Beter slapen

Samen slapen: beter slapen, beter leven!

Goedemorgen! Wat is het iedere keer toch weer fijn: wakker worden naast degene waar je zo verschrikkelijk dol op bent. Nog even samen knuffelen of kletsen over wat de dag jullie brengt… Yes, we kunnen héél veel redenen bedenken waarom het fijn is om met je lief te slapen. Maar wist je dat het naast fijn, ook heel goed kan zijn voor je nachtrust en gezondheid? Waarom, dát lees je in dit blogartikel.

De voordelen op een rijtje

Verbetering en verlenging van je REM-slaap

Onderzoek van wetenschapper Henning Johannes Drews heeft aangetoond dat samen slapen de tijd van de REM-slaap verlengt én verbetert. En dat is goed nieuws! Want de REM-slaap is de slaapfase van de diepste slaap waarin heel veel gebeurt. Je lichaam verwerkt indrukken, gedachten en emoties. Het versterkt je geheugen en stimuleert de ontwikkeling van je centrale zenuwstelsel.

Toename van het hormoon oxytocine

Doordat je samen slaapt, lig je vaak ook lekker tegen elkaar aan en knuffel je meer. Nu is dat natuurlijk al één groot voordeel, maar door dat knuffelen maakt je lichaam ook nog eens het knuffelhormoon oxytocine aan. Hét hormoon dat stress vermindert en jou een rustig en relaxt gevoel geeft. Het werkt zelfs pijnstillend en bevordert genezing en groei. Alsof dat nog niet genoeg is zou dit hormoon je helpen met nieuwe dingen leren, met je spijsvertering en maakt het je door dit alles socialer, vriendelijker, minder agressief, liefdevoller en vrediger. Wauw! Vanavond knuffeldate in bed?

Je voelt je veiliger

Samen slapen heeft een psychologisch effect: het geeft een veilig gevoel als je partner in de buurt is. Door samen te slapen creëer je dus een veiligere en meer ontspannen omgeving. En we hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat je hierdoor ook sneller en fijner in slaap valt!

Nooit meer koude voeten in bed

Wanneer we slaperig en moe worden daalt onze lichaamstemperatuur. Koude voeten houden ons dan ook vaak wakker tijdens het in slaap vallen. Door samen met je lief het bed te delen, is dit probleem natuurlijk zo opgelost! Oké, even doorbijten in het begin, maar al snel zullen jullie (voetjes) heerlijk warm worden.

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing