Beter slapen

In je slaap praten? Zo kom je ervan af!

Praat jij in je slaap? Blijft het dan bij onsamenhangend gemompel of ga jij hele dialogen aan? Veel mensen schamen zich voor hun kletspraat. Goed nieuws: er is iets aan te doen. Met een gezond slaapritme, goede hygiëne en genoeg slaap, kun je het praten in je slaap verminderen.

Wat betekent in je slaap praten?

In je slaap praten of schreeuwen doet iedereen wel eens. Het is dan ook een onschuldige slaapstoornis die valt onder parasomnie. Dit zijn alle ongewenste gedragingen en sensaties die voorkomen tijdens de slaap. Kinderen praten veruit het meest in hun slaap. Dit komt doordat kinderen gedurende de dag veel nieuwe indrukken opdoen en die tijdens hun slaap verwerken. De helft van de kinderen praat in hun slaap, tegenover 5% van de volwassenen. Praten in je slaap wordt vaker door mannen dan door vrouwen gedaan.

Wat is de oorzaak van in je slaap praten?

Verschillende slaapstoornissen komen vooral voor in specifieke slaapfases, zoals slaapwandelen. Bij praten en schreeuwen in je slaap lijkt dit niet per se het geval. Dit gebeurt dus op willekeurige momenten en tijdens verschillende slaapfasen. Wel komt praten in je slaap vaker voor tijdens de overgang van de ene naar de andere slaapfase.  En heb je wel eens gehoord dat praten in je slaap met intelligentie te maken zou hebben? Er is helemaal niets dat daarop zou wijzen. De meest voorkomende oorzaken die wél bekend zijn voor praten in je slaap? We zetten ze hier voor je onder elkaar:

Zo kom je erachter of je praat in je slaap

In je slaap praten wordt meestal ontdekt door huisgenoten, partners of ouders. Je maakt zelf namelijk niet bewust mee dat je in je slaap praat. Hierdoor kan het lastig zijn als je alleen woont om te achterhalen of je in je slaap praat. Wil je toch weten of je een slapende prater bent? Er zijn verschillende apps die geluiden in je slaap opnemen. De volgende dag kan je zien (en luisteren) of je die nacht hebt gepraat in je slaap. Ook leuk als je gewoon benieuwd bent naar wat je allemaal precies vertelt in je slaap. Kijk niet gek op als het een onsamenhangend en niet verstaanbaar verhaal is. Ben je wel verstaanbaar? Vaak zijn het irrationele uitspraken die niet gebaseerd zijn op waarheden.

Hoe voorkom je in je slaap praten?

Geen zorgen, in je slaap praten is geen ernstige slaapstoornis waarvoor je behandeld hoeft te worden. Sterker nog, tot op heden is er nog geen medische behandeling voor praten in je slaap of parasomnie. In je slaap praten is vaak het gevolg van andere slaapstoornissen, een gebrek aan slaap of stress. Meestal verdwijnt het in je slaap praten als je de onderliggende oorzaak aanpakt. Bedenk voor jezelf of je de oorzaak kan achterhalen en dat probleem eerst kan oplossen. Lukt dat niet en heb je zelf, je partner of huisgenoten last van jouw nachtelijke verhalen? Ga dan eens langs de huisarts. De huisarts kan je namelijk helpen met deze of vergelijkbare slaapstoornissen.

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing