Beter slapen

Zo slaap je beter op vakantie

Oost, west, thuis slaap je het best. Slecht slapen op vakantie komt helaas veel voor. Waarom slaap je slecht op vakantie? Het heeft onder andere te maken met de omgeving. Jij slaapt natuurlijk het fijnst in je eigen vertrouwde bed. Maar, wat doe je dan op vakantie? Heb je eindelijk eens lekker de tijd om veel te slapen, lukt het je niet om in te dommelen. Frustrerend! Geen zorgen, wij helpen je om op vakantie lekker te slapen. Daarom vijf praktische tips voor als jij slecht slaapt op vakantie.

Slaaptips op vakantie | Beter Bed

1. Veel slapen op vakantie? Maak de omgeving van jou!

Als je moeite hebt om de slaap te vatten in een vreemde omgeving of ander land, richt je slaapplek dan zo comfortabel mogelijk in. Soms helpt het om eenpersoonsbedden tegen elkaar te schuiven als je gewend bent om in een groot bed te slapen. Je eigen kussen meenemen is ook een goed idee als jij slecht slaapt op vakantie. Wil je echt maximaal comfort? Neem dan ook je eigen dekbed en een schoon overtrek mee. De geur van thuis brengt je zo naar dromenland. 

Beter slapen in de zomer doe je met zomers beddengoed

2. Zet de airco lager voor de juiste slaapkamertemperatuur

De ideale temperatuur voor een goede nachtrust ligt tussen de 15 en 18 graden. In veel hotelkamers staat de airco te hoog en dat kan weleens de reden zijn dat jij slecht slaapt. Zet de airco wat lager. Bonus: dat scheelt ook een hoop herrie en storende geluiden. Zet de airco niet helemaal uit als je in een warm land verblijft. Een te warme slaapkamer is ook niet goed voor je slaapkwaliteit. Bovendien houden muggen van een lekker warm temperatuurtje. Wil je zeker weten dat je tijdens je vakantie niet wakker gehouden wordt door ongedierte? Lees hier onze tips tegen muggen!

3. Beweeg voldoende voor een goede slaapkwaliteit

Sommige vakanties nodigen uit om lekker te luieren. Veel slapen, eten, drinken en een sporadische duik in het zwembad. Klinkt heerlijk! Toch zorgt dit er ook voor dat jij ’s-nachts minder goed slaapt. Slaap jij slecht tijdens je vakantie? Dan is het beter om elke dag iets actiefs te doen zoals wandelen, fietsen of een beetje sporten. Als je ’s avonds moe bent val je namelijk makkelijker in slaap. Ook samen onder de lakens kruipen valt onder gezonde beweging. Daarna slaap je als een roosje!

4. Eet en drink niet te veel voor het slapengaan

Iets anders wat je kunt doen tegen slecht slapen op vakantie is opletten wat je eet en drinkt. Hoezo dan? We leggen het je uit. Met een volle maag lig je niet lekker, je spijsvertering wordt aan het werk gezet terwijl je lichaam eigenlijk zou moeten ontspannen. Eet daarom voor het slapengaan geen zware maaltijd meer. En ook al is het lastig op vakantie: drink alcohol met mate. Misschien helpt een slaapmutsje je om weg te doezelen, maar door de alcohol slaap je minder diep en word je ook weer vroeger wakker. Hier lees je meer over het effect van alcohol op je slaap. 

5. Slaap je slecht op vakantie? Beperk kunstlicht!

Wist je dat je dag gevoelsmatig voorbij is als je genoeg daglicht hebt gezien? Gezien de hoeveelheid zon op veel vakantiebestemmingen is dit vaak niet het probleem. Maar de felle stralen van je tablet, telefoon of de televisie werken averechts. Het blauwachtige kunstlicht houdt je wakker. Laat deze elektronica daarom vooral in de avonduren links liggen, zeker vanaf een uur voordat je je bed opzoekt.

Weer thuis? Kom terug in je ritme

Ben je eindelijk gewend aan je nieuwe slaapplek, is het weer tijd om naar huis te gaan. Het volgende slaapprobleem kijkt alweer om de hoek: niet kunnen slapen na je vakantie! In je vakantie verschuift je ritme vaak en dat sluit meestal niet aan met je dagelijkse (werk)ritme van thuis. Dat is weer even wennen! Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om thuis weer zo snel mogelijk in je ritme te komen na een vakantie.

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Slaap jezelf gezond

Meer over Nadieh

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing