Bijna de helft van de Nederlanders (48%) ligt wakker tijdens de feestdagen

Uden, 15 december - ‘The most wonderful time of the year’ is weer aangebroken. Naast alle mooie bijkomstigheden van de feestdagen, is dit voor veel mensen ook een periode van stress. Zo ligt maar liefst 48% van de Nederlanders wel eens wakker rond deze tijd van het jaar. De redenen? Die zijn uiteenlopend, maar twee spannen de kroon. Van alle mensen die wakker liggen tijdens de feestdagen, ligt 36% wakker van de sociale verplichtingen die erbij komen kijken. Eén op de drie ligt wakker van financiële druk rondom het kopen van cadeaus. 

33% ligt wakker van financiële druk rondom het kopen van cadeaus 

Voor sommige mensen was het andere jaren al moeilijk om cadeaus voor kerst en Sinterklaas te betalen. Nu de inflatie oploopt en de koopkracht daalt, is dit een nog grotere groep. Uit onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst één op de drie wakker ligt van financiële druk rondom het kopen van cadeaus. Ouders en verzorgers hebben hier het meeste last van. Van alle mensen met kinderen die slecht slapen rondom feestdagen, ervaart zelfs 39% financiële druk door het kopen van cadeaus. 

Meer mensen liggen wakker van contact met hun eigen familie, dan van contact met hun schoonfamilie 

Schoonfamilie heeft niet altijd het beste imago. Toch blijkt eigen familie juist minder populair te zijn rond de feestdagen. Zo bleek slechts 11% wakker te liggen van contact met hun schoonfamilie, terwijl 14% zich in bed zorgen maakt om contact met eigen familie.

Perfectionisme dwarsboomt de nachtrust van één op de vijf mensen

Legt het idee dat dit ‘the most wonderful time of the year’ moet zijn extra druk op Nederlanders? Voor 20% wel. Zo ervaart één op de vijf stress omdat hij of zij wil dat de feestdagen perfect verlopen. 

Één op de vier slaapt minder goed door eten, één op de zeven door alcohol  

Één op de vier (25%) ligt wakker van het thema 'eten' tijdens de feestdagen. Er wordt vaak veel eten bereid en dus ook gegeten. Daarnaast slaapt 14% slechter door het drinken van teveel alcohol in december.

23% ligt wakker bij de gedachte aan onafgemaakt werk  

De decembermaand is voor velen een maand van chaos, vrije dagen en halve werkdagen door borrels en festiviteiten. Hierdoor kan werk nog wel eens blijven liggen. Zo heeft bijna één op de vijf (23%) tijdens de feestdagen zorgen over onafgemaakt werk.  

Slaapexpert Merijn van de Laar: ‘door stress komt ons lichaam in overlevingsstand’ 

Dr. Merijn van de Laar is psycholoog, slaapwetenschapper en kennispartner van Beter Bed. Hij legt uit dat stress ervoor zorgt dat je lichaam en brein in een overlevingsstand terecht komen. Dit houdt in dat je lichaam tijdens je slaap de omgeving controleert. In de oertijd kon men daardoor snel reageren op dreigingen zoals roofdieren. Hoewel je je tegenwoordig, waarschijnlijk niet meer druk maakt om roofdieren wanneer je in bed ligt, zijn er genoeg andere gedachten die potentieel stress veroorzaken. En zo heeft de gedachte aan iets stressvols hetzelfde effect op je lichaam en brein als het gevaar van een beer die achter je aan rent. Ben je rond de feestdagen aan het piekeren over het diner, de sociale verplichtingen of oplopende cadeaukosten? Dan verkeren je lichaam en brein zich dus in de overlevingsstand.

Beter slapen, beter leven

Wanneer je één nacht slecht slaapt, merk je dit meteen. Je bent misschien wat humeuriger en voelt je minder fit. Langere tijd slecht slapen heeft dan ook een negatief effect op je gemoedstoestand en gezondheid. Helaas heeft één op de vijf Nederlanders een vorm van slaapgebrek. Dat kan beter volgens Beter Bed. Beter Bed gelooft en belooft dat iedereen beter kan slapen. Om dit te bereiken komt Beter Bed met het slaapmanifest: een oproep aan heel slapend Nederland om zich aan te sluiten bij de beweging en zo het belang van goede slaap op de kaart te zetten. 

Meer uit de feestdagen halen

Ondanks de druk die men ervaart, is de periode rond Sinterklaas, kerst en oud & nieuw ook een hele gezellige, bijzondere periode. Door beter te slapen haal je meer plezier uit de feestdagen  Ben je benieuwd hoe je beter kunt slapen tijdens de feestdagen, ondanks het eten en drinken, de stress en de drukte? Lees het advies van slaapexpert dr. Merijn van de Laar en kijk eens naar onze slaaptips voor de feestdagen. 

Goed slapen tijdens de feestdagen: het advies van Merijn van de Laar 

Door stress, late avonden, een volle maag en alcoholische dranken, lijkt goed slapen tijdens de feestdagen een uitdaging. Toch zijn er volgens Merijn genoeg dingen die je kunt doen om je lichaam en je brein een handje te helpen:

  • Ontspan genoeg overdag, zodat je ‘s avonds in bed minder piekert.
  • Probeer alcohol te matigen en af en toe wat water tussendoor te drinken.
  • Ga niet slapen met een volle maag. Eet op tijd of maak een wandeling na het diner. Hierdoor is het eten beter verteerd wanneer je naar bed gaat.
  • Maak een ochtendwandeling. Frisse lucht doet wonderen en het licht in de ochtend geeft je lichaam het teken om weer wakker te worden.
  • Houd zoveel mogelijk je reguliere ritme van naar bed gaan en opstaan vast, zodat je regelmatig slaapt en fit weer opstaat: rust, ritme, regelmaat! 

Onderzoeksverantwoording 

Beter Bed voerde in november 2022 samen met MWM2 onderzoek uit onder 1054 volwassen Nederlanders. De steekproef was nationaal representatief op basis van leeftijd (18-70 jaar), geslacht, regio, opleiding en inkomensniveau. Het onderzoek bestond uit een enquête waarin verschillende onderwerpen over slaap ter sprake kwamen. De inzichten uit dit persbericht komen voort uit de vraag: ‘Van welke van de onderstaande zaken lig jij wel eens wakker, in de aanloop naar de feestdagen?’. De respons op deze vraag was 100%. 

Alle percentages met betrekking tot de reden dat men wakker ligt, zijn berekend over de groep respondenten die wakker ligt rond de feestdagen.

 

Grafieken 

Wilt u de grafiek van de verschillende data toevoegen aan uw artikel? Implementeer dan dit script: 

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:606px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/6399be7327a08"></iframe>

Over Beter Bed 

Wij geloven dat iedereen beter kan slapen. Daarom komen we al ruim 35 jaar ons bed uit om iedereen uitgeslapen en gezonder te laten leven. En omdat we allemaal anders zijn én slapen, betekent dat ook voor iedereen wat anders. Daarom luisteren we naar je en hebben we oog voor je behoeftes en budget. We helpen je online en in de winkel met het vinden van jouw beste slaapoplossing. Hierdoor voel jij je op de lange termijn gezonder, fitter en beter. De collectie van Beter Bed is verkrijgbaar in ruim 100 winkels in Nederland en België en via beterbed.nl en beterbed.be

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing