Beter slapen

Feiten en fabels over slapen tijdens een hittegolf

Grote kans dat je minder goed slaapt tijdens de warme zomermaanden. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat je toch lekker slaapt in deze hitte? We hebben de beste tips op een rijtje gezet om lekker te slapen, zelf tijdens een hittegolf!

1. Slaap met het raam open om lekker te kunnen slapen in de hitte

Het is aan te raden de ramen wijd open te zetten zolang het buiten kouder is dan binnen en de zon niet rechtstreeks op je ramen schijnt. Zet ze dus ’s avonds open om de boel te laten doorluchten en hou overdag de boel potdicht om de warmte buiten te houden. Nog even een kanttekening voor hooikoortspatiënten en mensen zonder hor. Wil je pollen en/of muggen buiten houden, laat het raam dan ook ’s nachts dicht.

2. Slaap onder katoenen of bamboe lakens tijdens de hitte

Katoen is luchtig, koel en vocht neemt snel vocht op. Hierdoor voelt je beddengoed niet klam aan en kun je makkelijker in slaap vallen tijdens de hitte. Maar voordat je katoen heilig verklaart, bamboe doet dit alles ook. Bamboe is zacht, hartstikke ventilerend en warmte- en vochtregulerend. Precies wat je nodig hebt in hete zomers als deze. Je kan dus kiezen! Katoenen beddengoed is wel een stuk goedkoper dan bamboe, dus neem dat mee in je beslissing.


3. Verkoel je slaapkamer met een ventilator of airco

Als je echt niet kunt slapen door de wamte in bed, is een airco waarschijnlijk de beste oplossing. De aanschaf van een airco is helaas wel duur, een flinke tegenvaller dus! Een goedkoper alternatief is het kopen van een ventilator. Check bij het aanschaffen van een ventilator wel even hoeveel geluid hij maakt. Anders kun je niet slapen door de herrie van je ventilator en los je het probleem nog steeds niet op. Als je kiest voor een ventilator, kun je die het beste voor je open raam neerzetten. Hierdoor blaast de ventilator frisse, koele lucht je slaapkamer in. 

 

Fabels over het slapen in de hitte

Een koude douche voor het slapen gaan helpt tegen het slapen in de hitte

Fabel. Na een koude douche vernauwen je bloedvaten en moet je lichaam hard werken om weer op te warmen, wat veel energie kost en je het alleen maar warmer krijgt. Moet de douche dan heet zijn? Ook niet, want ook dit zorgt ervoor dat je lichaam extra aan het werk moet om de temperatuur te reguleren. Het beste is om lauwwarm te douchen.

Een koud drankje verfrist en laat je lekker slapen in de hitte

Fabel. Net als bij het douchen, is een lauwwarm of warm drankje beter. Dit helpt zweten bevorderen, wat je lichaam juist afkoelt. Hetzelfde geldt voor pittig eten. Het is niet voor niets dat in landen met een warm klimaat zoveel hete curry’s en pittige rijsttafels gegeten worden. Laat die ijsjes en koude pilsjes dus liever voor wat ze zijn en neem een lekkere kop thee.

Meer inspiratie?

Ga je graag kamperen in de zomermaanden, maar kan je slecht slapen in de hitte? Check dan onze tips voor kamperen in de warmte!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing