Beter slapen

Uitdaging: 100 dagen zonder telefoon naar bed

Ik ben gek op challenges. Het geeft mij het gevoel dat ik flink bezig ben met mijn zelfontwikkeling, en een uitdaging is een doel en een doel hebben werkt beter voor mij dan een voornemen. Dat laatste kan snel verwateren.

Vorige maand kwam ik nog op het idee twee weken lang, élke avond uit een kookboek te koken, dat is leuk joh, zoveel meer nieuwe inspiratie. Ik heb ook eens een keer (geprobeerd) een tijdje na elke douchebuurt te eindigen met ijskoud water, en daag je mij uit om een maand lang iedere dag te beginnen met 100 squats, dan zeg ik meteen ja. 

Mijn telefoon en ik

En toen bedacht ik weer wat nieuws, het is namelijk zo: die telefoon van mij. Het lijkt alsof er honing aan zit. Dat mijn zoontje van anderhalf almaar naar mijn telefoon grijpt om er vervolgens op te swipen vind ik niet knap, maar vooral heel zorgelijk. Hij doet natuurlijk zijn ouders na. Voor ik het weet zit ik weer een halfuur nutteloos te scrollen terwijl er zoveel ander leuks en zinvols is te doen. Wat dacht je van een gewoon gesprek voeren? Of dat fotoboek inplakken dat al maanden ligt te wachten? Ik kocht vorige week het tijdschrift LINDA., nou die ligt nog ongeopend op de keukentafel en dan heb ik het nog niet gehad over de boekenkast. Wijs een boek aan en ik heb het nog niet gelezen. Maar het allerbelangrijkste: ik mis vooral zoveel slááp door die telefoon. 

Verboden in de slaapkamer

Ik ga met dat ding  naar bed en ik sta er mee op. En het kan zomaar zijn dat ik nét voordat ik mijn telefoon wegleg en echt wil gaan slapen iets heb gelezen waardoor ik ga liggen malen. Hetzelfde geldt voor de ochtend. Als ik wakker word check ik meteen mijn mail onder het mom van ‘dan heb ik dat maar alvast gehad’. Wat betekent: meteen werkmodus aan, niet rustig wakker worden. Dat kan zo niet langer. Ik ga aan de slag met een nieuw leven en koop een wekker en een vrolijk bedlampje. De telefoon mik ik ‘s avonds in de fruitschaal. Ik neem een boek mee naar de slaapkamer, een kop kruidenthee en een kruik.

Wie doet er mee?

Ze zeggen dat als je 100 dagen iets volhoudt het een gewoonte wordt, dus daar gaan we: 100 dagen geen telefoon meer in de slaapkamer. Dat zal zorgen voor een betere nachtrust, méér slaap, minder stress, fijne nachten onder de lakens en wat dacht je van ertússen? 

Advies slaapspecialist Sanne

"Dit is anno 2022 een herkenbare challenge voor velen. Er zijn meerdere argumenten om deze challenge succesvol af te ronden. 

  • Het blauwe licht belemmert de aanmaak van melatonine. Dit stofje heb je nodig om moe te worden en in slaap te vallen.
  • Het nieuws en social media leiden je af om tot rust te komen en bepalen je stemming. Zowel 's ochtends als 's avonds. Begin jij ook iedere dag met het checken van je smartphone?
  • Zoals Jet al aangeeft: je partner heeft geen kans om toenadering te zoeken. Terwijl juist ook intimiteit voor een betere nachtrust kan zorgen.

We hopen dus dat Jet (en iedereen die meedoet) ervaart hoe fijn het is om zonder je telefoon in slaap te vallen. Veel succes!"

Lees meer over

Over de auteur

Jet

Columnist

Jet is presentatrice, (food) journalist en heeft haar eigen platform tipvanjet.nl.

Meer over Jet

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing