Beter slapen

Oordopjes voor het slapen

Soms duurt in slaap vallen langer dan je eigenlijk zou willen. Het is vooral vervelend als je zelf niet het probleem bent van deze slapeloosheid! Gelukkig ben je niet de enige met dit probleem en kun je er makkelijk iets tegen doen. Veel mensen hebben namelijk last van een slechte nachtrust, doordat ze wakker worden van allerlei soorten geluiden. Woon je langs een drukke autoweg? Heb je lawaaierige buren? Of lukt het niet om in slaap te vallen door het gesnurk van je partner?

Wat zijn slaapoordoppen?

Slaapoordoppen zijn een vorm van gehoorbescherming die ervoor zorgen dat vervelende geluiden worden gedempt. Hierdoor kun jij heerlijk slapen! Oordopjes voor het slapen zijn er in verschillende soorten, maten en pasvormen. Het is daarom belangrijk dat je oordoppen kiest die goed bij de vorm van jouw oren passen en daarnaast comfortabel zitten gedurende de nacht.

Oordopjes tegen geluid voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is belangrijk, maar niet voor iedereen vanzelfsprekend. Veel mensen kunnen niet goed slapen vanwege allerlei soorten geluiden. Geluidsoverlast is zelfs een van de meest voorkomende oorzaken van slapeloosheid. Oordopjes tegen geluid kunnen helpen om deze vervelende geluiden zoveel mogelijk te dempen, zodat jij weer onverstoord kunt doorslapen. Je kan kiezen voor universele oordoppen of otpolastieken. Er wordt een exacte kopie gemaakt van je oor, waardoor je gehoorgang volledig wordt afgesloten. De oordoppen worden van een zacht materiaal gemaakt, wat ervoor zorgt dat ze perfect in je oren passen en comfortabel aanvoelen. Otoplastieken zijn wél een stuk prijziger dan universele oordoppen en kosten gemiddeld €120.

Kies de juiste oordopjes tegen snurken en geluid

Bij het kiezen van oordopjes tegen snurken en geluid is het belangrijk dat je oordopjes kiest die bij jou passen. Het belangrijkste is dat je oordopjes koopt die speciaal zijn gemaakt voor het slapen en niet bedoeld zijn voor festivals of gehoorbescherming op werk. Deze oordoppen filteren het geluid op andere frequenties, waardoor ze niet goed werken tijdens het slapen. Ben je een zijslaper? Kies dan voor oordoppen die zijn gemaakt van zacht materiaal dat zich naar je oor vormt, zodat je lekker op je zij kan blijven liggen. Als je een kleine gehoorgang hebt, bestaat de kans dat oordoppen niet comfortabel aanvoelen. In dat geval kun je eens oordoppen proberen die gemaakt zijn voor kinderen!

Noise cancelling oordopjes voor het slapen

Slapen met noise cancelling oordopjes is ook een mogelijkheid om geen last te krijgen van het omgevingsgeluid. Een minpunt hieraan is wel dat noise cancelling ‘muziekoordopjes’ gepaard gaan met het generen van andere geluiden om het geluid van buiten tegen te houden. Daarnaast kunnen deze oordopjes soms oncomfortabel zitten afhankelijk van de vorm. Wanneer je ineens op je zij rolt en zwaar op je oor leunt kan deze oordop schade toebrengen aan je trommelvlies. Dit kan je oplossen door een beter kussen aan te schaffen maar de mogelijkheid blijft wel aanwezig.

Kan het kwaad om met oordoppen te slapen?

Het is niet slecht voor je oren om regelmatig met oordoppen in te slapen. Het kan wel voorkomen dat je oren wat meer oorsmeer aanmaken dan zonder slaapoordoppen. Zorg er dus voor dat je in de ochtend het oorsmeer even weghaalt. Bij dagelijks gebruik is het ook belangrijk om je oordoppen goed schoon te houden. Dit kan je makkelijk doen met een beetje warm water en zeep. Kijk altijd even in de gebruiksaanwijzing om te achterhalen hoe je jouw oordopjes het beste schoonmaakt. Wax oordoppen zijn een andere optie voor gehoorbescherming tijdens het slapen. Hoewel ze effectief kunnen zijn, vinden sommige mensen ze minder comfortabel en kunnen ze meer oorsmeer veroorzaken. Als je kiest voor wax oordoppen, zorg er dan voor dat je ze regelmatig vervangt en goed schoonmaakt.

Slapen met oordoppen en je wekker horen

Een veelvoorkomende zorg is of je je wekker nog wel hoort als je slaapoordoppen draagt. De meeste mensen ervaren dat ze de wekker nog steeds horen, vooral als je een luid alarm instelt. Het is wel een goed idee om dit even te testen voordat je volledig op je oordoppen vertrouwt.

Geniet van de rust en slaap lekker. Wij hopen dat je binnenkort lekker in alle rust kunt gaan slapen met je nieuwe oordopjes. Met de juiste slaapoordoppen kan je eindelijk die goede nachtrust krijgen die je verdient.

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing