Beter slapen

Wintermoeheid: Waarom voelen we ons zo moe in de wintermaanden?

Het is een bekend fenomeen: zodra de winter zijn intrede doet, lijken vermoeidheid en een voortdurend verlangen naar extra slaap jou te overvallen. De dagen worden korter, de nachten langer. Wakker worden is moeilijk. Het lijkt wel alsof je bed elke ochtend hardnekkig aan je vastplakt! Het liefst zou je de hele dag in je bed blijven liggen. Maar, waar komt deze wintermoeheid vandaan en vooral: hoe kun je hier het beste mee omgaan?

Waarom ben ik zo moe in de winter?

Vermoeidheid in de winter is vrij normaal. Er zijn verschillende oorzaken waarom jij je moe voelt in de winter. Je wordt minder blootgesteld aan daglicht en dat heeft direct invloed op je biologische klok. Hierdoor kun je jezelf behoorlijk moe voelen. Daarnaast heeft de omschakeling naar de wintertijd ook effect op ons slaap/waakritme. De wintertijd brengt je interne klok (tijdelijk) in de war en zorgt ervoor dat het eerder donker wordt. Het kan best even duren voordat je hieraan gewend bent. 

Wat maakt opstaan in de winter zo moeilijk?

Moeilijk wakker worden in de winter komt vaker voor dan tijdens zonnige, zomerse ochtenden. Je ligt nog zó lekker in je bed en het voelt alsof je daar voor altijd wil blijven liggen. Hoe komt dat eigenlijk?

Gebrek aan daglicht

Daarnaast is het ook nog donker. Voor jouw lichaam is het heel onnatuurlijk om dan in actie te komen. Vanuit de natuur gezien beweegt ons ritme namelijk mee met de zon. Als die nog niet op is, waarom jij dan wel?

Kou en comfort

Onder je deken is het heerlijk warm en knus. Daarbuiten is het hartstikke koud en geef toe: dat maakt dat je bed nét wat lekkerder ligt. Niet gek dat jij je moe voelt en liever in je mandje blijft op een gure winterochtend.

Melatonineproductie

Het slaaphormoon, melatonine wordt sterk beïnvloed door de vermindering aan daglicht tijdens de winter. De melatonineproductie kan in de ochtend verhogen vanwege het donker, terwijl het dan júist af zou moeten nemen om fris wakker te worden.

Je stemming

Onder je deken is het heerlijk warm en knus. Daarbuiten is het hartstikke koud en geef toe: dat maakt dat je bed nét wat lekkerder ligt. Niet gek dat jij je moe voelt en liever in je mandje blijft op een gure winterochtend.

Tips tegen wintermoeheid

Misschien zou je het liefst de hele winter wegkruipen en een flinke winterslaap doen. Snappen we heel goed, maar dat is meestal niet zo handig. Gelukkig zijn er wel andere dingen die je kunt doen om jouw wintermoeheid te verslaan. Benieuwd naar anti-vermoeidheidstips in de winter? Lees dan gauw verder.

1. Zoek daglicht op

Probeer, ondanks de kortere dagen, zoveel mogelijk natuurlijk daglicht op zoeken. Maak een korte wandeling tijdens de lunchpauze of plaats je werkplek dicht bij het raam. Daglicht helpt je biologische klok te reguleren en kan op deze manier de winter-vermoeidheid verminderen. Te weinig daglicht zorgt ervoor dat je sneller moe bent in de winter.

2. Blijf actief

Regelmatig bewegen helpt je energieniveau op peil te houden en je winterse vermoeidheid te verminderen. Meer bewegen in de winter om je vermoeidheid te verslaan? Kies dan vooral voor activiteiten die je leuk vindt, bijvoorbeeld dansen, yoga of een bootcamplesje. Als je doet wat je leuk vindt ga je de winterdip ook meteen tegen. Zo sla jij twee vliegen in één klap!

3. Een consistent slaapritme 

Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op hetzelfde tijdstip op te staan, ook in het weekend. Een consistent slaapritme stabiliseert je biologische klok en dat maakt het makkelijker om ’s ochtends uit bed te komen.

4. Gezonde voeding

Wist je dat je voeding heel veel invloed heeft op je slaapkwaliteit? Zorg voor een gebalanceerd dieet met veel verse groenten, fruit, eiwitten en volkoren granen. Vermijd zware maaltijden, cafeïne en alcohol voor het slapengaan, zodat je buik niet druk bezig moet terwijl je probeert te slapen.

 

Wintermoeheid is een veelvoorkomend verschijnsel dat voornamelijk wordt veroorzaakt door veranderingen in daglicht en de omschakeling naar de wintertijd. Gelukkig zijn er verschillende manieren om hiermee om te gaan en je energieniveaus op peil te houden gedurende de wintermaanden. Door actief te blijven, voldoende daglicht te krijgen en een consistent slaapritme aan te houden, versla jij die wintermoeheid met gemak!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Slaap jezelf gezond

Meer over Nadieh

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing