Beter slapen

Dit doet koffie met je nachtrust

Nog maar een bakkie doen dan? Wij Nederlanders drinken gemiddeld vier kopjes koffie per persoon, per dag. Daarvan is het kopje koffie in de ochtend veruit het populairst. Want pas na dat eerste bakkie word je écht goed wakker. Je slaperige gevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon. Hoe dit kan? Cafeïne blokkeert de slaapopwekkende chemicaliën in de hersenen. Beïnvloeden jouw kopjes koffie dan ook je nachtrust? Dát lees je in dit artikel.

Koffie en slaap

We kunnen er kort over zijn: koffie heeft invloed op je slaap. Uit verschillende studies is gebleken dat cafeïne de kwaliteit, maar óók de kwantiteit van je slaap beïnvloedt. Dus naast dat je door koffie korter slaapt, slaap je ook nog eens minder diep. Het effect van koffie op je nachtrust ligt niet alleen aan het aantal kopjes dat je drinkt, maar ook aan het tijdstip waarop je deze kopjes drinkt.

Tot hoe laat kun je je laatste koffie drinken?

Koffie drinken voor het slapen? Met dat ene bakkie in de avond laten staan ben je er nog niet. Zelfs als je zes uur voordat je naar bed gaat een kopje koffie drinkt, heeft dit al effect op je slaap. Dat toonde een onderzoek van Christopher Drake en zijn team eerder al aan. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat cafeïne ervoor zorgt dat je gemiddeld een uur korter slaapt, zelfs wanneer je de cafeïne zes uur voor het slapengaan neemt. Wil je toch later op de dag een kopje koffie drinken? Drink deze dan het liefst vóór 15.00 uur. Zo houd je zeker genoeg tijd tussen je laatste kopje koffie en het moment dat je naar bed gaat.

Het verband tussen koffie en slapeloosheid

Slecht slapen of niet in slaap kunnen komen door koffie is een veel voorkomend probleem. Cafeïne is het werkende stofje in koffie die daarvoor zorgt, Cafeïne blokkeert tijdelijk de adenosinereceptor, de hoeveelheid opgebouwde adenosine wordt niet geregistreerd omdat de cafeïne in de weg zit. De slaapsignalen worden tegen gehouden. Dat is ook de reden dat veel mensen de dag beginnen met koffie of de slaapsignalen te blokkeren. Daarom wordt het aangeraden om niet kort voor het slapen gaan koffie te drinken omdat het de opgebouwde adenosine tegenhoudt waardoor je uiteindelijk minder snel in slaap valt.

Slaap goed, beperk je koffiegebruik

Ook al is het nog zo aantrekkelijk, gebruik je kopje koffie niet om je wakkerder te voelen. Word jij ‘s morgens  alleen nog maar wakker met koffie? Probeer dit patroon dus echt te doorbreken. Juist als je je vermoeidheid onderdrukt met veel koffie drinken kom je in een vicieuze cirkel van slecht slapen, je moe voelen, nog meer koffie willen drinken, nog slechter slapen en nog vermoeiender worden. Koffie en slaap zijn geen goede combinatie. Probeer het rustig af te bouwen en zorg  voor voldoende kwalitatieve slaap met een fijn, passend bed en matras. Dé allerbeste manier om je echt fitter te voelen.

Cafeïne zit niet alleen in koffie

Wist je dat cafeïne in nog véél meer drankjes zit? In zwarte thee, groene thee, cola, chocolademelk en energiedrankjes bijvoorbeeld. En zelfs per soort kopje koffie verschilt het cafeïnegehalte. Zo zit in een kopje espresso 134 milligram cafeïne per 100 ml en in een kopje filterkoffie 45 milligram cafeïne per 100 ml.

Wil je gewoon lekker blijven genieten van koffie of andere cafeïne houdende drankjes, zonder dat dit je nachtrust direct beïnvloedt? Deze 5 tips gaan je helpen:

  1. Drink niet meer dan 4 kopjes koffie per dag
  2. 15.00 uur geweest? Geen koffie meer!
  3. Ben je een nachtbraker? Probeer eens cafeïnevrije koffie. Hier zit wel cafeïne in, maar véél minder
  4. Zorg voor voldoende nachtrust en voel je fit zonder koffie
  5. Minderen? Bouw je koffiegebruik geleidelijk af en voorkom hoofdpijn.

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing