Nederlanders gaan massaal aan de elektrische deken om stookkosten te drukken: Beter Bed verkoopt 219 keer meer dan vorig jaar

De gasprijs is dit jaar hoger dan ooit en dat voelen consumenten in de portemonnee. Om de stookkosten te beperken, zoekt Nederland massaal naar elektrische dekens. Slaapexpert Beter Bed verkocht afgelopen september 219 keer zoveel elektrische dekens als dezelfde maand vorig jaar. De populariteit van elektrische dekens is niet door het hele land hetzelfde. In de koudste, dunbevolkte provincies zoals Groningen, Friesland en Drenthe, googelen ze al jaren veel vaker naar ‘elektrische deken’ dan in de rest van het land.

Enorme piek vraag elektrische dekens na forse stijging gasprijzen

Het moment dat de media berichtten over de naderende stijging van de gasprijzen, was ook hét moment waarop het zoekverkeer naar en daarmee de afzet van elektrische dekens fors steeg. De hele maand augustus waren zowel de gasprijzen als de populariteit van elektrische dekens bijzonder hoog. Eind augustus bereikten de gasprijzen een recordhoogte en zag Beter Bed de verkoop van elektrische deken beduidend stijgen.

*Het gaat hier om de elektrische dekens die Beter Bed vorig jaar al verkocht.   

Bron: Beter Bed verkoopcijfers & ICE index, 09-11-2022

Het aantal keer dat men Googlede naar ‘elektrische deken’ nam in september 2022 met 1080% toe ten opzichte van september 2021

De populariteit van elektrische dekens is niet alleen in de verkopen terug te zien, maar ook in de interesse van consumenten op basis van zoekdata in Google. De onderstaande grafiek geeft de Google zoek trend van ‘elektrische deken’ in Nederland weer. We zien dat de trend ieder jaar stijgt in september ten opzichte van de maand ervoor. Maar de interesse in ‘elektrische dekens’ is ongekend hoog in september 2022: de maand nadat de gasprijzen hoger waren dan ooit tevoren. 

Bron: Google trends, 09-11-2022

‘Elektrische deken’ wordt meer Gegoogled in Groningen, Friesland en Drenthe

Met name in de koudste, dunbevolkte regio’s in het noorden van het land wordt er veel gegoogled naar elektrische dekens. Onderstaande grafiek geeft de verhouding weer van het aantal keer dat er binnen een regio wordt gezocht op ‘elektrische deken’. 

Regio Zoektrend
Drenthe 100
Friesland 97
Groningen 95
Overijssel 91
Gelderland 72
Flevoland 69
Limburg 64
Utrecht 59
Zeeland 58
Noord-Brabant 57
Zuid-Holland 50
Noord-Holland 50

Bron: Google trends, periode ‘afgelopen vijf jaar’, 09-11-2022

*De legenda geeft indexcijfers van het aantal zoekopdrachten weer

 

Is een elektrische deken wel écht voordeliger dan de centrale verwarming?

Niet alleen de gasprijzen stegen dit jaar: ook de energieprijzen rijzen de pan uit. Een elektrische deken is een duurzaam alternatief voor stoken. Maar is het dan ook voordeliger om op de elektrische deken te liggen, of kun je beter de verwarming een aantal graden hoger zetten? Het antwoord op deze vraag is voor ieder huishouden anders. Zo is het aantal personen binnen je huishouden bijvoorbeeld bepalend. Woon je in een huishouden met vier personen? Dan moet je ook vier elektrische dekens gebruiken om iedereen warm te houden. Daarnaast zijn de stookkosten afhankelijk van heel veel factoren. Denk aan het aantal kubieke meters van je woonkamer, de leeftijd van de cv ketel en de isolatie van je woning. Toch is het de moeite waard om voor jezelf een vergelijk te maken. Hieronder laten we door middel van een berekening met de huidige gasprijzen en stroomprijzen zien hoe je dit doet.* 

Kosten elektrische deken

Een elektrische deken verbruikt gemiddeld 0,05 tot 0,06 kWh per uur. Omdat de stroomprijzen erg wisselen, kun je het beste rekenen met de gemiddelde prijs op het moment: €0,20 per kWh*. Dit betekent dat één uur op een elektrische deken liggen, ongeveer €0,05 kost. Lig je drie uur op de deken? Dan betaal je hier €0,15 voor. 

Kosten verwarming woning

Houd jij je slaapkamer of woonkamer warm met behulp van de cv ketel in plaats van een elektrische deken? Dan lopen de kosten al gauw op. Volgens Financieel coach Sabine Samsom kost het verwarmen van je woonkamer gemiddeld zo’n 1,5 m3 per uur. Hierdoor kom je voor het verwarmen van een gemiddelde woonkamer uit op €4,76 per uur. 

Wanneer je drie uur de verwarming aanzet om op de bank te zitten, kost dit je dus zo’n €14,66. Stel, je zou die tijd op een elektrische deken zitten, dan kost je dit €1,42. 

Let op: deze berekening is gebaseerd op gemiddeldes. Voor de precieze bedragen kun je het beste de nota van je energieleverancier raadplegen. 

*De actuele prijzen op 22/11/2022

Bron: Overstappen.nl & Libelle.nl

 

Andere factoren die van invloed zijn op de verkopen van winterassortiment 

Naast de hoge gasprijzen, zijn er andere factoren die wellicht bijdroegen aan de verhoogde vraag naar elektrische dekens en andere winterslaap artikelen. De meest voordehandliggende is de buitentemperatuur. Zo was de gemiddelde minimum temperatuur in augustus hoger dan in september. Een daling in temperatuur verklaart een stijging in verkopen. Toch wijst alles erop dat deze stijging disproportioneel is. Zo nam het aantal keer dat men in september 2022 naar ‘elektrische deken’ zocht in Google met 1080% toe ten opzichte van september 2021. 

Kortom, door de stijgende gasprijzen zocht Nederland naar alternatieven voor de verwarming: elektrische dekens waren nog nooit zo populair als in september dit jaar. 

Alle elektrische dekens

Elektrische deken Ilva

(26)
Aantal warmtestanden: 3 |
27.99 22.39 Je bespaart 20%

Elektrische deken Cresta KTS172 2-persoons

Aantal warmtestanden: 4 |
Keurmerk: twee controllers, LED verlichting op controller en 2x 60 watt vermogen |
69.99 55.99 Je bespaart 20%

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing