Beter slapen

Ontspannen slapen: met deze oefeningen lukt het je

Lig jij vaak wakker? Gebruik dan de eerstvolgende keer wanneer je niet in slaap kunt komen de 3 ontspanningsoefeningen in dit artikel. Wees maar gerust, het is geen hele workout! Maar ze helpen je wel om als een blok in slaap te vallen!

Ontspannen slapen

Zorg dat je comfortabel ligt, doe alle lampen en apparaten uit. Laat je ogen nog even open en sluit ze na een paar minuten om langzaam met de oefeningen te starten. Probeer aan niets anders te denken dan de oefening die je doet.

1. De ademhalingsoefening

Doe je ogen dicht, leg je handen op je buik en voel hoe je buik op en neer gaat van het ademen.
Haal nu 4 tellen heel langzaam adem door je neus. Hou je adem een seconde vast en blaas ook in 4 tellen langzaam uit via je mond.
Neem een seconden pauze en herhaal dit 5 keer.

2. De 5-4-3-2-1 oefening

Blijf op je ademhaling letten. Deze oefening vereist zoveel concentratie dat je lekker moe wordt, zónder ruimte om te piekeren!

Doe je ogen dicht en bedenk 5 dingen die je in je slaapkamer ziet.
Denk nu aan 5 dingen die je hoort en voelt (het tikken van de klok, regen op het raam, je hoofd op het kussen of het dekbed op je tenen).
Doe steeds hetzelfde, maar tel af dus benoem steeds minder: 4 dingen die je ziet, hoort en voelt. Totdat je steeds 1 ding op kunt noemen.

3. Spierontspanningsoefening

Concentreer je op je spieren. Span steeds 1 spiergroep langzaam om deze vervolgens weer te ontspannen. Doe het langzaam en focus je op het ontspannen gevoel dat in de spiergroep ontstaat.

Start met je linkerbeen. Strek het naar voren, span de spieren aan. Hou dit 5 seconden vast. Laat los en ervaar het verschil tussen spanning en ontspanning. Herhaal dit 2 keer.
Doe dit ook met rechterbeen.
Focus je nu op je linkerarm. Maak een vuist en strek je arm zachtjes naast je lijf. Span de spieren aan voor 5 seconden en laat los. Herhaal dit 2 keer.
Doe hetzelfde voor je rechterarm. Kom langzaam aan tot rust.
 

Meer ontspanningsoefeningen?

Kan je geen genoeg krijgen van de ontspanningsoefeningen uit dit artikel? Lees dan snel ons artikel over slaapmeditatie voor meer tips voor een betere nachtrust.

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Slaap jezelf gezond

Meer over Nadieh

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing