Beter slapen

Leer vroeg opstaan en haal meer uit je dag

Is vroeg opstaan niet je hobby? Je bent niet de enige. Sommige mensen moeten wel vroeg opstaan voor werk bijvoorbeeld. Maar is dat niet het geval, dan zou vroeg opstaan je sowieso veel voordelen bieden. Volgens de wetenschap zijn mensen die vroeg opstaan en tijd plannen voor vaste rituelen zelfs gelukkiger en stabieler. Zou het? Wij zochten het voor uit en leren je hoe ook jij vroeg op kunt staan. Lees mee!

De voordelen van vroeg opstaan

  • Bye bye stress

Vroeg opstaan geeft je tijd. Zo kun jij je goed op je dag voorbereiden en heb je ook genoeg tijd voor aandacht aan jezelf. Een uitgebreid ontbijt, een boek lezen, de kids op tijd naar school, geen file én een zitplek in de trein. Moet jij eens nagaan hoeveel onnodig gestress je hiermee al bespaart.

  • Je maakt sneller gezondere keuzes

Hoe later je naar bed gaat, hoe groter de kans dat je trek krijgt in lekkere dingen. Zo eindig je dan ook vaker met een zak chips achter je kiezen of een opgegeten pak koekjes in bed. Door deze ongezondere keuzes, kies je misschien ook overdag minder snel voor iets gezonds en zit je in een vicieuze snackcirkel. Natuurlijk is het ook beter om vroeger op de dag te gaan voor een zwaarder ontbijt dat je de rest van de dag nog verwerkt, dan snacken voor het slapengaan.

  • Je hebt minder last van negatieve gedachten

Vroeg opstaan zou ervoor kunnen zorgen dat terugkerende negatieve gedachten minder voorkomen. Dit bleek uit een Amerikaanse studie onder 100 studenten. Oké, de kans dat je in het begin negatief denkt over die vroege wekker is misschien groot. Maar het gaat hier vooral om de juiste timing. Het maakt uit hoe lang je slaapt en ook de timing van het wakker worden is hierbij essentieel. Deze Wake-up Light kan jou hier goed bij helpen.

  • Je bent pro-actiever en daardoor succesvoller

Mensen die vroeg opstaan zijn over het algemeen een stuk pro-actiever. Hierdoor zou je het beter doen op carrièrevlak, beter werkprestaties leveren en daardoor ook een hoger salaris verdienen. Hoe laat zet jij morgen de wekker?

  • Je houdt tijd over voor..?

Als je vroeger opstaat dan eerst, hou je tijd over. Besteed die tijd aan het leren van iets nieuws. Piano spelen, beleggen of een cursus Chinees bijvoorbeeld. Of ga een rondje hardlopen of wandelen, lees een boek en maak een ontbijt voor jezelf of je gezinsleden.

Lees ook alles over vroeg opstaan: Kickstart je dag

Overtuigd van alle voordelen van het vroeg opstaan? Tijd voor actie! ‘Ik kan niet vroeg opstaan’, is geen excuus meer met deze 5 tips om vroeg uit bed te komen.

Tips om vroeg op te staan

1. Snoozen? Nee!

Het lijkt zo verleidelijk die snoozeknop, maar doe het niet. Doordat je slaappatroon al doorbroken is bij de eerste wekker, slaap je daarna niet meer volledig. Het gevolg? De volgende wekker word je alleen maar meer vermoeider wakker. Maak er een gewoonte van om direct op te staan en je merkt het verschil meteen.

Lees ook: Snoozen: waarom je er vandaag nog mee moet stoppen

2. Zoek het licht op

Je biologische klok is helemaal afgesteld op donker en licht. Het jezelf direct na het opstaan zoveel mogelijk aan licht blootstellen maakt het opstaan stukken makkelijker. Je hersenen weten zo meteen dat het ochtend is. Is het in de winter nog donker? Doe de lamp aan en hou dezelfde slaaproutine als altijd aan.

3. Zorg voor een vast slaapritme

Regelmaat in de ochtend, maar ook in de avond. Ga iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta ook iedere dag op hetzelfde tijdstip op. Je lichaam kan zich hier dan al op voorbereiden waardoor je en sneller in slaap valt en in de ochtend veel relaxter en meer uitgeslapen wakker wordt.

4. Zet je gordijnen open

Verduisterende gordijnen zijn natuurlijk de uitkomst voor een donkere slaapkamer, maar ’s morgens kan een donkere slaapkamer lastig zijn om goed wakker te worden. Wakker worden met natuurlijk licht is het allerbeste. De gordijnen alvast openzetten is daarom een goed idee. Wil je toch genieten van een donkere kamer én licht bij het wakker worden? Ga voor een wake-up light. Ook fijn in de winter, als het in de ochtend sowieso nog donker is.

5. Duik eerder je bed in

Als je eerder opstaat, maar wel op dezelfde tijd naar bed gaat dan lig je natuurlijk minder lang in bed. Zorg ervoor dat wanneer je je dag vroeg start, je ‘s avonds ook op tijd in bed ligt. Hou rekening met zo’n 7 tot 8 uur slaap per nacht. Wil je precies weten hoeveel jij nodig hebt? Dit check je hier: Zo ontdek je hoeveel slaap jij nodig hebt

 

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Meer weten over slapen? Ik weet daar álles van!

Meer over Laura

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing