Beter slapen

Wat betekent mijn droom?

Dromen zijn interessant, mysterieus en symbolisch. In de tijd van de Romeinen werden dromen zelfs als geldig bewijsmiddel gebruikt in juridische zaken! Maar wat zijn dromen eigenlijk? En betekenen ze ook daadwerkelijk iets? Reden genoeg om het fenomeen eens goed onder de loep te nemen en te kijken of we dromen kunnen verklaren. In deze blog lees je over de betekenis van de zes meest voorkomende dromen.

Wat is dromen?

Een droom is een reeks aan beelden, gevoelens en geluiden die iemand beleeft in zijn of haar slaap. Als je gaat slapen, is het de bedoeling dat je lichaam tot rust komt. Ook je hersenen raken in een ontspannen toestand, ook wel de REM-slaap genoemd. Om te kunnen blijven ademen, is het belangrijk dat een deel van je hersenen actief blijft. Dit deel van je hersenen is ‘s nachts ook verantwoordelijk voor dromen en nachtmerries. Dromen doe je niet zomaar. Het helpt je namelijk om indrukken van de dag te verwerken, waardoor dromen heel realistisch kunnen zijn. 

De betekenis van dromen

Door sommige mensen worden dromen gezien als symbolisch of voorspellend. Of dit echt zo is, is nog niet door wetenschappers bewezen. Wel zijn er een aantal dromen die we allemaal wel eens hebben ervaren. Hieronder lees je de betekenis van de zes meest voorkomende dromen. 

1. Vliegen of vallen in je slaap

Tijdens je slaap ontspant je lichaam. Je bloeddruk en hartslag gaan omlaag. Door in je droom te vallen, geeft je lichaam een seintje aan je hersenen dat je nog leeft. Daarnaast heb je net zoals met vallen, ook tijdens het vliegen geen controle. Zou het ook kunnen zijn dat je in bepaalde situaties de touwtjes niet in handen hebt?

2. Naakt zijn

Daar sta je dan, zonder kleren voor een menigte mensen. Deze droom betekent dat je je kwetsbaar voelt of dat je je ergens voor schaamt. Zonder kleren heb je namelijk niets om je achter te verschuilen en kun je je niet als iemand anders voordoen. Zo kun je door middel van je droom zomaar de naakte waarheid zien!

3. Je tanden die uitvallen

Droom jij wel eens dat al je tanden uitvallen? Deze droom weerspiegelt de angst om voor gek te staan of om niet aantrekkelijk gevonden te worden. Met een stralend gebit zie je er namelijk goed verzorgd uit!

4. Achtervolgd worden

Word je in je droom achtervolgd? Dat kan betekenen dat je in het dagelijks leven ergens voor wegloopt. Bijvoorbeeld een probleem op het werk of iets wat je dwarszit. Zorg ervoor dat je de rust vindt in je dagelijkse leven, zodat je ’s nachts nergens voor hoeft te vluchten.

5. Ziekte, dood of een ongeluk

Dit is duidelijk geen droom, maar een nachtmerrie. Je bent ongerust over anderen en dit uit zich in een droom met angstaanjagende inhoud. Dit kan een reflectie zijn van angstige gebeurtenissen in je leven, of bijvoorbeeld wat je hebt gezien in een enge film. Nachtmerries zijn volkomen normaal, dus maak je vooral niet druk!

6. Te laat komen

Het gebeurt iedereen wel eens: je komt te laat op een afspraak. Ook in dromen komt dit vaak voor. Het betekent dat je bang bent dat je een belangrijke kans in het leven hebt gemist. Misschien toch nog een keer die baan overwegen?

De basis voor een goede droom

Om heerlijk te kunnen dromen, is een goed bed en een donzig kussen erg belangrijk. Bij Beter Bed ben je aan het goede adres en vind je de perfecte basis voor een heerlijke nachtrust. Wil je graag hulp en advies om een goede basis te creëren? Onze slaapadviseurs helpen je graag!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing