Beter slapen

De invloed van slapen op je rijvaardigheid

Je zit achter het stuur en krijgt last van een verminderde concentratie en zware ogen. Wat doe jij? Stoppen of doorrijden? Het verstandigst is het in ieder geval om te stoppen. Vermoeidheid door slecht slapen veroorzaakt meer ongelukken dan alcohol. Naar schatting heeft maar liefst 15 tot 20 procent van de verkeersongevallen met vermoeidheid of in slaap vallen achter het stuur te maken.

Gevolgen slecht slapen op je rijvaardigheid

Heb je te weinig of slecht geslapen dan ben je minder alert en reageer je minder snel en adequaat dan na een goede nacht. Daarnaast kun je ook sneller geïrriteerd en gefrustreerd reageren op je medeweggebruikers. Dit alles zorgt ervoor dat je rijvaardigheid afneemt: je weet minder goed koers te houden, maakt minder vloeiende stuurbewegingen en reageert minder snel op remmende voorliggers of overstekende voetgangers of fietsers.

Wanneer ontstaat vermoeidheid achter het stuur?

Zowel één slechte nacht als een structureel slaaptekort hebben beiden invloed op je rijvaardigheid. Oorzaken van slecht slapen kunnen te maken hebben met veel onderbrekingen tijdens de nacht door te veel lawaai of warmte of slaapstoornissen zoals slaapapneu of narcolepsie. In welke mate vermoeidheid zich wel of niet openbaart, heeft ook te maken met andere factoren zoals je fysieke gesteldheid, leeftijd en de omgevingstemperatuur.

Signalen van vermoeidheid achter het stuur

  • Veel achter elkaar gapen
  • Concentratieverlies
  • Onregelmatige snelheid tijdens het rijden
  • Moeilijk binnen de lijnen kunnen rijden
  • Zware oogleden en knikkebollen (Zodra je hier last van hebt is het eigenlijk al te laat en ben je al in slaap aan het vallen)

Moe tijdens autorijden? Doe een powernap!

Voel je een van bovenstaande signalen opkomen? Twijfel niet en onderbreek je autorit voor een powernap van 20 minuten. Onderzoeken in verschillende landen hebben aangetoond dat dit het beste werkt tegen oververmoeidheid. Langer slapen dan 20 minuten heeft geen zin.

Andere tips bij vermoeidheid tijdens het autorijden:

  • Keep it cool

Maak het niet te warm in de auto, het maakt je extra slaperig.

  • Tank ook jezelf af en toe bij

Eet en drink met regelmaat, maar kies voor licht verteerbare voeding.

  • Wissel van bestuurder

Kun je afwisselen van bestuurder? Doe dit dan zeker en rust om en om uit.

  • Take a break

Neem om de twee uur standaard 15 minuten pauze. Ook als je nog geen vermoeidheidsignalen hebt.

  • Keep it safe

Zet je je auto aan de kant voor een powernap? Parkeer op een veilige plek.

Beter Slapen Rij-experiment 

Een slechte nacht heeft invloed op je rijvaardigheid, maar hoeveel invloed heeft dat nou precies? Wij zochten het voor je uit met het ultieme Beter Slapen Rij-experiment. Een experiment waarbij we ontdekken hoeveel effect slapen nu écht heeft op je rijvaardigheid met niemand minder dan autocoureur Tom Coronel.

Voor dit experiment deed Tom twee testritten in een simulator. Een na een normale nachtrust én een na 24 uur zonder slaap. De resultaten? Confronterend! 

Bekijk de video

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing