Beter slapen

Eerste dekbed voor jouw kleintje

Slaapt jouw dreumes nog in een slaapzak en vraag je je af wanneer het tijd is voor zijn eerste dekbed? In dit blogartikel vertellen we je wat hiervoor het perfecte moment is, waarom én waar je allemaal op kunt letten bij het aanschaffen ervan.

Vanaf de geboorte van je baby maak je het bed meestal op met een laken en een deken. Tót het moment dat hij kan omrollen. Dan wordt het namelijk tijd voor een slaapzak, zodat hij niet onder de dekens kan verdwijnen. En dat is nou ook precies de reden waarom een dekbed nog niet geschikt is voor heel jonge kinderen. Een dekbed ligt vaak los in bed, terwijl je kindje veel woelt in zijn slaap en de kans op verstikkingsgevaar toeneemt. Maar vanaf wanneer kan hij wel onder een dekbed slapen? Lees hier het advies in samenwerking met slaaptips voor baby's.

Vanaf twee jaar is het tijd voor het eerste dekbed

Vanaf twee jaar is je kleintje klaar om veilig onder een dekbed te kunnen slapen. Dit is vaak ook het moment dat hij uit zijn slaapzak en ledikant is gegroeid. Tijd voor een groter bed dus! Mét bijpassend peuterdekbed. Of dat nu een speciaal peuterbed wordt of meteen een eenpersoonsbed maakt voor het dekbed niet uit: er bestaan dekbedden in beide maten. Is jouw tweejarige nog altijd erg beweeglijk in bed of vindt je kleintje het gewoon nog erg fijn om in een slaapzak te slapen? Kan natuurlijk ook gewoon. Kijk zelf waar jouw kleintje aan toe is, zodra hij twee jaar is geworden.

Leestip: Houd jij al rekening met de wakkertijden van je baby?

Speciaal babydekbed? Niet gebruiken dus!

Ook al bestaan er speciale dekbedjes voor baby’s op de markt, deze zijn niet veilig. We raden het je dan ook altijd af om deze voor je baby te gebruiken. Het kan té warm zijn en het dekbed ligt los, waardoor je baby erin verwikkeld kan raken of het hoofdje van je baby bedekt. Ook al beweren de verkooppunten of fabrikanten dat het dekbed is goedgekeurd voor baby’s, onthoud één ding: geen dekbed vóór zijn tweede verjaardag.

Eerste dekbed kopen? Let op deze punten:

1. Kies de juiste maat

Natuurlijk moet het dekbed passen bij de afmetingen van het bed. Krijgt je kind eerst een peuterbed? Kies dan voor een speciaal peuterdekbed met de afmetingen 120x150 cm. Voor een standaard eenpersoonsbed koop je een dekbed van 140x200 cm.

2. Kies de juiste warmteklasse

Kies je voor een los warm dekbed speciaal voor de koudere (winter)nachten én een los koeler dekbed voor de warmere (zomer)nachten? Of ga je voor een vierseizoenendekbed dat je het hele jaar door kunt gebruiken? Ieder dekbed heeft een eigen warmteklasse van (warmste) 1 tot en met 4 (minst warme). Houd rekening met de temperatuur in de slaapkamer en voorkeur van je kleintje.

Advies: Welke warmteklasse heb je nodig?

3. Voor welk materiaal kies je?

Kies je voor dons, synthetisch, katoen of wol? Ieder materiaal heeft zijn eigen eigenschappen en voor- dan wel nadelen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het slaapgedrag van je kind. Vind je het belangrijk dat je het dekbed zelf kan wassen? Dat het antiallergisch is of kies je liever een materiaal dat extralang meegaat. Een vaak gemaakte keuze voor een kinderdekbed is een synthetisch dekbed: het voelt lekker licht, is wasbaar op 60 graden, antiallergisch en een van de goedkoopste keuzes.

Bekijk onze kinderdekbedden

Dekbed Multikeus 200 wol zomer
Meest verkocht

Dekbed Multikeus 200 wol zomer

(21)

Levertijd: 2 tot 3 weken

99.-

Dekbed Kinder synthetisch alle seizoenen

(21)

Levertijd: 3 dagen

44.95

Dekbed Charly kinderstarterset synthetisch 4-seizoenen

(2)

Levertijd: 3 dagen

84.95

Dekbed Peuter 4-seizoenen synthetisch

(9)

Levertijd: 3 dagen

69.95
Dekbed Multikeus 400 wol voor/najaar
Veel beoordeeld

Dekbed Multikeus 400 wol voor/najaar

(30)

Levertijd: 2 tot 3 weken

129.-

Lees meer over

Over de auteur

Kinderslaapcoach

Oprichter en kinderslaapcoach bij slaaptipsvoorbabys.nl

Meer over Myrthe

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing