Black Friday Week! 15% korting op bijna alles met code: BLACKFRIDAY

5 : 7 : 28
23
Alles over matrassen

Matras advies: alles over matrassen

Een groot deel van de Nederlanders heeft geen idee op wat voor soort matras hij of zij slaapt. Zolang we een redelijke nachtrust hebben en niet te veel pijntjes ervaren, kijken we niet verder dan ons eigen matras. Zonde, want een goed matras is juist ontzettend belangrijk voor onze nachtrust!
Over het algemeen weet iedereen dat een goede nachtrust essentieel is om overdag goed te kunnen functioneren. Een matras dat bij je lichaam past kan daarbij helpen. Maar wat is nu eigenlijk een goed matras? En wat voor een soort type matras past bij ons eigen lichaam, onze slaaphouding en onze wensen? Daar helpen we je graag bij!
 

Wat maakt een matras tot een goed matras?

Wanneer je niet bekend bent met matrassen, is het soms lastig om te bepalen wanneer een matras goed is. Om dit te bepalen, spelen allerlei kenmerken een rol. Kenmerken zoals warmte-isolatie, vochtafvoer, de behoeften van je eigen lichaam en jouw persoonlijke wensen bepalen de keuze voor een matras.


 

Wat is je slaaphouding?

Je slaaphouding is erg belangrijk in de keuze voor een matras. Deze bepaalt namelijk waar het matras ondersteuning moet bieden. De juiste ondersteunende eigenschappen zorgen ervoor dat je lichaam in een natuurlijke houding ligt. Hieronder kun je lezen waar je met welke slaaphouding op moet letten bij het kiezen van een matras. En lees ons artikel over slaaphouding als je er meer over wilt weten!

Ben je een rugslaper?


Slapen op je rug wordt door veel mensen gezien als de beste slaaphouding. Als je een rugslaper bent is het van belang dat je lichaam de natuurlijke s-vormige kromming blijft behouden. Je wilt daarnaast dat je matras genoeg ondersteuning biedt aan je onderrug. Welk matras je hiervoor nodig hebt, verschilt per persoon. Test het eens door gewoon 5 minuten op een matras te gaan liggen en goed te voelen. Dat is nog lekker ook. 

 

Matrassen voor rugslapers 
 
 
 
 

Ben je een zijslaper?

Als je een zijslaper bent is het van belang dat je wervelkolom een rechte lijn vormt tijdens het slapen. Daarvoor heb je een goed ondersteunend matras en kussen nodig. De hardheid van het matrassen en de hoogte van het kussen verschillen per persoon. 

 

 

 

Matrassen voor zijslapers 
 

Ben je een buikslaper?


Op je buik slapen is volgens ons niet de juiste keuze, omdat dit erg slecht is voor je houding en vooral voor je onderrug. Ons advies is dus vooral om te proberen om een zijslaper of rugslaper te worden! Als je niet anders kunt en nu eenmaal een buikslaper bent, is het van belang dat je onderrug niet te ver doorzakt en je wervelkolom recht blijft tijdens het slapen. Dit voorkom je meestal door een wat harder matras te nemen. 

 

Matrassen voor buikslapers 
 
 

 

Productadvies voor de beste nachtrust?

Bel 0413 33 88 00 (keuzeoptie 1) tijdens kantooruren voor direct contact met onze slaapadviseur!

 

Bel mij voor advies

 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een matras?

 Wat is je lengte?

De standaard lengte van matrassen is 200 cm. Voor mensen die langer zijn dan 180 cm, raden we een bed van 220 cm lang aan. De breedte van een eenpersoons matras kan verschillen van 70 cm tot 120 cm. Breder dan 140 cm wordt gezien als een tweepersoons matras. Bij een breder en langer matras zijn het draagvermogen en de bewegingsruimte groter. Hoe breder een eenpersoonsmatras is, hoe comfortabeler je ligt. Voor een tweepersoonsbed geldt dat je het beste slaapcomfort bereikt als iedere persoon een eigen matras heeft.

 Wat is je gewicht?

Je gewicht is een essentieel gegeven bij de keuze voor een matras. Het is namelijk de bedoeling dat je lichaam goed ondersteund wordt door je matras. Het ene materiaal ondersteund beter dan het andere. Als voorbeeld nemen we een pocketvering matras. Wanneer de kern van een matras uit pocketveren bestaat, zal het matras meer steun geven dan bijvoorbeeld een zacht natuurlatex matras. Als de materialen van een matras je lichaam niet goed ondersteunen, ligt je ruggenwervel niet in een mooie rechte lijn en kun je bijvoorbeeld snel last krijgen van je rug. Pocketveren en koudschuim zijn materialen die over het algemeen een stevigere ondersteuning bieden.

 

 Heb je pijnklachten?

Een goed matras zorgt ervoor dat je lichaam 's nachts optimaal kan ontspannen zodat je fit en gezond weer uit bed stapt. Ervaar je pijn bij het opstaan? Dan is het extra belangrijk om te letten op de ondersteunende eigenschappen van het matras en je slaaphouding. Slaap je bijvoorbeeld op je zij, dan moeten je schouders en heupen wegzakken in het matras, zodat je ruggengraat haar natuurlijke kromming behoudt.

 

 Ventilatie

Het ventilerend vermogen van een matras is van groot belang vanwege de vochthuishouding en vochtregulatie. Wist je dat je per nacht ongeveer 1/3 liter transpiratievocht verliest? Een goede ventilatie voert dit vocht goed af en zorgt ervoor dat dit buiten het matras kan verdampen. Zo blijf je matras schoon en fris!

 

 Heb je het warm of koud in bed?

Het juiste matras zorgt voor een aangenaam slaapklimaat. Als je het 's nachts niet te warm en ook niet te koud hebt, ben je 's morgens optimaal uitgerust en begin je fris aan de dag! Wanneer je het snel warm hebt en transpireert, raden we een matras met goede, ventilerende eigenschappen aan. Denk hierbij aan een pocketvering matrassen. Heb je het juist snel koud in bed? Latex en traagschuim matrassen ventileren minder goed en houden warmte langer vast.

 

 Heb je last van allergieën?

Veel voorkomende allergieën die betrekking hebben op matrassen zijn wol- en huisstofmijt allergieën. De collectie van Beter Bed bevat daarom matrassen zonder wol en matrassen die speciaal behandeld zijn tegen huisstofmijt. Ook zijn er speciale anti-huisstofmijt hoeslakens en moltons die je matras schoon en vrij van huismijt houden.

 

6 soorten matrassen: welke past bij jou?

Omdat ieder lichaam anders is en andere behoeftes heeft, zijn er ook verschillende soorten matrassen. Ieder matras heeft kenmerken die matchen met jouw wensen. Wij lichten de verschillende matrassen en de daarbij horende eigenschappen toe zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Pocketvering matrassen

Pocketvering matrassen staan bekend om hun vochtregulerende en ventilerende eigenschappen door de open structuur van de matras. Ideaal als je het snel warm hebt in bed of veel transpireert. Ook geeft elke veer afzonderlijk ondersteuning. Dus; hoe meer veren, des te beter het lichaam ondersteund wordt.

Comfort
Voor optimaal comfort zijn de veren in comfortzones verdeeld. Dit zijn zones die bepaalde delen van je lichaam de juiste ondersteuning geven, zodat je ruggengraat haar natuurlijke kromming behoudt. Ook het soort afdeklaag en de tijk zijn bepalend voor het comfort. Er zijn verschillende soorten afdeklagen met elk andere eigenschappen. Zo is koudschuim in de regel goed ventilerend en relatief stevig, traagschuim wat zachter en iets warmer en gel iets soepeler en ademend.

Ondersteuning
Je krijgt gedetailleerde ondersteuning door honderden veertjes per m2 die onafhankelijk van elkaar bewegen. Hoe meer veren, hoe comfortabeler het matras en hoe beter de ondersteuning.

Vochtregulatie
Dankzij de open structuur van het matras profiteer je van uitstekende vochtregulatie en ventilatie.

Ventilatie
Een pocketveermatras ventileert doorgaans beter dan een schuimmatras. Pocketvering is dan ook ideaal voor als je het snel warm hebt in bed en/of veel transpireert.

 

Alle pocketvering matrassen

Polyether matrassen

Polyether matrassen zijn zeer betaalbaar. Het schuim van een polyether matras heeft een gesloten celstructuur, waardoor warmte wordt vastgehouden. Dit is fijn als je het 's nachts snel koud hebt, en minder fijn als je het snel warm hebt.

Stevige schuimsoort
Polyether is een stevige schuimsoort met een lange levensduur.

Synthetisch
Polyether is een synthetisch en dus anti-allergisch materiaal. Dit maakt een matras van polyether geschikt voor mensen met een wolallergie.

Betaalbaar
Polyether is zeer betaalbaar.

Gesloten structuur
Door de gesloten structuur van het schuim houdt polyether warmte en vocht vast. Dit is fijn als je het ’s nachts snel koud hebt.

Geschikt voor kinderen, logés en volwassenen met een lichaamsgewicht tot 80 kilo
Vergeleken met pocketveermatrassen en andere schuimsoorten geeft polyether wat minder ondersteuning. Polyether matrassen worden veel gebruikt voor de kinder- en logeerkamer.

 

 

Alle polyether matrassen

Koudschuim matrassen

Een koudschuim matras heeft een open celstructuur. Hierdoor ventileert dit type matras goed en wordt vocht uitstekend afgevoerd. Het matras typeert zich door blijvende veerkracht en geen kuilvorming. Koudschuim is zeer geschikt voor mensen die het snel warm hebben in bed.

Optimale ventilatie en vochtafvoer
Je geniet van optimale ventilatie en vochtafvoer door opencellig schuim. Koudschuim heeft een open structuur, waardoor het extra goed ademt.

Blijvende veerkracht en geen kuilvorming
Koudschuim vormt zich goed naar je lichaam en veert snel weer terug, zodat draaien in bed comfortabeler wordt.

Koudschuim is een ‘koelere schuimsoort’
Heb je het snel warm in bed, dan kun je dus beter gaan voor koudschuim dan voor traagschuim of latex.

Ook geschikt als je een hoog lichaamsgewicht hebt
Ook voor mensen met een hoog lichaamsgewicht is koudschuim een prima keuze.

 

 

 

 

Alle koudschuim matrassen

Traagschuim matrassen

Traagschuim matrassen kenmerken zich door optimale drukverlaging en een goede warmte-isolatie. Het matras vormt zich volledig naar de contouren van je lichaam. Het is dan ook uitermate geschikt voor mensen met gevoelige spieren en/of gewrichten en mensen die het snel koud hebben.

Optimale drukverlaging
Liggend op traagschuim, ervaar je minimale druk op spieren en gewrichten.

Goede lichaamsondersteuning
Traagschuim vormt zich volledig naar de contouren van je lichaam. Dit zorgt voor een goede lichaamsondersteuning en uniek ligcomfort.

Isolatie
Dit type matras is geschikt voor mensen die het snel koud hebben in bed, omdat traagschuim warmte goed vasthoudt.

Ontlast bloedvaten en zenuwbanen
Door de minimale druk op je lichaam, worden niet alleen je spieren en gewrichten maar ook je vaten en zenuwbanen ontlast.

Vormt zich naar je lichaam
Het elastische traagschuim wordt zacht wanneer het warmer wordt, daardoor vormt het perfect naar je lichaam. Je hebt het gevoel dat je in een perfect passend bed ligt en droomt heerlijk weg.

 

Alle traagschuim matrassen

Gel matrassen

Een gelmatras is een matras met een afdeklaag van schuimgel. Vaak heeft het matras een kern van pocketveren. Dankzij de gel voelt het matras soepeler en zachter aan dan bijvoorbeeld koudschuim, terwijl het uitstekende ondersteunende en drukverlagende eigenschappen heeft.

Goede ondersteuning en drukverlaging
Net als koud- en traagschuim vormt het gelmatras zich goed naar je lichaam. Je wordt uitstekend ondersteund en ervaart een minimale lichaamsdruk.

Hoog ligcomfort en makkelijk draaien in bed
Het ligcomfort is vergelijkbaar met dat van hoogwaardige schuimmatrassen. Dankzij de soepele gel is jezelf omdraaien heel makkelijk.

Ventilatie dankzij open structuur
Met gel wordt een sponsachtig schuim bedoeld. Het is open van structuur, waardoor het matras ademender is dan andere schuimsoorten zoals traagschuim en polyether. Foamgel heeft een goede luchtcirculatie en voert warmte en vocht goed af.

 

 

 

Alle gel matrassen

Latex matrassen

Latex matrassen kenmerken zich door een kern van rubber. Dit is soepel en elastisch en biedt daardoor een optimale ondersteuning. Doordat latex lichaamswarmte isoleert, is dit type matras zeer geschikt wanneer je het snel koud hebt in bed.

Drukverlaging
Latex biedt een goede drukverlaging, wat ideaal is bij gewrichtsklachten.

Veerkracht
Latex heeft een natuurlijke, blijvende veerkracht. Het sluit naadloos aan op je lichaam.

Soepel en elastisch
Latex is soepel en elastisch en geeft een optimale ondersteuning.

Anti-allergisch
Latex is een natuurproduct dat van zichzelf anti-allergisch is.

Isoleert lichaamswarmte
Latex isoleert warmte goed en is dus geschikt als je het snel koud hebt in bed. Als je het snel warm hebt, kun je beter gaan voor pocketvering of koudschuim.

 

 

Alle latex matrassen

Welk matras past bij jouw slaapwensen?

3 redenen om je matras iedere 8 jaar te vervangen

 • Een nieuw matras is gezonder en hygiënischer
 • Een nieuw matras geeft minder pijnklachten
 • Op een nieuw matras slaap je lekkerder en dieper

Meer informatie over het vervangen van je matras

Matrasweetjes voor iedereen!

Wist je dat?

 • Een dik matras, bestaande uit meerdere lagen, extra comfort biedt?
 • Speciale comfortzones in het matras ondersteuning geven aan je heupen, schouders en andere vitale lichaamsdelen?
 • De tijk, oftewel matrashoes, deels het ligcomfort bepaalt, bijdraagt aan een goede vochtafvoer en het matras een aangename touch geeft?
 • Een topmatras extra comfort en opmaak-gemak biedt, de levensduur van je matras verlengt en de eigenschappen van je matras versterkt?
 • Beter Bed matrassen heeft met en zonder handvatten net als anti-allergische matrassen en matrassen die geschikt zijn voor extra lange mensen en mensen met een hoog lichaamsgewicht?
 • Je matras aan vervanging toe is als het niet meer meegeeft of als er een kuil zichtbaar is? Gemiddeld gaat een matras vijf tot tien jaar mee.
 • Een nieuw matras kan voorkomen dat je ’s nachts te veel draait en vaak klachten als rugpijn en nekpijn verhelpt?
 • Je je oude matras mee kunt geven als je bij Beter Bed een nieuwe koopt? Wij zorgen ervoor dat hij gerecycled wordt tot judomatten en poetsdoeken!
 • Een matras langer mee gaat wanneer je het regelmatig reinigt? Lees alles over matras reinigen!