons en veren worden vaak gemengd. Hoe hoger het donspercentage, hoe lichter en warmer je dekbed en hoe groter de isolerende werking. Dit komt doordat het lucht vasthoudt. Dons is licht en soepeler dan wol, ze worden ook wel lichtgewicht dekbedden genoemd. Let er bij een donzen dekbed op dat het dons niet te veel breekt, omdat daardoor het isolatievermogen afneemt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je erop gaat zitten. Een donzen dekbed is hierdoor minder geschikt voor kinderen.

Voordelen dons:

 • Houdt warmte vast en ventileert goed
 • Hoog isolerend vermogen
 • Licht van gewicht en soepel van vorm

Nadelen dons:

 • Isolerend vermogen neemt af als je op het dekbed gaat zitten
 • Minder geschikt voor kinderen
Wollen dekbedden

Wollen dekbedden

Wol is een natuurlijk materiaal dat lanoline bevat en daardoor zelfreinigend is. Ondanks de isolerende en vochtabsorberende eigenschappen, transporteert dit natuurlijke materiaal vocht naar de buitenlucht. Hierdoor kan wol wel 35% van het eigen gewicht aan vocht bevatten zonder klam aan te voelen. Een wollen dekbed voelt dan ook warm aan in de winter en luchtig in de zomer.

Voordelen wol:

 • Zelfreinigend
 • Vochtabsorberend
 • Warm in de winter, luchtig in de zomer

Nadelen wol:

 • Vergeleken met dons minder soepel
 • Zwaarder dan een donzen dekbed
Synthetische dekbedden

Synthetische dekbedden

Een dekbedvulling van synthetische vezels zorgt ervoor dat het dekbed wasbaar is in de wasmachine. Een synthetisch dekbed is dan ook bijzonder geschikt voor mensen met allergieën en kinderen. Let erop dat de bacteriën pas bij 60 graden gedood worden. Dit is een voorwaarde om op te letten bij aanschaf van een synthetisch dekbed voor mensen met allergieën. Een synthetisch dekbed is iets minder ventilerend dan donzen en wollen dekbedden, maar ook beduidend voordeliger bij een gelijke kwaliteit.

Voordelen synthetisch: 

 • Wasbaar in de wasmachine
 • Geschikt voor kinderen en mensen met allergieën
 • Goedkoper dan dons of wol

Nadelen synthetisch:

 • Minder ventilerend dan dons of wol
Bamboe dekbedden

Bamboe dekbedden

Bamboe is een duurzaam materiaal dat goed past bij de zomer. Het is licht, zacht, ventileert optimaal en absorbeert vocht als de beste. Een dekbed van bamboe voelt altijd koel en droog aan en wordt dan ook veel gekozen door mensen die de neiging hebben snel te transpireren ’s nachts. Bamboe reguleert bovendien de warmte, wat betekent dat je het bij warmte buiten onder je dekbed een paar graden koeler hebt. Tot slot heeft bamboe ook nog gezondheidsvoordelen. Het stoot schimmels en bacteriën af en is ook geschikt voor mensen met een gevoelige huid.

Voordelen bamboe:

 • Optimaal ventilerend, vochtabsorberend en warmteregulerend
 • Zacht, licht en ademend materiaal
 • Anti-allergisch, anti-bacterieel en wasbaar
 • Geschikt voor in de zomer

Nadelen bamboe:

 • Minder geschikt voor in de winter
Katoenen dekbedden

Katoenen dekbedden

Wil je een soepel dekbed dat gemaakt is van een natuurlijk en zacht materiaal? Een slijtvast dekbed dat ervoor zorgt dat je elke dag weer fris opstaat? Dan is katoen een uitstekende optie. Katoen is een natuurproduct dat goed ventileert en zacht aanvoelt. Het is ideaal materiaal voor een dekbed voor kinderen én volwassenen, het hele jaar door. Omdat het lucht goed doorlaat en vocht prima reguleert, is een katoenen dekbed fijn als je het ’s nachts snel (te) warm hebt. Het is bovendien anti-allergisch en wasbaar in de wasmachine.

Voordelen katoen:

 • Goede ventilatie en vochtregulatie
 • Natuurlijk en zacht materiaal
 • Anti-allergisch en wasbaar
 • Geschikt voor kinderen en volwassenen

Nadelen katoen:

 • Kreukgevoelig
rPET materiaal dekbed

rPET dekbedden

Het duurzame rPET dekbed van Beter Bed heeft een wel heel speciale vulling. De vulling bestaat uit synthetische bolletjes gemaakt van het polyester uit gerecycled PET materiaal, dat afkomstig is van gebruikte (fris)drankflessen. Dit klinkt misschien gek, maar je merkt niks van het vorige leven van de flessen. De vezels in het dekbed zijn heerlijk zacht en soepel. Uitermate geschikt voor vulling in dekbedden dus. En het rPET dekbed gaat ook nog eens heel lang mee!

Voordelen rPET:

 • Uitstekende isolerende werking
 • Duurzaam: gemaakt van gerecycled PET-materiaal
 • Zacht & soepel

Nadelen rPET:

 • Door synthetische basis minder ventilerend dan dons of wol

 

Welke seizoenen dekbedden zijn er?

4 seizoenen dekbedden

4 seizoenen dekbedden

Zoek jij een dekbed dat je het hele jaar door kunt gebruiken, dan is een 4 seizoenen dekbed geschikt voor jou. Een 4 seizoenen dekbed bestaat uit twee delen: een zomerdeel met warmteklasse 4 (dun en meest koel) en een lente-/herfstdeel met warmteklasse 3 (iets dikker en warmer). Wanneer je beide dekbedden aan elkaar vastmaakt, geniet je van een lekker warm winterdekbed met warmteklasse 1 (dikker en meest warm). Wil je liever een dekbed voor het hele jaar door dat uit één deel bestaat? Ga dan voor een alle seizoenen dekbed.

Winterdekbedden

Winterdekbedden

Zoek jij een dekbed speciaal voor de winter óf ben jij een echte koukleum, dan is een winterdekbed geschikt voor jou. Een winterdekbed heeft warmteklasse 1, wat betekent dat het de warmste en dikste dekbedden zijn. De warmteklasse wordt bepaald op basis van de vulling en het vulgewicht van een dekbed. Een winterdekbed heeft dus de meeste vulling en is daardoor zwaarder dan andere dekbedden. Winterdekbedden zijn er vanaf 8,8 cm dik en zijn extra isolerend, waardoor ze de warmte goed vasthouden.

Voorjaars-/najaarsdekbedden

Voorjaars-/najaarsdekbedden

Zoek jij een dekbed speciaal voor de lente en/of herst, dan is een voorjaars-/najaarsdekbed (ook wel lente-/herfstdekbed) geschikt voor jou. Een lente-/herfstdekbed heeft warmteklasse 3, wat betekent dat ze een stukje koeler zijn. De dekbedden hebben minder vulling dan bijvoorbeeld een winterdekbed, waardoor ze ook lichter zijn. Een voorjaars-/najaarsdekbed is eigenlijk het hele jaar door te gebruiken en is vooral geschikt voor mensen die het niet heel snel koud hebben in bed. Ze zijn tussen de 4 en 5,5 cm dik.

Alle seizoenen dekbedden

Alle seizoenen dekbedden

Zoek jij een dekbed dat je het hele jaar door kunt gebruiken en wil je een dekbed dat uit slechts één deel bestaat? Dan is een alle seizoenendekbed iets voor jou. Een alle seizoenen dekbed bestaat uit één dekbed en is met warmteklasse 2 geschikt voor het hele jaar door.

Zomerdekbedden

Zomerdekbedden

Zoek jij een dekbed speciaal voor de zomer, dan is een zomerdekbed geschikt voor jou. Een zomerdekbed heeft warmteklasse 4, wat betekent dat het de dunste en luchtigste dekbedden zijn. Deze koele zomerdekens hebben de minste vulling. Een zomerdekbed is uitermate geschikt voor de warme zomernachten.


 

Meer weten over dekbedden?

Dekbed maat kiezen

Dekbed maat kiezen

Een nieuw dekbed is afhankelijk van de maten van je bed. Houd rekening met een breedtemaat waarbij het dekbed gemiddeld 50 tot 60 cm breder is dan je matras. De lengtemaat van je dekbed is minder belangrijk dan de breedtemaat. Er zijn drie lengtematen verkrijgbaar: 200, 210 of 220 cm. Dit is afhankelijk van je eigen lengte en de lengte van je bed.

Warmteklasse dekbed kiezen

Warmteklasse dekbed kiezen

Lig je in de winter vaak te rillen in bed? Zelfs diep onder de dekens blijven jouw voeten ijskoud. Of ben jij iemand die in de zomer letterlijk het bed uit zweet? Je kunt niet zonder dekens, maar slapen onder de deken is veel te heet. Als één van deze problemen voor jou herkenbaar is, lees dan snel verder.

Dekbed wassen

Dekbed wassen

Dekbed wassen: tips voor elk type dekbed! We weten natuurlijk allemaal dat je regelmatig je beddengoed moet wassen. Maar wist je dat het wassen van je dekbed minstens zo belangrijk is? Want ook je dekbed is een bron van bacteriën. Hoe pak je het aan?


 

Nu populair: 4 seizoenen dekbedden

Dekbed Select synthetisch 4-seizoenen
Meest verkocht

Dekbed Select synthetisch 4-seizoenen

(126)
Type dekbed: Synthetisch |
Warmteklasse: klasse 1 (meest warm) |
Seizoen: 4-seizoenen |
Wasbaar: Ja |
Anti huisstofmijt: Nee |

Levertijd: Morgen in huis

69.95
commercial

Dekbed Climate Control synthetisch

(10)
Type dekbed: Synthetisch |
Warmteklasse: klasse 3 |
Seizoen: alle seizoenen |
Wasbaar: Ja |
Anti huisstofmijt: Nee |

Levertijd: Morgen in huis

169.95

Dekbed Bamboe 4-seizoenen

(1)
Type dekbed: Bamboe |
Warmteklasse: klasse 2 |
Seizoen: 4-seizoenen |
Wasbaar: Ja |
Anti huisstofmijt: Ja |

Levertijd: Morgen in huis

104.95

Dekbed Select wol 4-seizoenen

(6)
Type dekbed: Wol |
Warmteklasse: klasse 1 (meest warm) |
Seizoen: 4-seizoenen |
Wasbaar: Nee |
Anti huisstofmijt: Nee |

Levertijd: Morgen in huis

119.95

Dekbed Select 15% dons 4-seizoenen

(40)
Type dekbed: Dons |
Warmteklasse: klasse 1 (meest warm) |
Seizoen: 4-seizoenen |
Wasbaar: Nee |
Anti huisstofmijt: Nee |

Levertijd: Morgen in huis

159.95
Dekbed Puurnatuur wol 4-seizoenen
Best beoordeeld

Dekbed Puurnatuur wol 4-seizoenen

(148)
Type dekbed: Wol |
Warmteklasse: klasse 1 (meest warm) |
Seizoen: 4-seizoenen |
Wasbaar: Nee |
Anti huisstofmijt: Nee |

Levertijd: Morgen in huis

209.-

Dekbed Capella 15% dons 4-seizoenen

Type dekbed: Dons |
Warmteklasse: klasse 1 (meest warm) |
Seizoen: 4-seizoenen |
Wasbaar: Ja |
Anti huisstofmijt: Ja |

Levertijd: Morgen in huis

109.95

Dekbed Liv synthetisch 4-seizoenen

(2)
Type dekbed: Synthetisch |
Warmteklasse: klasse 1 (meest warm) |
Seizoen: 4-seizoenen |
Wasbaar: Ja |
Anti huisstofmijt: Ja |

Levertijd: 2 tot 3 weken

119.95

Dekbed Eendendons 15% dons 4-seizoenen

Type dekbed: Dons |
Warmteklasse: klasse 1 (meest warm) |
Seizoen: 4-seizoenen |
Wasbaar: Ja |
Anti huisstofmijt: Ja |

Levertijd: Morgen in huis

84.95

Dekbed Taurus 90% dons 4-seizoenen

Type dekbed: Dons |
Warmteklasse: klasse 1 (meest warm) |
Seizoen: 4-seizoenen |
Wasbaar: Ja |
Anti huisstofmijt: Ja |

Levertijd: Morgen in huis

319.-

Dekbed Amsterdam katoen 4-seizoenen

Type dekbed: Katoen |
Warmteklasse: klasse 1 (meest warm) |
Seizoen: 4-seizoenen |
Wasbaar: Ja |
Anti huisstofmijt: Ja |

Levertijd: Morgen in huis

139.95

Dekbed Tesselaer wol

Type dekbed: Wol |
Warmteklasse: klasse 1 (meest warm) |
Seizoen: 4-seizoenen |
Wasbaar: Nee |
Anti huisstofmijt: Nee |

Levertijd: 5 tot 6 weken

199.95

Dekbed Slaapzacht wol 4-seizoenen

(68)
Type dekbed: Wol |
Warmteklasse: klasse 1 (meest warm) |
Seizoen: 4-seizoenen |
Wasbaar: Nee |
Anti huisstofmijt: Nee |

Levertijd: Morgen in huis

289.-

Dekbed Frisk synthetisch 4-seizoenen

Type dekbed: Synthetisch |
Warmteklasse: klasse 1 (meest warm) |
Seizoen: 4-seizoenen |
Wasbaar: Ja |
Anti huisstofmijt: Ja |

Levertijd: 2 tot 3 weken

99.95

Dekbed London synthetisch 4-seizoenen

Type dekbed: Synthetisch |
Warmteklasse: klasse 1 (meest warm) |
Seizoen: 4-seizoenen |
Wasbaar: Ja |
Anti huisstofmijt: Nee |

Levertijd: Morgen in huis

114.95

Dekbed Bovenste Beste wol 4-seizoenen

(1)
Type dekbed: Wol |
Warmteklasse: klasse 1 (meest warm) |
Seizoen: alle seizoenen |
Wasbaar: Nee |
Anti huisstofmijt: Nee |

Levertijd: Morgen in huis

459.-

Dekbed Borne synthetisch 4-seizoenen

Type dekbed: Synthetisch |
Warmteklasse: klasse 2 |
Seizoen: 4-seizoenen |
Wasbaar: Ja |
Anti huisstofmijt: Nee |

Levertijd: Morgen in huis

169.95

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing