Beter slapen

Invloed vitaminen en mineralen op je nachtrust

Dat vitaminen goed voor je zijn is niets nieuws. Maar wist je dat ze ook een belangrijke rol spelen bij je nachtrust? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bepaalde vitaminen en mineralen een positieve of juist negatieve invloed op je slaap kunnen hebben. Slaap je slecht en heb je geen idee hoe dit komt? Een goed idee dus om te checken of je een bepaald vitaminetekort hebt. Lees hier hoe vitaminen jouw nachtrust kunnen maken of kraken.

Vitamine D

Vitamine D is niet alleen gezond voor je botten, immuunsysteem en het oplossen van ontstekingen, de vitamine heeft ook invloed op je nachtrust. Heb jij een vitamine D tekort? Grote kans dat je veel korter slaapt dan je zou willen. Vitamine D heeft namelijk vooral invloed op je biologische klok en draagt er aan bij dat je slaapcycli synchroon lopen. Vitamine D zit vooral in zonlicht, dus ga vooral iedere dag even naar buiten. Ook vind je vitamine D in boter, eieren, vlees en vette vis.

Vitamine C

Vitamine C is goed voor je immuunsysteem, botten, tanden en huid, maar óók voor je nachtrust. Het onderzoek laat zien dat deelnemers met een lager vitamine C gehalte in hun bloed, ’s nachts vaker wakker zijn en meer slaapproblemen hadden. De kans is niet zo héél groot dat je een vitamine C tekort hebt of krijgt, maar als je zonder aantoonbare reden slecht slaapt, is het een idee om het eens te laten controleren. Vitamine C haal je vooral uit fruit als aardbeien, bessen, sinaasappels en kiwi’s, maar ook uit groenten als tomaten, broccoli, zoete aardappel en paprika of uit aardappelen.

Lees ook: slaap als een roos dankzij deze 7 drankjes

Vitamine B12

Vitamine B12 heeft je lijf sowieso nodig voor onder andere het aanmaken van bloed en het goed functioneren van je zenuwstelstel. Op je nachtrust kan vitamine B12 zowel een goede als een slechte invloed hebben. Zo bleek dat diverse slaapproblemen, zoals te kort slapen of vaak wakker worden, soms kunnen liggen aan een teveel aan vitamine B12, terwijl een tekort aan deze vitamine juist weer slapeloosheid in de hand kan helpen. Belangrijk dus om een juiste hoeveelheid binnen te krijgen. Vitamine B12 zit vooral in vlees, vis, kaas, zuivelproducten en eieren.

Vitamine B6

Vitamine B6 helpt bij de aanmaak van het gelukshormoon serotonine en het slaaphormoon melatonine. Oftewel een belangrijke vitamine voor een goed humeur en een gezonde nachtrust. Een tekort aan vitamine B6 wordt dan ook vaak in verband gebracht met depressie en slapeloosheid. Deze staan beiden in relatie met elkaar, want wel 75% van iedereen met een depressie heeft óók last van slapeloosheidsklachten. Als je niet kunt slapen door stress, krijg je immers nog meer stress doordat je niet goed slaapt. In welke voeding je vitamine B6 vooral vindt? Melk, kaas, eieren, granen, wortelen, spinazie, aardappelen en vis.

Dit vind je vast ook leuk: Diepe slaap voor diep geluk

Magnesium

Magnesium zorgt voor voldoende rust in je lichaam, doordat het helpt je spieren te ontspannen en stress te bestrijden. Ook zorgt magnesium voor een kwalitatieve nachtrust. Het helpt namelijk bij de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Kun jij misschien wel wat meer magnesium gebruiken? Je vindt het vooral in: noten, pitten en zaden, vlees, vis, volkorenproducten, zuivelproducten en pure chocolade. Deze snacks helpen je om beter te slapen.

IJzer

IJzer is belangrijk voor je energielevel. Het zorgt er namelijk voor dat je lichaam voldoende zuurstof binnenkrijgt via rode bloedcellen. Een ijzertekort maakt je dan ook erg vermoeid, hoe goed je ook zou slapen. Genoeg ijzer binnenkrijgen is dus zeker geen overbodige luxe. Je vindt het in vlees, vis, gevogelte, volkoren granen, noten, peulvruchten en alle soorten groenten.

Kalium

Dankzij kalium kalmeer je zowel lichamelijk als geestelijk, het zorgt dus voor ontspanning. Precies wat je nodig hebt om goed te kunnen slapen. Wist je dat je lichaam zelf geen kalium aan kan maken? Zorg er dus voor dat je het voldoende binnenkrijgt. Het zit vooral in aardappelen, groenten, fruit, vlees, vis, koffie, tomaat, zuivelproducten, appelstroop, cacao en peulvruchten.
 
Deze blog is gebaseerd op deze onderzoeken:

- Nutrition Research and Practice

- The Association between Vitamin D Deficiency and Sleep Disorders

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing