18 augustus 2023 (Laatst gewijzigd 26 juni 2024)
Leestijd: 4 minuten
Vraag jij jezelf af wanneer jouw baby gaat doorslapen? Je bent niet de enige. Het is een vraag die leeft bij veel ouders. Hoe sneller, hoe beter. Die gebroken nachten breken je misschien flink op. Wanneer jouw baby doorslaapt, hangt af van verschillende factoren. Gecertificeerd kinderslaapcoach Myrthe Stapper vertelt je er alles over in deze blog.
Hoeveel slaap een baby nodig heeft hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste factor is de leeftijd van een baby. Zo heeft een pasgeboren baby veel meer slaap nodig dan een baby van 8 maanden. De hoeveelheid slaap die een kindje nodig heeft, neemt naarmate het kindje ouder wordt geleidelijk af. Heb je de focus op doorslapen? Dan is het advies om te zorgen dat de hoeveelheid slaap overdag afneemt door je kindje elke maand net iets minder te laten slapen.
Lees ook eens meer over de wakkertijden bij baby's
Ook wanneer een baby doorslaapt is afhankelijk van verschillende aspecten. Hier is ook de leeftijd weer heel bepalend. Een pasgeboren baby kan meestal niet direct doorslapen omdat hij nog veel voedingen nodig heeft; meestal om de drie a vier uur. Daarnaast heeft een pasgeboren baby meestal nog geen dag- en nachtritme. Om dit ritme te gaan stimuleren is het belangrijk dat je jouw baby overdag wel laat slapen, maar niet te veel. Daarnaast is het belangrijk dat je je kindje overdag voldoende voedingen aanbiedt zodat je zeker weet dat de kans op honger in de nacht klein(er) is. We weten dat het -lichamelijk gezien- vanaf 6-8 maanden voor de meest baby’s mogelijk is om door te slapen. Dat betekent echter niet dat het vanzelf gaat.
Wat ons betreft bestaat er geen “beste”, “betere”, “goed” of “fout”. Elke ouder moet vooral doen waar hij of zij zich goed bij voelt. De ene ouder vindt slaap en doorslapen belangrijker dan de andere ouder en dat is oké. We weten inmiddels wel de gemiddelde hoeveelheden slaap per leeftijd van een baby. Daar naar kijken kan helpend zijn wanneer je wilt werken aan de slaap van je kindje.
Stel, je hebt een kindje van 8 maanden die nog een paar keer per nacht wakker wordt. Overdag slaapt dit kindje nog 7 uur. Ons eerste advies zou zijn om de overdag slaap terug te brengen naar zo’n 3/4uur. Door de slaap overdag terug te brengen verhoog je de slaapdruk voor de nacht. Daarmee vergroot je de kans op doorslapen.
Dit is een belangrijke vraag als je jouw baby wil laten doorslapen. Een kindje dat zelfstandig in slaap valt, slaapt makkelijker door. Wanneer een kindje altijd in slaap gewiegd wordt is de kans groot dat een baby in de nacht wakker wordt. Hij moet weer in slaap gewiegd worden om in slaap te kunnen vallen. Dit geldt ook voor baby’s die in slaap vallen aan de borst of fles. Ook hier weer: Er is geen goed of fout, maar wanneer je wilt werken aan het slaapgedrag van je kind en de kans op doorslapen wilt vergroten is het zinvol om hiermee aan de slag te gaan.
De slaapcyclus van een baby duurt 45 minuten. Dat is een stuk korter dan die van een volwassen persoon, die zo’n 90 tot 100 minuten duurt. Zo’n slaapcyclus bestaat uit verschillende fases, waaronder een lichte en een diepe slaap. Aan het einde van een slaapcyclus is de kans op wakker worden groot. Wanneer een kindje niet zelfstandig in slaap kan vallen is de kans dat hij of zij jouw hulp weer nodig heeft dus groot. Als een kindje wél zelfstandig in slaap kan vallen is de kans groot dat je er helemaal niets van merkt als hij wakker wordt.
Meer weten? Myrthe heeft veel ervaring op het gebied van kinderen en slapen en deelt veel van haar kennis op slaaptipsvoorbabys.nl