Beter slapen

Wat is de beste slaaphouding?

Iedereen heeft een favoriete slaaphouding in bed. Ook jij! Overdwars met je armen en benen wijd gespreid? Helemaal in elkaar gedoken en zo klein mogelijk? Of op je rug met je armen strak naast je lijf? Het zijn goede slaaphoudingen als je lekker slaapt en verder geen klachten ervaart, zoals bijvoorbeeld rug- of nekpijn.

De meest voorkomende slaaphoudingen zijn de rug-, zij- en buikligging. Welke van deze houdingen is nu eigenlijk de beste of slechtste? Wat zijn de voor- en nadelen van deze slaaphoudingen? En welk matras, bedbodem en hoofdkussen passen het beste bij mijn slaaphouding? We zetten het allemaal voor je op een rijtje.

Voordelen van slapen op je rug

Deze slaaphouding staat met stip op nummer één als de beste slaaphouding. Doordat je op je rug ligt, blijft je wervelkolom in de meest rechte houding. Dit heeft een positief effect op de ontspanning van je rug, nek en hoofd. Heb je vaak last van brandend maagzuur? Dan is deze slaaphouding ook zeker de beste keuze! Til met een kussen het liefst je hoofd nog íets hoger dan je lijf, zodat het maagzuur niet via de slokdarm naar boven kan komen. En niet geheel onbelangrijk: slapen op je rug is goed voor je gezichtshuid. De huid kan beter ademen waardoor minder snel rimpels ontstaan.

Nadelen van rugslapen

Ben je geneigd om snel te snurken? Dan zul je dit door het op je rug liggen nóg sneller uitlokken. Ben je verkouden dan is deze slaaphouding ook niet ideaal. Ademen door je neus gaat in deze houding stukken lastiger! Slapen op je rug kan op lange termijn ook nog wel eens lage rugpijn veroorzaken. Dit los je op door een klein, zacht kussentje onder je knieën te leggen om de kromming van je wervelkolom te ondersteunen.

Voordelen van slapen op je zij

De meeste mensen liggen het liefst op hun zij. Dit kan geen kwaad, zolang je wervelkolom in een rechte lijn blijft liggen. Gebruik hiervoor een goed hoofdkussen dat je nek de juiste ondersteuning biedt. Met een rechte ruggengraat liggen je rug en nek ook meteen in de juiste houding. Snurk je weleens? Op je zij liggen is de beste slaaphouding, omdat deze houding het snurken kan verminderen. Ben je zwanger? Liggend op je zij geniet je van de beste doorbloeding. Als zijslaper kan er zelfs nog verschil zitten in de kant waar je op ligt. Als zwangere is de linkerzij beter omdat er dan een betere bloedcirculatie naar de foetus mogelijk is. Slapen op je rechterzij kan in het algemeen weer voor meer brandend maagzuur zorgen. Linker- of rechterzij, voor welke kant ga jij?

Nadelen van zijslapen

Als je een zijslaper bent, is het nog belangrijker om goed stil te staan bij de keuze voor een passend matras en kussen. Met een goed afgestemd matras en kussen krijgt je lichaam extra ondersteuning op de juiste plekken. Zo behoudt je wervelkolom zijn rechte houding. Dit vergt misschien wat meer tijd, maar is natuurlijk niet echt een nadeel te noemen!

Slaap je op je buik?

Is op je buik liggen jouw meest favoriete slaaphouding? Even opletten, want dit is de allerslechtste houding voor je lichaam. Waarom? Omdat deze houding zorgt voor een onnatuurlijke kromming van je wervelkolom. Ook komt er teveel druk op je ruggenwervels te staan. Hierdoor kunnen je rug en nek na verloop van tijd flink pijn gaan doen. Daarbij is de druk op je bloedsomloop groter, waardoor deze sneller wordt afgesloten. Met als gevolg van die vervelende, slapende armen en benen. Heb je klachten en slaap je op je buik? Overweeg dan zeker eens om je slaaphouding aan te passen. Heb je (nog) geen klachten en slaap je wel op je buik? Overweeg dan óók eens om je slaaphouding aan te passen. Voorkomen is beter dan genezen.

Slaapadvies nodig?

Kun jij nog meer slaapadvies gebruiken? Wil je bijvoorbeeld graag weten of je wervelkolom bij jouw slaaphouding wel goed recht ligt, of ben je nieuwsgierig of je nog wel op het juiste matras slaapt? Onze slaapadviseurs helpen je heel graag! Kom gerust eens langs in een van onze winkels of lees ons matras advies

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing