Beter slapen

‘s Nachts benauwd wakker worden?

Veel mensen ervaren wel eens een benauwd gevoel tijdens het slapen. Het kan best akelig zijn als je 's nachts benauwd wakker wordt of ademhalingsproblemen ervaart tijdens je slaap. Toch is er in de meeste gevallen geen reden voor paniek. Blijft over dat ’s nachts kortademig zijn niet fijn is, maar daar kun je gelukkig wat aan doen! In deze blog delen we een aantal tips voor het verbeteren van je nachtrust door benauwdheid te verminderen.

Hoe ontstaat benauwdheid 's nachts?

’s Nachts benauwd zijn kan verschillende oorzaken hebben. Kortademigheid in de nacht kan bijvoorbeeld komen door allergieën, astma, COPD (chronische obstructieve longziekte) of hartproblemen. Veel vaker ligt het aan een oncomfortabele slaaphouding of externe factoren. Zo kan een een stoffige slaapkamer of het roken van tabak ook bijdragen aan nachtelijke benauwdheid.

Benauwd voor het slapen gaan

Het kan zijn dat jij benauwdheid en kortademigheid ervaart voordat je gaan slapen. Een veelvoorkomende oorzaak hiervan is angst of stress. Zou dat bij jou het geval kunnen zijn? Ga dan na waar die spanning vandaan komt en probeer die oorzaak aan te pakken. Verder is het belangrijk om voor het slapengaan lekker te ontspannen en zo stress te verminderen. Probeer eens een tijdje een rustgevende bedtijdroutine uit, zoals lezen, mediteren, of sudoku’s maken.

Lees ook: Niet kunnen slapen door stress? Wel met onze tips!

Benauwdheid tijdens het slapen

Als je 's nachts wakker wordt met een benauwd gevoel, kan dit een teken zijn van slaapapneu. Bij slaapapneu stopt de ademhaling periodiek tijdens de slaap, waardoor mensen vaak wakker worden en zich benauwd voelen. Als je vermoedt dat je slaapapneu hebt, raden we je aan dit met je arts te bespreken. In dat geval is een juiste diagnose en behandeling namelijk erg belangrijk.  

Kortademigheid tijdens het slapen

Kortademigheid tijdens het slapen kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen, zoals astma. Ook kan het zijn dat je allergisch bent voor bepaalde stoffen in je slaapkamer. Vaak is dat dan voor huisstofmijt. Heb je regelmatig last van kortademigheid tijdens het slapen? Laat dan bepalen of er eventuele allergieën of onderliggende medische aandoeningen zijn. Alleen dan kun je gericht wat aan je ademhalingsproblemen doen.

Tips om benauwdheid tijdens het slapen te verminderen

Geen onderliggende medische aandoening, maar wel kortademig in de nacht? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt uitproberen. We zetten onze tips tegen benauwdheid en ademhalingsproblemen in bed voor je op een rij:

  • Houd je slaapkamer schoon: Zorg ervoor dat je slaapkamer regelmatig wordt schoongemaakt om allergenen te verminderen. Stofzuig goed (ook onder je bed!) en poets je kastjes en vensterbank regelmatig om stof en huisstofmijt te verminderen.
  • Vermijd roken: Roken kan de luchtwegen irriteren en benauwdheid verergeren ook 's nachts. Als je rookt, overweeg dan om te stoppen of zoek professionele hulp om te stoppen met roken.
  • Slaaphouding: Probeer een slaaphouding te vinden die de ademhaling vergemakkelijkt. Slapen op je zij kan de luchtwegen openhouden en benauwdheid verminderen. Een goed passend kussen en matras zijn essentieel voor de juiste slaaphouding.
  • Luchtvochtigheid: Zorg voor een goede luchtvochtigheid in je slaapkamer, omdat droge lucht de ademhaling kan beïnvloeden. Een luchtbevochtiger kan hierbij helpen. Bonus: je kunt er een lekker rustgevend lavendelgeurtje in doen!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing