Beter slapen

Waarom slaapt een huisdier bij je?

Waar de één al sinds jaar en dag met Bello of Kitty in hetzelfde bed slaapt, gruwelt de ander al bij het idee. Wij van Beter Bed dachten dat de gemiddelde Nederlander huisdieren in bed vies en onhygiënisch zou vinden, een beetje zoals roken in de slaapkamer of chips tussen de matrassen. Na enige rondvraag blijken de meningen echter nogal verdeeld te zijn. Ruim 40% van de honden- en kattenbezitters laat zijn of haar huisdier in bed slapen!

Waarom slaapt je kat graag bij je?

Katten zie je overal en nergens dutten, niet gek, aangezien ze het merendeel van de dag besteden aan slapen. Toch hebben ze vaak een favoriete plek om hun oogjes te sluiten, grote kans dat deze dicht bij jou is! Slaapt jouw kat ook graag naast jou? Dat heeft dan de volgende redenen:

  • Een kat zoekt naar een warmtebron, en als ze die niet in de zon vinden, vinden ze het wel bij jou
  • Een kat slaapt simpelweg bij jou omdat die je leuk en gezellig vindt, ze voelen zich comfortabel en vallen daardoor gemakkelijk in slaap
  • Een kat markeert zijn territorium, zodat deze plek vertrouwd aanvoelt. Door jou onder andere te voorzien van kopjes, zien ze ook jou als een veilige plek om dagelijks een dutje te doen
  • Een kat is op zoek naar herkenbare geuren, die jij als baasje dagelijks kunt afgeven. Daarnaast wordt een kat in slaap gedommeld door het ritme van je hartslag, zie het als een soort natuurlijk wiegje!

En voor de rest: wat is nu slim als het gaat om dieren in je slaapkamer? En heeft een huisdier een positieve of negatieve invloed op onze slaap? Wij zetten de voor- en nadelen van slapen met je huisdier op een rij.

Slapen met je hond

Slapen met je hond in bed is misschien hetzelfde als binge-watchen voor het slapengaan: je weet dat het niet goed voor je is, maar je doet het toch. Huisdieren horen om allerlei gezondheidsredenen niet thuis in ons bed en de slaapkamer. Waarom niet:

1. Grotere kans op infecties, ziektes en kwaaltjes

Huisdieren brengen beestjes en bacteriën in huis. Dat is allesbehalve hygiënisch en ook niet goed voor de gezondheid. Huisdieren kunnen ziektes en infecties met zich meebrengen die voor ons gevaarlijk of op z’n zachtst gezegd vervelend kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan wormen. Veel honden en katten lopen rond met dit probleem en je merkt het niet altijd als ze besmet zijn. De eitjes zijn met het blote oog niet zichtbaar en kunnen de mens besmetten. En dan nog iets met honden, katten en vlooien die zich graag vermenigvuldigen… volgens mij hoeven we dit punt niet verder uit te leggen.

2. Slecht bij allergieën

Huisdieren laten – net als mensen – huidschilfers en speeksel achter. Deze bevatten bacteriën en kunnen voor allergische reacties zorgen. Ze kunnen bijvoorbeeld op je longen slaan (astma) of op je huid (rode huid met jeuk en uitslag). En denk nu niet dat je deze bacteriën en schilfers verwijdert door je hond in bad te doen voor het slapen gaan of je beddengoed wekelijks te verschonen. Niet als je je huisdier weer direct op bed zet...

3. Verstoorde nachtrust

Dan is er nog de invloed op onze eigen nachtrust. Uit studie van het Sleep Disorders Center in Detroit blijkt dat ruim 53% van de mensen die met huisdieren in bed kruipen, te kampen heeft met slaapproblemen en slapeloosheid. Dieren verstoren onze slaap, omdat ook zij woelen, bewegen en tussentijds wakker worden. Dit verstoort de diepte en de kwaliteit van onze eigen slaap, wat kan resulteren in chronisch slaaptekort, minder energie overdag en een niet uitgerust gevoel.

Slapen met je huisdier, goed of fout?

Vooral bij alleenstaande vrouwen en gezinnen zonder kinderen wordt er een oogje toegeknepen als het gaat om huisdieren in de slaapkamer. De dieren bevinden zich dan op, tussen of onder de lakens. Het kamp ‘ja natuurlijk’ geeft de volgende redenen voor het feit dat hun huisdier bij ze in bed slaapt:

1. Het is warm en knus

Je maatje bij je in bed biedt troost en je voelt je niet zo eenzaam en alleen. Bovendien fungeert zo’n warm hondenlijf prima als verwarming en scheelt het al gauw een pyjama.

2. Het bevordert de band

Hoe schattig: de kat die spinnend op het sprei ligt of de hond op het kussen naast je… Je houdt van je huisdier. Je beschouwt Bruno of Bruintje als een volwaardig lid van je gezin. Dan zou een slaapkamerverbod toch een beetje raar zijn? Waar jij gaat, mag hij gaan. Wel zo gezellig!

3. Je puppy of kitten slaapt beter en jij hoeft er niet uit

Iedereen die ooit een hond grootgebracht heeft, zal beamen: in de eerste periode is het even afzien. Het kan dan helpen de bench of mand op je slaapkamer te zetten of het dier bij je in bed te nemen. Het beest slaapt dan geruster en wij hoeven er niet ’s nachts uit. Vooral bij puppybezitters en kittenliefhebbers is dit een veelgehoord argument. Maar net als bij baby’s en kinderen geldt: zie dit later maar weer eens af te leren…
 
Vind je de stap om voortaan te gaan slapen zonder je trouwe beestje te groot? Op onze sierkussens van het merk KAAT vind je volop herten en vlinders. En als je slaapt onder de overtrekken van Marjolein Bastin of Beddinghouse Kids, ben je omringd met wilde dieren, vlinders en insecten. Dat maakt ’n hoop goed ☺

Slapen met Scotty | Beter Bed

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Slaap jezelf gezond

Meer over Nadieh

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing