Beter slapen

Nachtmerries

Word je regelmatig wakker van een nare droom? Vervelend! Nachtmerries kunnen beangstigend zijn en je uit je slaap houden. Ook kunnen ze spannend zijn en vol zitten met betekenissen. Maar wat zijn nachtmerries eigenlijk? Wat is de betekenis en hoe kom je ervan af? Lees snel verder voor de antwoorden op deze vragen en meer informatie over nachtmerries.

Wat zijn nachtmerries?

Nachtmerries zijn extreme dromen met een zeer negatieve toon. Ze vallen onder de categorie parasomnie, een verzamelwoord voor veel slaapstoornissen. Er gebeuren soms de meest verschrikkelijke dingen in een nachtmerrie: achtervolgingen, moorden en eigenlijk alles wat beangstigend is, kan terugkomen. Vaak schrik je na een nachtmerrie wakker en realiseer je gelijk dat het een droom was. Toch kan dit je nachtrust verstoren en kan het lastig zijn om weer in slaap te vallen. Wanneer je veel nachtmerries hebt kan dit zelfs tot insomnia leiden.


De betekenis van je nachtmerries

Rare figuren en enge situaties: wat betekenen je dromen? Niet alleen is het uitvogelen van de betekenis achter nachtmerries een eeuwenoude kunde. Het blijkt ook nog eens dat veel mensen dezelfde nachtmerries hebben. Zo zijn achtervolgingen en van grote hoogtes vallen veelvoorkomende nachtmerries. De echte betekenis achter je nachtmerries zit diep verstopt in je onderbewustzijn, maar veel nachtmerries hebben eenzelfde soort sentiment. Angst voor verwaarlozing, verlies van controle of onderdrukking van gevoelens spelen vaak een rol. Door goed in contact te zijn met je emoties, is de kans groter dat je achter betekenis van jouw nachtmerries komt.

 

De oorzaak van nachtmerries

Iedereen heeft wel eens last van een nachtmerrie. Ze zijn tamelijk normaal en je kan ze zelfs om de paar maanden te verwachten. Heb je regelmatig last van nachtmerries? Dan zit er waarschijnlijk een specifieke oorzaak achter. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Een hoog stressniveau
  • Bijwerkingen van medicatie
  • Een (jeugd)trauma
  • Alcohol en/of drugs gebruik

Je kunt nooit helemaal zeker zijn van de oorzaak van je nachtmerries. Blijven je dromen in je hoofd rond spoken of begint het je dagelijkse leven te beïnvloeden? Overweeg dan eens om een dokter om advies te vragen. Een huisarts kan je helpen bij het achterhalen van de oorzaak.

 

Nachtmerries voorkomen

Nachtmerries voorkom je door goed de oorzaak te herkennen. Wanneer je bijvoorbeeld overdag gestrest bent, is de kans groot dat je de stress ook mee naar bed neemt. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Het helpt om een half uurtje voordat je naar bed gaat goed tot rust te komen. Stop daarom ruim van tevoren met werken of andere stressvolle activiteiten en probeer niet meer naar de schermen van bijvoorbeeld je telefoon of de tv te kijken. Probeer ook geen alcohol meer te drinken vlak voordat je je bed in duikt.

 

Nachtmerries en je kind

Heeft je kind of baby last van nachtmerries? Dat is erg vervelend, maar je hoeft je hier als ouder geen zorgen over te maken. Kinderen en baby’s hebben namelijk regelmatiger nachtmerries dan volwassenen en ervaren een nachtmerrie sterker. Wel kun je als ouder een aantal dingen proberen om nachtmerries bij je kind te voorkomen. Vertel je kind (positieve) verhalen voor het slapen gaan en kijk nog een keertje onder het bed wanneer ze ernaar vragen. Uiteindelijk slapen kinderen een stuk beter wanneer ze zich veilig en comfortabel voelen in bed!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing