Beter slapen

De meest voorkomende slaaprituelen

Een eigen ritueel voor het slapen gaan, helpt voor een betere nachtrust. Niet alleen voor kinderen, ook voor volwassenen. Juist als je het overdag vaak druk hebt en op wisselende tijden naar bed gaat, is het belangrijk de dag met een terugkerend ritueel af te sluiten. Door voor het slapen gaan dagelijks dezelfde stappen te doorlopen, vertel je je lichaam dat het tijd is om te gaan slapen. Zo maakt het zich op voor de slaapstand. En da’s precies wat je wilt.

1. Warm bad of douche nemen

Je wordt er zo lekker rozig van. Warm water maakt je loom en rustig. Als je vanuit het bad meteen je bed instapt, profiteer je optimaal van de voordelen die het water je biedt. Zodat je die eerste uren in bed niet naar het plafond, maar naar de binnenkant van je oogleden ligt te staren. Stukken beter.

2. Lezen

Op menig nachtkastje ligt wel een leesboek. Ofwel hij ligt daar onaangeraakt sinds de laatste vakantie, ofwel er wordt elke avond een aantal bladzijden in gelezen. Lezen is een goede manier om de drukte van de dag achter je te laten en je klaar te maken voor een ontspannen nacht. Misschien toch maar eens beginnen in dat boek dat al maanden op je ligt te wachten?

3. Social media checken

Nee, we zullen niet met ons vingertje zwaaien. Even scrollen door Facebook, plaatjes kijken op Instagram … ook wijzelf maken ons er schuldig aan. Net als jij weten wij dat digitale apparaten en de slaapkamer niet de beste combi vormen. Omdat we het met regelmaat tóch doen, hoort hij wel in dit lijstje. Misschien een goed voornemen voor volgend jaar? Want we willen natuurlijk wél richting die betere nachtrust.

4. Schaapjes tellen

De ideale truc om gepieker te lijf te gaan is ouderwets schaapjes tellen of schaapjes tellen 2.0. Zoek bij elke letter van het alfabet een land of stad of tel van honderd naar nul in stapjes van drie. Je zet een ander deel van je hersenen aan het werk en denkt even aan iets heel anders dan aan die drukke agenda. Handig!

5. Mediteren

Even resetten. Een minuut of twintig tot rust komen op je meditatiekussentje. Hoe lekker is dat? Yoga of een mindfulness oefening doen mag ook trouwens. Of probeer een van onze ontspanningsoefeningen. En dan niet naderhand toch nog even Facebook openen hè.

6. Muziekje luisteren

Of het nu je eigen Spotify playlist is of een andere (slaapverwekkende) slaaplijst. Een slaapliedje van een grote componist of een lied met natuurgeluiden. Muziek kan enorm helpen je geest te kalmeren. En dan hebben we het niet over technohouse en heavy metal uiteraard.

7. Tv kijken in bed

In de categorie social media, dit ritueel. Hoe nietszeggend het programma dat je kijkt ook is, je kunt er beter voor zorgen dat je lichaam de slaapkamer niet associeert met werken, bellen, appen of tv kijken. Uit dus, die tv. Pak in de plaats hiervan maar een boek of meditatiekussen.
 
We beseffen ons dat er een hoop bedrituelen zijn die we niet hebben genoemd. Even bij de kinderen kijken, checken of er geen monster onder het bed zit, in je dagboek schrijven … Die flanellen pyjama aantrekken, een kruik vullen of een beker warme melk opdrinken. Wat jouw vaste gebruik ook is, zolang het dagelijks terugkomt en geen scherm heeft, is bijna elk slaapritueel goed. 

Slaap lekker! 

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Slaap jezelf gezond

Meer over Nadieh

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing