Beter slapen

Dé 7 tips voor een energieke dag

Ben je vandaag wéér moe wakker geworden en na 3x snoozen toch maar je bed uitgegaan? En ook al was de dag nog maar net begonnen, was jij toen al niet vooruit te branden? Laat staan hoe uitgeput jij je de rest van de dag voelde.… Herkenbaar? Zonde! Tijd om jouw energielevel eens flink te boosten met onderstaande 7 tips.

Tip 1: Stop met snoozen

Snoozen maakt je lichaam en geest in de war. Je brein en lichaam maken zich klaar om wakker te worden, jij drukt op de snoozeknop en valt weer in slaap. Verwarrend! Word je dan weer wakker dan voel je je de rest van de dag moe. Je bent minder scherp en kunt moeilijker keuzes maken. Kortom, geen goed begin van de dag!

Tip 2: weg met die wekker

Als jij ’s ochtends wakker wordt van het schelle geluid van je wekker is meestal het eerste wat je denkt: ‘Oh nee, nu moet ik opstaan en mijn heerlijke bedje verlaten’. Dit werkt als een anker. Want iedere ochtend weer krijg jij onbewust die knoop in je buik bij het horen van je wekker. Een negatief gevoel steekt de kop op. Je krijgt stress, een verhoogde hartslag en bloeddruk. Daar gaat je energie!

Tip 3: zorg voor voldoende slaap

Misschien een open deur, maar ondanks dat we dit heel goed weten, slapen we vaak toch niet genoeg. Een goed moment dus omdat nu écht eens te verbeteren! Gebrek aan energie overdag komt simpelweg vaak door te weinig (kwalitatieve) slaapuren. We herhalen het daarom gewoon nog een keer: leg alle apparaten zoals telefoon en laptop een uur voor het naar bed gaan weg en pak eens een boek. Schrijf al je to do’s op en haal ze uit je hoofd, ventileer je slaapkamer overdag goed, ga op tijd naar bed en zorg voor een regelmatig ritme met minimaal 6 uur slaap.

Tip 4: maak je bed op!

‘Programmeer’ je hersenen om productief te zijn door te beginnen met het opmaken van je bed. Een prima eerste taak van de dag toch. Zo gebeurd! Zoiets simpels zorgt er al voor dat het succesvol volbrengen van andere taken veel makkelijker zal gaan. En ook wel lekker bij het naar bed gaan ’s avonds: voldaan stap jij dan namelijk weer in je keurig opgemaakte bedje.

Tip 5: tijd voor een powernap

Doe overdag een tukje van maximaal 20 minuten. Dit is de perfecte manier om weer even helemaal op te laden als je moe begint te worden. Je wordt productiever en maakt minder fouten. Zorg er wel voor dat je niet te lang slaapt. Dan is de kans namelijk aanwezig dat je vermoeider wakker wordt dan je al was of dat je ’s nachts naar je plafond aan het staren bent.

Tip 6: Let’s go outside

Van (zon)licht krijg je energie én het zorgt voor een gelukkig gevoel. Door het licht maakt je lichaam namelijk serotonine aan, het gelukshormoon. Een tekort van dit hormoon zorgt dus juist voor lusteloosheid en moeheid. Zorg er dus voor dat jij per dag een paar korte momentjes geniet van daglicht. Wandel een rondje of spring op de fiets naar je werk of de supermarkt. Hoe meer zon hoe beter, maar ook gewoon daglicht maakt verschil.

Tip 7: Ben dankbaar

Een perfecte oefening om voor het slapen te doen of bij het wakker worden is 3 dingen te benoemen waar je dankbaar voor bent. En nee, dit hoeven echt geen grote dingen te zijn. Kijk naar de dingen die er wel zijn in je leven. De fijne wandeling in je pauze, dat kopje koffie dat wel heel lekker smaakte of je lief die vanavond kookt bijvoorbeeld. Het is wetenschappelijk bewezen: wanneer je je focust op dankbaar zijn, maakt dit je gelukkiger. Het geeft energie, je bent optimistischer en ervaart meer plezier.

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing