Beter slapen

Creëer rust, ritme en regelmaat met de wekker

Word jij ook iedere ochtend wakker van je wekker? Dat kán beter! Wakker worden met een wekker is namelijk niet natuurlijk en geeft aan dat je nog niet voldoende hebt geslapen. Het is het best als je lichaam zelf aan kan geven wanneer het voldoende slaap heeft gehad, zonder wekker dus. Hoe je dit voor elkaar krijgt? Creëer je eigen, natuurlijke slaapritme met een wekker slaaptraining.

De voordelen van vóór de wekker wakker worden

Laten we eerst nog even kijken waar we het allemaal precies voor doen. Wel zo motiverend. Bij een onderzoek (bron: Real Simple) onder 1.000 volwassenen werd 20% uit zichzelf wakker en 80% gewekt door de wekker. De voordelen die de groep die uit zichzelf wakker werd noemen, zijn niet mis. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

  • Je bent positiever

Een beter humeur, actiever zijn en meer zelfvertrouwen hebben: uit jezelf wakker worden zorgt voor een positieve vibe. Maar liefst 80% van de groep die zonder wekker wakker wordt, zou positiever naar andere mensen kijken.

  • Je maakt bewust gezondere keuzes

Uit de groep die uit zichzelf wakker wordt schijnt 64% te kiezen voor een gezond ontbijt tegenover 48% van de wekkergebruikers. Ook sport deze groep vaker. Misschien omdat ze meer tijd over houden in de ochtend om een ontbijtje klaar te maken?

  • Je bent uitgeruster

Wanneer je wakker wordt zonder wekker, zou je je meer uitgeslapen voelen dan dat de wekker abrupt een einde maakt aan je rust. Hier heb je de hele dag profijt van.

  • Je bent geconcentreerder en gemotiveerder

Niet alleen zouden de wekkergebruikers vaker te laat op het werk verschijnen, ook zijn de mensen die uit zichzelf, vóór de wekker wakker worden, geconcentreerder én gemotiveerder.

Wakker worden zonder wekker: goed voor je biologische klok

Al die voordelen aan het uit jezelf wakker worden, zijn er niet zomaar. De belangrijkste reden is dat je niet langer je biologische klok negeert: je natuurlijke wekker. Je biologische klok is afgestemd op het daglicht en het donker worden, waardoor je slaapritme en energieniveau worden geregeld. Dit noemen we ook wel je slaap-waak ritme. Wil je jouw slaap-waakritme ontdekken? Een kwestie van trainen en goed naar je lichaam luisteren.

Rust door ritme en regelmaat 

Het belangrijkste bij de wekker slaaptraining is het inbouwen van ritme en regelmaat. Grappig is, dat in het begin, júist de wekker je hierbij kan helpen. Zorg voor vaste slaaptijden, zodat je lichaam hier vanzelf aan gaat wennen en zet je wekker iedere dag op hetzelfde tijdstip. Wanneer je dit consequent, minimaal 10 dagen volhoudt, weet je lichaam uiteindelijk dat dit het tijdstip is om wakker te worden. Doe het dus echt élke dag. Ook in het weekend. En sta ook echt op als de wekker gaat. Ga je in het weekend toch laat naar bed en slaap je uit dan is het ritme al snel ver te zoeken. Doorzetten dus!

Bereken jouw ideale bed- en opstaan tijd

Om te weten wat jouw ideale tijden van het naar en uit bed gaan zijn, doe je het volgende:

  1. Begin met een gemiddelde slaapduur van 7,5 uur als uitgangspunt.
  2. Kijk hoe laat je normaal gesproken opstaat ’s morgens en tel vervolgens 7,5 uur terug. Moet je om 6.30 uur je bed uit? Dan ga je dus om 23.00 uur slapen om die 7,5 uur slaap te kunnen halen.
  3. Ga nu 10 dagen lang om 23.00 uur naar bed.
  4. Na deze 10 dagen is het tijd om te evalueren. Word je inmiddels wakker net voordat je wekker afgaat? Dan zit je met die 7,5 uur helemaal goed. Heb je na deze periode van 10 dagen nog steeds een indringend alarm nodig om weer op aarde te komen, dan ga je voortaan een half uur vroeger slapen. Je kunt je bedtijd zo steeds een half uurtje opschuiven, net zolang totdat je uit jezelf wakker wordt en je de wekker vaarwel kunt zeggen.

Happy wakker worden

Word je voortaan voor de wekker wakker? Waarschijnlijk voel je je een stuk blijer en uitgeruster. Beter! Versterk dit door na het wakker worden altijd eenzelfde ochtendroutine aan te houden en maak het zo leuk mogelijk. Swing met je lievelingsmuziek onder de douche, zorg altijd voor een lekker ontbijt en schrijf 3 dingen op waar je deze dag zin in hebt, Zeker weten dat jij vanaf nu iedere dag opgewekt begint!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing