Beter slapen

Je kinderen een slaapkamer laten delen

Dat is zo gek nog niet! Tegenwoordig hebben bijna alle kinderen een eigen kamer en een gebrek aan slaapkamers is zelfs een belangrijke reden om te verhuizen. Toch hoef je je als ouder echt niet druk te maken. Ook al heb je misschien genoeg kamers in huis beschikbaar, het is niet alleen goed voor de onderlinge band als twee kinderen op één slaapkamer slapen maar ook is het bewezen dat kinderen véél beter slapen. Wij beschrijven 7 redenen waarom een kinderkamer delen het beste is en geven tips:

Waarom een kinderkamer delen het beste is

Slaapkamer delen met broer of zus

Nog een broertje of zusje erbij? Harstikke leuk! Maar wacht even, is er wel genoeg ruimte voor nog een slaapkamer? Geen zorgen, want het delen van een kinderkamer heeft ontzettend véél voordelen.

1. Vriendschap voor het leven

Als je kinderen op dezelfde slaapkamer slapen zorgt dit voor een hechte band. Ze zullen samen lachen, praten én natuurlijk ook kibbelen. Het is leuk als kinderen goede speelmaatjes en échte vriendjes zijn. Door kinderen bij elkaar te laten slapen op de kamer vormen ze een goede basis voor een levenslange vriendschap. Daar zal iedere ouder trots op zijn, toch?

2. Het ontwikkelen goede ‘skills’

Ook leren ze een aantal vaardigheden wanneer ze in dezelfde kamer slapen. Van het sluiten van een compromis, onderhandelen en het oplossen van conflicten of ruzies. Maar vooral hoe ze goed met elkaar moeten communiceren. Belangrijke skills voor de rest van leven!

3. Kinderen zijn minder bang

Is je kind vaak bang in de slaapkamer? Voor spoken of monsters, of vinden ze het fijn om met de lamp aan in slaap te vallen? In plaats van dat jij elke avond onder bedden, in kasten en achter gordijnen moet kijken, zullen ze elkaar kalmeren. Voor kinderen is het fijn om altijd iemand dichtbij te hebben. Zo zijn ze nooit alleen in het donker en vallen ze eerder in slaap. Want laten we eerlijk zijn, wij vinden het toch ook fijn naast een liefdevolle partner te slapen?

4. Gezellig avondritueel

Samen klaarmaken voor bed en je kunt één verhaaltje lezen voor allebei. Ze liggen elk in hun eigen bed waardoor je geen slapende kinderen over hoeft te sjouwen naar hun eigen slaapkamer. En.. laat ze gezellig kletsen voor het slapen gaan. De meeste kinderen kletsen heus niet tot in de vroege uurtjes met elkaar, want kinderen hebben hun slaap hard nodig. Zorg er wel voor dat de avond rustig eindigt, zonder teveel avonddrukte, tv-programma’s of andere schermen. Hierdoor zal je kind sneller in slaap doezelen. Heerlijk, toch?

5. Een eigen plekje

Heeft je kind behoefte aan meer privacy in de gedeelde slaapkamer? Zet dan eenvoudig een kamerscherm neer of hang een gordijn op. Door de kamer in tweeën te delen creëer je voor je kind een eigen plek. Of kies voor een hoogslaper, waaronder je kind heerlijk kan spelen en zijn eigen speelgoed kan opbergen!

6. Extra kamer in huis

Heb je een kamer vrij wanneer je kinderen een slaapkamer delen? Dan is het harstikke leuk om deze om te toveren tot speelparadijs voor je kinderen. Maar… wat nog leuker is, is om deze in te richten als walk-in closet of kantoor.

Zoals je ziet, vele voordelen om je kinderen bij elkaar op de slaapkamer te laten slapen. Niet alleen goed voor kinderen, maar ook voor jou! Héérlijk! 

Lees meer over

Over de auteur

Kinderslaapcoach

Oprichter en kinderslaapcoach bij slaaptipsvoorbabys.nl

Meer over Myrthe

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing