Slaaptips voor de feestdagen
Beter slapen

Slaaptips voor de feestdagen

Je slaap- en leefritme wordt aardig in de war geschopt in de decembermaand. Terwijl je de benen onder je kont vandaan loopt om de deadlines op kantoor te halen, fix je tussendoor de kerstcadeaus en versier je de boom. Je verzint jouw gerecht voor het kerstdiner en vergeet natuurlijk geen enkele kerstborrel, kerstmarkt en eindejaarsreceptie. Hoe krijg je dit in hemelsnaam voor elkaar allemaal?

Beter slapen, meer plezier uit de feestdagen

Al dat geregel bezorgt veel mensen slapeloze nachten. Maar dat is niet het enige waarvan Nederland wakker ligt tijdens de feestdagen. Deze periode staat namelijk ook in het teken van gezelligheid aan tafel. Zo is er eten overvloed en vloeit de drank rijkelijk. Kortom, december is een aanslag op je lichaam, en dat houdt menig mens wakker. Beter Bed deed onderzoek naar de oorzaken van slechter slapen tijdens de feestdagen, en wat blijkt? Bijna de helft van de Nederlanders ligt wel eens wakker rond deze tijd van het jaar. Nu is één avondje minder slaap is natuurlijk geen ramp, maar heeft het wel direct impact op je humeur en je fitheid. Wil jij het meeste uit de feestdagen halen en je gezondheid op peil houden? Dan is het extra belangrijk om goed te slapen rond deze tijd van het jaar. Met onderstaande slaaptips geniet je optimaal van the most wonderful time of the year.

1. Schuif eens wat vroeger aan de kerstdis

Tijdens de feestdagen eet je meer en vetter dan normaal. Dat is nu eenmaal zo en zeg nou zelf: dat ga je mooi niet veranderen! Veel te lekker, de gevulde kalkoen van je tante, die zelfgebakken oliebollen en overheerlijke kerstkransjes. Wat wél haalbaar is, is ietsje vroeger eten. Als jullie rond vijf uur aan tafel gaan in plaats van tegen achten, is die varkenshaas met pepersaus weer verteerd tegen de tijd dat je je bedje opzoekt. En laat dat nou stukken lekkerder slapen. 

2. Doe water bij de wijn

Dat alcohol niet de beste match is met nachtrust is geen nieuws voor je. Na tig glühwein val je slechter in slaap, moet je vaker plassen ’s nachts en raken je slaapfases verstoord, waardoor je allesbehalve uitgerust wakker wordt. Om het over die kater ’s morgens nog niet eens te hebben. De schade is makkelijk te beperken door tussen de wijntjes door wat glazen water achterover te slaan. Wel te doen, toch?

3. Wandelen doet wonderen

Slapen met een volle maag is niet ideaal, zie punt één. Naast vroeger eten, is wandelen na het kerstdiner ook een goed idee. Met z’n allen nog reuzegezellig ook! Loop via de kerststal in het dorp of het voetbalveldje om de hoek en die hazenpeper en kerststol zijn zo verteerd. Een wandeling in de ochtend is ook geen slecht plan. Even die slechte dampen eruit en verse lucht erin. Je zult zien dat je stukken fitter aan de zoveelste kerstdag begint.

4. Maak een decemberplanning

Sommige gerechten van het kerstdiner kunnen prima van tevoren bereid worden, dat scheelt je een hoop nachtelijk gepieker en last minute kookstress. Hetzelfde geldt voor kerstcadeaus kopen, van kerstshoppen op het laatste moment wordt niemand vrolijk. Maak een planning voor alles wat je te doen staat, en je bespaart jezelf bergen decemberstress. We hoeven hopelijk niet meer uit te leggen dat je zonder stress stukken rustiger slaapt. 

5. Neem een dik dekbed en donkere slaapkamer

Donkere dagen en stille nachten vragen om een lekker dik winterdekbed of een 4-seizoenen dekbed. Van heerlijk dons of isolerend wol bijvoorbeeld. Kou lijden is echt niet meer nodig. Wat ook helpt om beter te slapen met winterse temperaturen, is een warme douche voor het slapen gaan en een slaapkamer waar geen daglicht binnendringt.

Waarom we extra wakker liggen tijdens de feestdagen, volgens slaapexpert Merijn van de Laar

Rond de feestdagen maken we ons om van alles en nog wat druk. Slapen, piekeren en stress gaan niet goed samen.Volgens Dr. Merijn van de Laar - psycholoog, slaapwetenschapper en kennispartner van Beter Bed - heeft dit met de oertijd te maken. Door stress komen je lichaam en brein namelijk in een overlevingsstand terecht. Door extra alert te zijn tijdens de slaap, konden de oermensen beter reageren op dreigingen zoals roofdieren. Nu maak je je rond de kerst waarschijnlijk niet wakker van roofdieren die op de loer liggen, maar eerder om schoonfamilie die je gaat zien of alle cadeautjes die je nog moet kopen. Toch heeft deze stress hetzelfde effect op je lichaam een achtervolging van een beer: je lichaam komt in een overlevingsstand terecht. Gelukkig heeft Merijn hier nog extra tips voor: 

Probeer je slaapdruk op te bouwen. Houd je daarom zoveel mogelijk aan je normale ritme vast. Wanneer je regelmatig slaapt, sta je weer fit op. 
Zorg voor genoeg ontspanning overdag. Hierdoor pieker je minder in de avond.

Onze slaapadviseurs bij jou in de buurt geven je graag meer tips voor een ontspannen, rustige decembermaand. En rest van het jaar natuurlijk!



Wil jij meer weten over hoe je beter kunt slapen? Meld je dan aan voor het webinar 'Beter Slapen' onder leiding van Merijn van de Laar. 

Schrijf je in

Lees meer over

Over de auteur

Slaapwetenschapper

Als adjunct-hoofd van de Huisartsopleiding van de Maastricht University, verdiept Merijn zich in graag het onderwerp slaap. Als slaapwetenschapper schreef hij zelfs een boek: "Slapen als een oermens".

Meer over Merijn van de Laar

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing