Beter slapen

Alles over beter eten en slapen met London Loy

Goed eten is goed slapen en andersom? Zeker weten! Je staat er vast niet zo vaak bij stil, maar eten en slapen hebben superveel invloed op elkaar. Gezond en regelmatig eten draagt bij aan een goede nachtrust. Denken wij aan eten dan denken wij aan chefkok én vast gezicht bij Koffietijd: London Loy. We gingen bij hem langs voor al onze vragen over eten en slapen. London gelooft in bewust koken met aandacht voor gezonde ingrediënten. Wat weet hij over eten en slapen?

Slaapdagboek London

Ochtendmens of avondmens: Sinds Koffietijd ben ik een echt ochtendmens,
maar ik blijf gek op de avonden. Ik hou het 
helaas niet meer zo lang vol in de avond. 
Bedtijd: 22:00 uur
Wekker gaat om: 6:00 uur
Bed of boxspring: Bed
Slaap je beter alleen of samen: Allebei
Telefoon op kamer / in bed of niet: Heel slecht en ik ben erin veranderd, maar mijn
telefoon gaat mee naar bed. Ooow wat erg zeg!
Hahaha!
Wat is het laatste wat je doet voordat je 
gaat slapen:
Nadenken over de volgende dag of het draaiboek
van Koffietijd doornemen. 

London! Liefde voor koken dat is zo’n beetje jouw lijfspreuk. Maar wij zijn natuurlijk heel nieuwsgierig: hoe is het met jouw liefde voor slapen?

Ik ben echt koning slaap. Binnen 5 minuten ben ik weg. Slapen is voor mij echt een wonder. Het betekent namelijk dat ik naar een andere wereld mag gaan: de droomwereld! Het lukt mij nog steeds niet om mijn dromen te sturen, maar ooit zal het mij lukken en dan leef ik echt in twee werelden. Maar om terug te komen op de vraag: Slapen X London is een vriendschap voor het leven.

Bewust koken en eten met gezonde ingrediënten is voor jou een belangrijk uitgangspunt. De voordelen hiervan kennen we allemaal wel. Eet je gezond dan zit je letterlijk en figuurlijk beter in je vel, het draagt bij aan een goede weerstand en je kunt beter presteren om zo maar eens wat voorbeelden te noemen.

Hoe zit dat met beter slapen, beter leven. Wat betekent dat voor jou?

Eerlijk gezegd hoef ik dus niet veel moeite te doen om te slapen. Maar een vereiste vind ik wel dat ik altijd fris ben. Dus bijvoorbeeld eerst trainen en erna naar bed, dat is voor mij echt een drama. Dan kan ik echt niet slapen, omdat ik me dan vies voel. Dus het is belangrijk dat ik altijd fris en fruitig het bed in ga. Daarbij ben ik mij er zeer bewust van dat slaap mij echt rust geeft. Daarom zorg ik er ook voor dat er vaak schoon beddengoed is, zodat ik weet dat alles zuiver is. Als ik soms een middagdutje doe, merk ik wel dat ik ’s avonds qua inslapen er wat langer over doe, maar dat vind ik niet erg. Dan kan ik nog even de dag doornemen en is er ruimte voor nieuwe dromen, omdat de dag dan goed is afgesloten.

Eten en slapen hebben superveel invloed op elkaar. Eet je de juiste producten op regelmatige tijden dan draagt dit bij aan een betere nachtrust. Hoe dit komt? Dit heeft alles te maken met een juiste energiebalans. Die is heel belangrijk, want met een juiste energiebalans neemt ’s avonds de energie op het juiste moment ook weer af, zodat je moe wordt en beter kunt slapen.

Wat is jouw ervaring hiermee? Jij hebt ooit eens verteld dat je heel bewust voor een tv-optreden goed eet, dat is natuurlijk ook gewoon een kwestie van de juiste energiebalans vinden?

Jaaa, ik ben daar echt wel mee bezig. Mijn hersenen hebben voeding nodig om op hoog niveau niveau live tv te maken. Heb ik een lege maag dan merk ik gewoon dat ik dingen vergeet en toch minder energie heb. Dus een goed ontbijt met bijvoorbeeld pap, een kop warme thee, vers fruit en wat noten geeft mij dan een krachtige energieboost.

Dat het eten van een zware of grote maaltijd in de uren voordat je naar bed gaat niet heel goed is voor je nachtrust is meestal wel bekend. Maar wat is hier nou eigenlijk de reden van?

Dat komt doordat een grote maaltijd, vlak voordat je naar bed gaat, ervoor zorgt dat je lichaamstemperatuur omhoog gaat. Het lichaam wordt zo actiever, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te komen. Voor een optimale nachtrust is een licht verteerbare maaltijd met koolhydraten en eiwitten dus het beste.

En als we het even omdraaien, kun je met de juiste voedingsstoffen dan ook juist slaperigheid opwekken?

Ja en nee. Er zijn inderdaad voedingsstoffen die het in slaap vallen kunnen beïnvloeden. Dat komt doordat deze producten tryptofaan, magnesium of veel vitamine C, B3, B5, B6, foliumzuur, calcium of zink bevatten. Deze bevorderen de aanmaak van melatonine en serotonine of helpen je spieren maximaal ontspannen. Hormonen waarvan je heerlijk slaperig wordt en je goed in je vel zit. Maar, je zou wel heel veel van deze voedingsstoffen binnen moeten krijgen wil je hier écht effect van merken.

Heb jij een favoriet drankje of snack dat jij eet voordat je naar bed gaat om beter te slapen?

Jazeker! Ik zal het met jullie delen, ik heb namelijk een heerlijk recept voor een Beter slapen smoothie. Komt ‘ie:

Ingrediënten
100 gram ongezoete kersen zonder pit (kan vers of uit de diepvries)
1 handje pistachenoten
160 ml kokosmelk

1 eetlepel cacaopoeder
Limoensap (van een halve limoen)
1 theelepel honing
Mespuntje kaneel

Bereiding
Een kind kan de was doen: blend de ingrediënten in de blender tot een smoothie of gebruik de staafmixer. Heerlijke smoothie gegarandeerd. Slaap lekker!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing