Slaapproducten

Beter slapen? Meet je slaap met een sleeptracker

Ben je ’s nachts veel wakker? Kom je moeilijk in slaap of heb je het idee dat je eigenlijk wel prima slaapt? Een sleeptracker zorgt ervoor dat je veel bewuster met je slaap om zal gaan. Je kunt bijvoorbeeld heel eenvoudig zien welke nachten je minder goed hebt geslapen. Misschien slaap je na een kopje koffie, een hardlooprondje of dat ene wijntje in de avond wel veel slechter. Je zou dan je gewoontes aan kunnen passen om beter te slapen.

Wat is een sleeptracker?

Sleeptrackers bestaan in verschillende uitvoeringen en meten je slaap. Zo kun je je slaap bijvoorbeeld meten via een app op je telefoon, via een horloge of een speciale slaapmat die je onder je matras legt. De trackers die je thuis kunt gebruiken werken meestal met sensoren die bewegingen detecteren. De ene tracker meet meer gegevens en nauwkeuriger dan de andere. Dat heeft te maken met wat de tracker op welke manier kan meten. Ook ligt het eraan of de tracker slaap als onderdeel meet of dat de hele focus ligt op het tracken van slaap.

Verschillende manieren van tracken

Voor een uitgebreid slaaponderzoek (polysomnografie) in het ziekenhuis of slaapcentrum wordt met elektroden naast de hersenactiviteit ook gekeken naar oogbewegingen, ademhaling, hartritme, houding en snurken. De sleeptrackers die je om je pols draagt tracken via actigrafie: ingebouwde bewegingssensoren en geheugen. Dit geeft een veel globaler beeld van je slaap. Je meet bijvoorbeeld alleen het moment van inslapen, de slaapduur en het moment van wakker worden. Wanneer een sleeptracker óók de hartslag meet is deze ook nog in staat om de REM-slaap te detecteren. Dit doordat je hartslag tijdens je REM-slaap veel varieert. Je hartslag is tijdens je slaap sowieso lager dan wanneer je wakker bent, wat sleeptrackers met hartslagmeter stukken accurater maakt. De perfecte sleeptracker voor thuis mét hartslagmeter is de Withings Sleep Analyzer.

Nauwkeurige sleeptracker voor thuis: Withings Sleep Analyzer

De Withings Sleep Analyze is een sleeptracker in de vorm van een slaapmat die je onder je matras legt. De sensor in de sleeptracker registreert niet alleen heel nauwkeurig je bewegingen, maar ook je ademhaling en hartslag om de kwaliteit van je nachtrust de beoordelen. Daarnaast meten geavanceerde sensoren of je in een lichte, diepe of REM-slaap zit. Ook bevat de analyzer een microfoon die luistert of je snurkt.

Nieuwsgierig? Bekijk hier hoe Withings Sleep Analyzer werkt: 

Ervaringen met de Withings Sleep Analyzer | Beter Bed

Wat meet de Withings sleeptracker allemaal?

Zodra je gaat liggen op het matras schakelt de wifi uit en beginnen de sensoren met meten:

  • Hartslag
  • Ademhaling (inclusief slaapapneu detectie)
  • Snurken
  • Slaapfasen (lichte, diepe of REM-slaap)
  • Slaapduur
  • De duur dat je in bed ligt
  • De duur van het in slaap vallen
  • Hoe lang het duurt om op te staan
  • Hoe lang je wakker bent tijdens de nacht
  • Onderbrekingen: ben je even uit bed of wakker?

Na het opstaan kun je de gemeten gegevens inzien in de app. De gegevens worden geanalyseerd en geven je nacht een slaapscore. Uniek is dat deze sleeptracker ook nauwkeurig de verschillende slaapfasen meet: lichte, diepe of REM-slaap. Zo weet je pas echt of je nacht herstellend voor je lichaam en geest is geweest: dat is gemiddeld genomen bij 25% REM-slaap en 25% diepe slaap. Om de slaapfasen te kunnen meten wordt vooral gekeken naar de ademhaling en je hartslag.

Withings sleep tracker: eenvoudig te installeren

Stap 1: Sleeptracker onder je matras leggen en aansluiten
Met een USB-kabel koppel je de tracker eenvoudig aan de lichtnetadapter en de sleeptracker plaats je onder je matras op borsthoogte. Wanneer je je matras er vervolgens weer oplegt, meet de tracker eerst de dikte van je matras. Hij kan hierdoor bij ieder matras gebruikt worden, behalve bij een water- of luchtbed.  

Stap 2: Installeer de Health Mate app op je mobiel
Als de sleeptracker aan de stroom is gekoppeld, installeer je de Health Mate app op je telefoon. Via bluetooth koppel je de sleeptracker aan je telefoon en erna aan wifi om alle gegevens te synchroniseren met de app. Nu is het tijd om te gaan liggen!

Slimme slaapoplossingen

Smart horloge Steel HR Sport, wit
Meest verkocht

Smart horloge Steel HR Sport

(1)

Levertijd: Morgen in huis

174.95
outlet
draadloze oplader 5W, zwart
Voordeligste keuze

Draadloze oplader 5W

Levertijd: 2 tot 3 weken

39.95

Draadloze oplader 10W

Levertijd: Morgen in huis

49.95

Draadloze oplader 10W

Levertijd: 2 tot 3 weken

39.95

Sleep Tracker Sleep Analyzer

(6)

Levertijd: Morgen in huis

149.95
outlet

Lees meer over

Over de auteur

Jan

Productexpert

Weet álles over de producten van Beter Bed

Meer over Jan

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing