Beter slapen

Praten in je slaap

Misschien blijft het in jouw geval bij mompelen of een onsamenhangende woordenbrij, maar in sommige gevallen gaan mensen in hun slaap hele dialogen aan. Hoe dan ook, je vindt het vast niet fijn dat je partner of huisgenoot je ’s morgens confronteert met uitspraken waar jij je niets van herinnert. Veel mensen schamen zich voor hun kletspraat. Goed nieuws: er is iets aan te doen. Als je zorgt voor een gezond slaapritme, goede hygiëne en genoeg slaap, kun je praten in je slaap verminderen.

De oorzaken van praten in de slaap

Praten in de slaap gebeurt bij iedereen wel eens. Kinderen zijn veruit het beste in praten tijden het slapen. Dit komt doordat kinderen gedurende de dag veel nieuwe indrukken opdoen en die tijdens het slapen verwerken. Dit zorgt ervoor dat ongeveer de helft van de kinderen in hun slaap praat, tegenover 5% van de volwassenen. Mannen praten over het algemeen meer in hun slaap dan vrouwen. De meest voorkomende oorzaken zijn:

Praten in je slaap achterhalen

De meeste mensen die last hebben van deze slaapstoornis komen erachter door hun huisgenoten, partner of ouders. Je maakt zelf namelijk niet bewust mee dat je in je slaap praat. Hierdoor kan het lastig zijn voor mensen die alleen wonen om te achterhalen of ze in hun slaap praten. Gelukkig is er wel een manier om erachter te komen of jij ook een slapende prater bent. Zo zijn er verschillende apps die geluiden in je slaap opnemen. De volgende dag kan je zien (en luisteren) of je die nacht hebt gepraat in je slaap. Deze apps zijn ook erg populair bij mensen die al weten dat ze in hun slaap praten, die zijn natuurlijk gewoon erg benieuwd zijn wat ze allemaal zeggen in hun slaap. Toch moeten we je een kleine waarschuwing geven, want vaak is het onsamenhangend en niet verstaanbaar wat je in je slaap zegt. Als iemand wel verstaanbaar praat in de slaap, zijn het meestal irrationele uitspraken die niet zijn gebaseerd op waarheden.

Wat kun je doen tegen praten in de slaap?

Geen zorgen, praten tijdens je slaap is geen ernstige slaapstoornis waarvoor je behandeld hoeft te worden. Sterker nog, tot op heden is er nog geen medische behandeling voor het probleem. Praten in de slaap is vaak het gevolg van andere slaapstoornissen, een gebrek aan slaap of stress. Meestal verdwijnt het praten in de slaap als je de onderliggende oorzaak aanpakt. Bedenk voor jezelf of je de oorzaak kan achterhalen en dat probleem eerst kan oplossen. Lukt dat niet en heb je zelf, je partner of huisgenoten last van jouw nachtelijke verhalen? Ga dan eens langs de huisarts. De huisarts kan je namelijk helpen met deze of vergelijkbare slaapstoornissen.

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing