Beter slapen

Slapen rond de langste nacht van het jaar

“Wat is het toch vroeg donker hè?” Een typische uitspraak die je deze tijd van het jaar toch altijd wel een paar keer hoort. We staan in het donker op, komen in het donker aan op ons werk en gaan ook weer in het donker naar huis. Vannacht is het dan ook nog eens de langste nacht van het jaar en morgen dus de kortste dag.

Wat is de langste nacht?

Deze langste nacht noemen we ook wel de ‘winter solstice’ of in het Nederlands de ‘winter zonnewende’. Het is het officiële begin van de winter. Hét moment waarop de zon het laagste punt bereikt. De winter solstice zorgt zo voor de kortste dag en langste nacht van het jaar. Tegelijkertijd markeert de winter solstice het punt waarop de dagen langzaam aan weer steeds iets langer worden.

Wanneer is de langste nacht?

De langste nacht valt in de nacht van 21 op 22 december De zon gaat op deze dag al om 16.29 uur onder en komt morgen pas weer om 8.49 uur tevoorschijn. Hoe lang is de langste nacht dan wel niet? In totaal is het wel 16 uur en 19 minuten donker.

Hoe slapen we rond de donkere dagen?

Je zou denken dat we deze langste nacht van het jaar en alle donkere winterdagen toch een partijtje heerlijk zouden slapen. Het is lekker vroeg donker, dus de perfecte omstandigheden, toch? Helaas, niets is minder waar. Juist tijdens deze donkere dagen kampen heel veel mensen met slaapproblemen. Dat komt doordat we overdag té weinig daglicht zien. Juist het daglicht heeft je lichaam nodig om te kunnen slapen, want het daglicht zorgt ervoor dat je lichaam het slaaphormoon melatonine aanmaakt. Dit hormoon treedt in werking zodra het donker wordt. Je lichaam raakt met de donkere dagen dus in de war en weet niet goed meer wanneer het nu tijd is om écht te gaan slapen. Een van de oorzaken van de bekende winterdip.

Heb jij last van wintermoeheid? Zo pak je het aan!

Slaaptips voor de langste donkere dag en andere donkere dagen

Moet je slecht slapen in de winter dan maar voor lief nemen? Welnee! Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om toch goed te slapen in de winter. We zetten de belangrijkste voor je onder elkaar:

  • En toen was er… Licht, licht en nog eens licht!


Oké je moet er zeker wat meer moeite voor doen, maar je kunt echt wel proberen om toch zoveel mogelijk licht te krijgen. Hoe vroeger in de ochtend, hoe beter. Je lichaam wordt dan meteen geactiveerd. Het krijgt het sein dat de dag begonnen is en begint met het aanmaken van cortisol (het waakhormoon). Ga dus, zodra je kunt, naar buiten! Bewolkt? Geen probleem het natuurlijke licht is altijd stukken effectiever dan kunstlicht. Hup, maak in je pauze dus even een ommetje in de buitenlucht, zoek een plekje bij het raam of verplaats je steeds naar de werkruimte waar de meeste zonnestralen binnenkomen.

  • Kom in beweging!


Door te bewegen hou je je lichaam overdag lekker actief. Een actief lichaam maakt hormonen zoals cortisol en endorfines aan waardoor je lichaam volop geactiveerd wordt. Deze waakhormonen houden je lichaam overdag wakker en energiek. Het verschil met de avond is zo groter en hierdoor raak je in de avond sneller vermoeid en kun je beter slapen. Zo zijn die langste dag donker en nacht zo voorbij!

  • Onderneem leuke dingen


Met vrienden, je kids of met je lief: ga er in ieder geval lekker op uit en maak vooral héél veel plezier! Lachen laat je lichaam ontspannen en zorgt ervoor dat je je prettig voelt. Een ontspannen lichaam valt natuurlijk altijd beter in slaap dan een gespannen lijf.

Het zijn dan wel korte, donkere dagen, het is ook een van de meest gezellige tijden van het jaar. Alles is prachtig versierd en hangt vol mooie, vrolijke lichtpuntjes. Een speciale tijd om samen met je familie en vrienden flink te genieten. Overal beleef je volop leuke activiteiten. Bezoek eens een fijne kerstmarkt, oefen je schaats skills op de ijsbaan, probeer nog een keer je kerstrecept uit voor vrienden of maak een mooie winterwandeling in het bos.  Bovendien klinkt de langste nacht van het jaar niet eens zo slecht toch? Langer slapen zijn we namelijk allemaal dol op!

Hou je écht niet van de winter? Vanaf morgen worden de dagen langzaamaan ook steeds weer lichter. Op naar de langste dag van het jaar!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing