Beter slapen

Een slaapritme voor je kleine slaper

Niets zo veranderlijk als… het slaapritme van je kind. Slaapt iedereen eindelijk goed (door)? Kijk dan niet gek op als dat de volgende dag ineens compleet anders is. Dag slaapritme. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Met jouw hulp en een goede balans heeft je kleine slaper dat ritme zo weer gevonden.

Rust, ritme en regelmaat (daar zijn ze weer)

Ken je ze nog de drie R’en van rust, ritme en regelmaat? Ze passen perfect bij een vast slaapritueel, hét ingrediënt voor een goed slaapritme. Door de voorspelbaarheid van een vast slaapritueel weet je kind waar hij aan toe is. Of je kind nu drie maanden of acht jaar oud is, maakt niet uit. Zelfs volwassenen slapen veel beter dankzij vaste slaaprituelen.

Een slaapritueel op maat

Maak het ritueel passend bij de leeftijd en zorg standaard voor rustige activiteiten. (Voor)lezen of kletsen over de dag bijvoorbeeld. Het belangrijkste onderdeel? Een vast slaapschema. Zo associeert het lichaam van je kleine slaper de vaste tijden al met slapen en wakker worden. Ook voor volwassenen werkt dit perfect. Bye bye wekker.

Belangrijk bij een vast slaapritueel

  • Gebruik altijd dezelfde bed- en wektijden
  • Laat het ritueel zo’n 20 - 30 minuten duren
  • Doe geen drukke of wilde activiteiten
  • Hou altijd dezelfde volgorde aan
  • Laat je niet afleiden en heb volle aandacht

De nacht van je kind begint overdag

Alles wat je kind overdag beleeft en doet, heeft invloed op zijn slaap. Stimuleer daarom overdag activiteiten die de slaap bevorderen en vermijd zoveel mogelijk dingen die zijn nachtrust in de weg zitten. Spelen er nare dingen of spannende gebeurtenissen? Praat het uit tijdens het avondeten, maar niet vlak voor het naar bed gaan.

Lekker naar buiten!

Zorg iedere dag voor voldoende buitenlucht. Plan buitenspeelmomenten in of maak een wandeling met de kinderwagen. Het daglicht bevordert de aanmaak van het slaaphormoon, onmisbaar voor het biologische ritme van je kind. Probeer ook om voor alle eet-, slaap- en speelmomenten zoveel mogelijk dezelfde tijden aan te houden.

Let op voeding en schermgebruik

Laat je kind niet te veel spelen met een tablet, telefoon of computer en laat vanaf etenstijd het liefst alle schermen uit. Let daarnaast op dat je kind niet te laat eet. Andersom is een lege maag natuurlijk ook niet ideaal om in slaap te komen. Ook het regelmatig eten van vette en suikerrijke voeding kan de slaap verstoren.

Zorg voor een fijne slaapomgeving

Maak van de slaapkamer een plek waar je kind zich helemaal op zijn gemak voelt. Hou de kamer en vooral zijn slaapplek rustig. Zorg ervoor dat de kamer ’s avonds donker is. Is je kind bang in het donker? Een nachtlampje helpt. De beste kamertemperatuur ligt tussen de 16 en 20 graden.

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing