Beter slapen

Mondtape tegen snurken: werkt het?

Ben je op zoek naar iets tegen snurken? Dan zijn er verschillende oplossingen die aangedragen worden. Een anti snurk clip- of neusklem, snurkpleisters en: snurktape/mondtape. Je hoort en leest vaak dat het gebruik van een mondtape zou helpen tegen snurken zodat je slaapkwaliteit verbetert. Er zit echter wel een addertje onder het gras. Helpt mondtape wel tegen snurken? We leggen het je graag uit.

Waarom zou je je mond dicht tapen?

Als je dit voor het eerst leest klinkt het misschien vrij heftig. Toch is het niet direct een gekke gedachte. Eén van de oorzaken van snurken is ademen door je mond. Door deze dicht te tapen ‘dwing’ je jezelf om door je neus te ademen. Daarnaast zou het nog voordelen hebben zoals het voorkomen van een slechte adem, heesheid en ‘brain fog’ in de ochtend.

Onderzoek mondtape tegen snurken

Heel veel mensen zoeken naar iets tegen snurken. De antisnurkmiddelen vliegen als warme broodjes over de toonbank. Alles om het snurken te laten stoppen natuurlijk, maar het is wel belangrijk om na te gaan of het werkt. Daarom is er in 2015 een onderzoek gedaan naar het effect van snurkpleisters onder 30 patiënten met milde slaapapneu.

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij er problemen zijn met de ademhaling tijdens het slapen. Hierdoor zijn er regelmatig ademstops die zorgen voor een verminderde zuurstofopname. Vaak zijn deze mensen slaperig overdag. Soms zelfs zo erg dat ze ongewenst in slaap vallen.

Bij de deelnemende apneu patiënten verminderde het snurken. In 2022 is er nogmaals een vergelijkbaar onderzoek gedaan in een kleine groep (20 mensen) met milde slaapapneu. Ook hier weer met positieve resultaten.
Toch mogen we hier niet te snel positieve conclusies uittrekken als het gaat om jouw snurkprobleem. Het valt namelijk op dat beide onderzoeken zijn uitgevoerd bij mensen met een slaapstoornis en niet bij ‘algemene snurkers’. We weten dus niet of het bij die laatste groep ook werkt en die groep is nou net vele malen groter. Met zulke onderzoeken is het altijd goed om voorzichtig te zijn met conclusies

Leestip: een snurkende partner, zo los je het op!

Werkt mondtape tegen snurken?

Als we uitgaan van ‘normaal snurken’ – en dus geen slaapstoornis – is het simpele antwoord: daar is helaas geen bewijs voor. Bovendien zijn er een aantal vervelende bijwerkingen, afhankelijk van welk snurktape je gebruikt om je mond dicht te plakken, namelijk:

  • irritatie op- of om de lippen heen
  • pijn bij het verwijderen van de mondtape
  • verstoorde slaap door irritatie of vanwege moeite om te ademen via de neus
  • angst, voor de mensen die zich oncomfortabel voelen na het afplakken van de mond

Minder snurken? Pas je leefstijl aan!

Helaas is er dus niet genoeg bewijs voor een positief effect van snurktape en geeft het duidelijke bijwerkingen. Wat je wel kunt doen om snurken te verminderen? Je leefstijl aanpassen:

  • overgewicht zorgt voor snurken, afvallen is dus een goed plan!
  • stop met roken, ook dit zal het snurken verminderen
  • drink zo min mogelijk alcohol en vermijdt het volledig voor het slapengaan
  • probeer zo min mogelijk op je rug te slapen


Lees ook: wat zijn de oorzaken van snurken?

Succes!

De beste tips tegen snurken  | Beter Bed

Lees meer over

Over de auteur

Slaapwetenschapper

Als adjunct-hoofd van de Huisartsopleiding van de Maastricht University, verdiept Merijn zich in graag het onderwerp slaap. Als slaapwetenschapper schreef hij zelfs een boek: "Slapen als een oermens".

Meer over Merijn van de Laar

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing