Beter slapen

’s Nachts hoesten? Oorzaak en tips

Eindelijk duik je in je frisse, schoon opgemaakte bed. Helemaal klaar voor dromenland. Je dommelt heerlijk weg, maar dan wordt je slaap ruw verstoord. Een nachtelijke hoestbui, alweer. Telkens als je gaat liggen begint het weer opnieuw. Niet kunnen slapen door kriebelhoest of droge hoest is erg vervelend. Gelukkig zijn er dingen die je ertegen kunt doen. We delen onze tips tegen nachtelijk hoesten met je. Ontspan, maak notities en bereid jezelf voor op een heerlijke, hoestvrije nacht.

Waarom moet ik ’s nachts hoesten?

Een logische vraag. Waarom wordt droge hoest ’s avonds en ’s nachts vaak erger? Er is niet één oorzaak voor nachtelijke kriebelhoest. Er kunnen meerdere factoren een rol spelen. Eén van de redenen waarom je sneller hoest als je gaat liggen is postnasale drip (achteruitlopend slijm). Het slijm uit je neus en sinussen stroomt dan naar de achterkant van je keel. Dit komt vaak voor bij allergieën, verkoudheid of andere infecties.

Leestip:8x tips tegen verkoudheid

Waarom is het hoesten ’s nachts erger?

Daarnaast spelen omgevingsfactoren een grote rol. Hoestklachten verergeren ‘s nachts als er allergenen van huisdieren of huisstofmijt aanwezig zijn de slaapkamer. Ook een te droge lucht, te veel stof of rook zijn niet bevorderlijk als je veel hoest ’s in bed.

Hoe stop ik mijn (kriebel)hoest ‘s nachts?

Om erachter te komen hoe jouw droge- of kriebelhoest stopt is het belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Als je een langere periode elke nacht moet hoesten is het goed om na te gaan of je ergens allergisch voor bent. Het is dan belangrijk om de bron van je allergie weg te halen, of aan te pakken met medicatie. Geen allergie en toch niet kunnen slapen door hoesten? Dan zijn er een aantal algemene tips tegen hoesten in bed. We zetten ze voor je op een rij:

  • Kussentje omhoog

Ervoor zorgen dat je iets hoger ligt kan heel goed helpen tegen nachtelijk hoesten. Je bovenlichaam wat hoger later liggen is de beste slaaphouding tegen kriebelhoest. Stapel een aantal kussens op elkaar, of investeer in een stevig kussen. Hoger liggen helpt om het slijm af te voeren dat zich ophoopt. Zo voorkom je dat dit slijm hoestbuien veroorzaakt.

  • Nachtelijk theeleuten

Er is niets wat een geïrriteerde keel beter verzacht dan een lekker warm kopje thee. Helemaal als je er honing aan toevoegt. Ga voor een thee met verzachtende eigenschappen, zoals kamille of pepermunt. Bonus: niet alleen je keel kalmeert, maar de rest van je lichaam ook. Gevolg? Je valt heerlijk rustig in slaap.

  • Stomen, stomen, stomen

Eén van de grootste veroorzakers van nachtelijk hoesten is droge lucht. Vochtige lucht doet wonderen voor je luchtwegen. Vul je badkamer met stoom door een warme douche te nemen, of gebruik een luchtbevochtiger. Voeg er menthol of eucalyptus aan toe om de luchtwegen nog meer te openen. Adem de vochtige lucht in voordat je gaat liggen. Het zal je keel en longen flink tot rust brengen.

  • Hoestvrije zone

Maak van jouw slaapkamer een hoestvrije zone door hoestprikkelende stoffen te vermijden. Hoest je veel in de nacht? Laat huisdieren dan niet in je slaapkamer en maak je slaapkamer regelmatig schoon. Sla vooral het stofzuigen (onder je bed!) niet over

  • Let op je levensstijl

Roken is natuurlijk nooit een goed idee, maar al helemaal niet als je veel last hebt van nachtelijke hoest. Sigarettenrook irriteert je luchtwegen waardoor je hoest verergert. Zorg daarnaast voor een gezond eetpatroon. Veel groenten, fruit en magere eiwitten helpen je immuunsysteem om infecties tegen te gaan. Drink overdag voldoende zodat je goed gehydrateerd blijft. Zo kom je veel sneller van je hoest af.

We hopen dat deze tips je helpen bij het stoppen van nachtelijk hoesten. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je altijd kiezen voor grover geschut: er zijn verschillende medicijnen verkrijgbaar die je kunt proberen tegen hoesten. Raadpleeg in dat geval de bijsluiter of een arts of apotheker. Onthoud dat het belangrijk is om goed te luisteren naar je lichaam. Wordt het hoesten steeds erger? Breng dan eens een bezoekje aan de huisarts.


Beter slapen, beter leven

Maar liefst één op de vijf Nederlanders kampt met slaapproblemen. Een goede nachtrust is hét sleutelwoord voor een gezonder en gelukkiger leven. Wij voorzien je van de laatste informatie rondom slapen. Zo leer je hoe goed slapen zorgt voor een beter leven.

Meld je aan

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Slaap jezelf gezond

Meer over Nadieh

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing