De week van de slaap 

Hoe goed slaap jij? Goed slapen heeft enorme impact op de kwaliteit van leven. Wie goed slaapt is productiever, fitter en gezonder. Slecht slapen veroorzaakt meer verkeersongevallen dan alcohol en continu te weinig nachtrust geeft tien jaar eerder kans op Alzheimer. Vrijdag 17 maart is het de Internationale dag van de slaap.Voor ons dé reden om de hele week extra aandacht te besteden aan het belang van goede slaap. Een week waarin we iedereen extra wakker schudden over het belang van goed slapen. Maak daarom slaap nú jouw prioriteit. 

Hoe rijdt Tom Coronel een race na een nachtje doorhalen?

Hét Beter Slapen Rij-experiment

Het effect van slapen op ons dagelijks leven is groot. Een van de harde conclusies die dit duidelijk maakt? Een op de vijf auto-ongelukken wordt veroorzaakt door vermoeidheid.

Van slecht slapen, ga je dus slecht autorijden. Je wordt minder alert, je coördinatie neemt af en daardoor reageer je trager. Het gevolg? Héél veel gevaarlijke situaties op de weg. Maar hoeveel invloed heeft een slecht nacht nou precies? Wij zochten het voor je uit met het ultieme Beter Slapen Rij-experiment.. Een experiment waarbij we ontdekken hoeveel effect slapen nu écht heeft op je rijvaardigheid met niemand minder dan autocoureur Tom Coronel.

Voor dit experiment deed Tom twee testritten in een simulator. Een na een normale nachtrust én een na 24 uur zonder slaap. De resultaten? Confronterend! Bekijk zelf maar.

De voorspelling van slaapwetenschapper Merijn van de Laar

“Wanneer je 24 uur niet slaapt ga je dit zeker merken. Laat staan als je achter het stuur kruipt. Sowieso gaan je hersenfuncties achteruit. Je geheugen wordt onbetrouwbaar, je beoordelingsvermogen wordt slechter, je gedachten gaan stukken langzamer en het maken van keuzes moeilijker. Ik verwacht daarom dat Tom zijn reactievermogen flink afneemt, net als zijn concentratie. Ik weet zeker dat zijn rondetijd slechter is door een verminderd anticiperend vermogen.”

Slaaptekort heeft zelfde effect als alcohol

Slaap je minder dan 4 uur dan heb je 15 keer meer kans om een ongeluk te veroorzaken. Slaap je 18 uur niet dan staat dat gelijk aan 0,5 promille alcohol, oftewel twee glazen alcohol. Slaap je 24 uur niet? Dat staat gelijk aan 1 promille alcohol, dus maar liefst vier glazen alcohol. Twee keer zoveel dan wettelijk toegestaan!

Iedereen met een onbehandelde slaapstoornis en jongvolwassenen hebben de meeste kans om achter het stuur in slaap te vallen, met name tussen 00.00 en 06.00 uur. Heb jij last van geeuwen, knikkebollen, zware oogleden, mis je borden, dagdroom je en heb je moeite met focussen? Neem geen enkel risico meer en parkeer de auto ergens voor een powernap van 20 minuten.  

De uitgeslapen rit

Tom Coronnel

Eerste rit na een goede nachtrust, fit en uitgeslapen

Snelle reactietijden
Strakke koers
Goed anticiperend vermogen
Rondetijd: 80.68 seconden

De niet geslapen rit

Tom Coronnel

Tweede rit na 24 uur zonder slaap

Sterk afgenomen prestaties
Moeite om de rit vol te houden
Slecht anticiperend vermogen
Slaapdronken gevoel
Verslechterde rondetijden

Maak slaap jouw prioriteit, slaap beter

Leer nu beter slapen in  5 stappen met slaapexpert Aline Kruit

Onze missie is héél Nederland en België beter laten slapen. En dat is hard nodig. Maar liefst een op de vijf Nederlanders heeft last van slaapproblemen. Wil jij beter slapen en meer weten over slapen? Volg dan onze Beter Slapen E-learning met onze kennispartner, arts en slaapcoach Aline Kruit. In 5 online modules leer jij aan de hand van video’s álles over beter slapen, beter leven, waarom slaap zo belangrijk is en wat jij zelf kunt doen voor een optimale nachtrust.

 

Leer beter slapen in vijf stappen

Waar wacht jij nog op? Schrijf je in en leer beter slapen in 5 stappen met tips van Slaapcoach Aline Kruit.

Blogs Aline Kruit

Wil jij beter slapen? Lees dan hier de slaaptips van slaapcoach Aline Kruit.

Rijden met vermoeidheid

Wat doet geen of weinig slaap met je rijvermogen?

Slaaprijexperiment

Lees hier het volledige persbericht over het slaaprijexperiment

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing