Beter slapen

Lekker logeren

De zomervakantie staat weer voor de deur. Tijd om eropuit te gaan! Veruit de meeste Nederlanders brengen hun zomervakantie door in het buitenland. Grote favoriet is en blijft Frankrijk (1,3 miljoen vakantieboekingen), gevolgd door Spanje en Duitsland. Dit jaar stijgt het aantal mensen dat de vakantie in eigen land doorbrengt echter ook met ongeveer 5 procent in vergelijking met vorig jaar. Meestal verblijven de ‘thuisblijvers’ in een bungalow of op de camping. Maar het kan ook anders!

Pak het dit jaar eens origineler aan en ga verspreid over de zomerperiode logeren bij familie, vrienden of kennissen. Of nodig zelf logés uit. Een paar dagen met vrienden en familie is dé gelegenheid om gezellig bij te praten met mensen die je normaal gesproken niet iedere dag ziet. Met deze tips ben je goed voorbereid en maak je iedere logeerpartij nog leuker.

Ga je zelf uit logeren?

 • Vraag van tevoren waar je slaapt en of je zelf een luchtbed, kussens en beddengoed moet meenemen.
 • Kijk alvast op internet wat er tijdens de logeerdagen te doen is in de omgeving van je logeeradres. En bedenk welke uitjes je gezamenlijk kunt ondernemen.
 • Ga je tijdens de logeerpartij op stap met de auto of het openbaar vervoer? Het is altijd handig om een (opgeladen!) OV-chipkaart bij je te hebben.
 • Natuurlijk neem je iets leuks mee voor je gastheer/-vrouw als dank voor de gastvrijheid. Een bloemetje, een lekker wijntje of trakteer ze op een etentje. Het is al gauw goed, het gaat om het gebaar. En oja: snurk je ‘s nachts? Neem als extra cadeautje een setje oordoppen mee.

Krijg je logés?

 • Bedenk of je voldoende slaapplekken hebt. Vouwbedden zijn een uitkomst als je geregeld mensen over de vloer hebt. Je kunt ze uitklappen waar je wilt en zijn je gasten weer naar huis, dan berg je ze ook makkelijk weer op. Ook onderschuifbedden en slaapbanken zijn ideaal als je vaak logés krijgt.
 • Kijk welke evenementen er in de omgeving zijn of welke favoriete plekken jij je gasten tijdens hun verblijf wilt laten zien. Dan kun je daar samen een keuze uit maken.
 • Verwen je gasten met lekker eten. Een uitgebreid ontbijt, smakelijke lunch en ’s avonds lekker lang (na)tafelen. Het hoeven geen culinaire hoogstandjes te zijn. Veel verschillende, makkelijke hapjes serveren is ook leuk en gezellig.
 • En ook hier geldt: snurk je ’s nachts? Zorg dan voor voldoende oordopjes voor alle andere slapers.


Besteed je de kinderen uit?

De zomervakantie duurt zes weken. Zo lang kun je meestal geen vrij nemen. Hoe zorg je er dan voor dat je kinderen een toffe vakantie hebben? Laat ze lekker logeren bij opa en oma, bij goede vrienden of bij een vriendje of vriendinnetje. Ook leuk als je er eens even samen tussenuit wilt. Met de volgende tips weet je zeker dat zowel je kinderen als de familie of vrienden waar ze logeren een toptijd hebben. En jij zorgeloos kunt doorwerken of kunt genieten van je eigen tripje.

 • Een goede voorbereiding betekent in dit geval zeker het halve werk. Laat je kinderen al van kleins af aan wennen aan logeerpartijtjes bij anderen. Dan verlopen die naarmate ze ouder worden steeds soepeler.
 • Zorg ervoor dat je kind altijd zijn favoriete knuffel of dekentje bij zich heeft. Dat voelt veilig en vertrouwd.
 • Bel niet te vaak (met je kind). Kinderen hebben het vaak veel te druk en te leuk om je te missen. Hoort je kind echter regelmatig je stem, dan beseft hij dat hij je mist en kan een kind heimwee krijgen.
 • Zeg pas een paar dagen of een week van tevoren tegen je kind dat hij gaat logeren. Anders heb je kans dat de spanning te veel wordt.
 • Maak je kind duidelijk dat er bij familie en vrienden andere regels gelden dan thuis. Gelukkig gedragen de meeste kinderen zich juist bij anderen zoals je graag wilt dat ze zich thuis zouden gedragen, dus dat komt vast goed…

Veel logeerplezier deze zomer!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing