Beter slapen

7x slaaptips tijdens warm weer

Bij zomerse temperaturen is het vaak moeilijk om in slaap te vallen. Dit komt doordat je lichaam niet genoeg afkoelt. Dat afkoelen is een vereiste bij het in slaap vallen. De beste oplossing voor deze warme nachten is een airco. Heb je geen airco en ook geen zin om zoveel geld uit te geven? In dit artikel geven we je onze tips om toch wat af te koelen en heerlijk te slapen. Want zeg nu zelf, slapen in de hitte vindt toch niemand fijn?

1. Drink voldoende water

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 65% uit water. Op een normale dag is het verstandig dat je ongeveer twee liter water drinkt voor het op peil houden van je hydratatie. Zodra de buitentemperaturen stijgen, stijgt ook je lichaamstemperatuur. Aangezien je lichaam niet oververhit wil raken, ga je zweten. Om dit vochttekort weer aan te vullen, is het belangrijk extra water te drinken gedurende de dag. Wanneer je goed gehydrateerd bent, val je ook sneller in slaap.

2. Houd de warmte buiten 

Veel mensen zetten overdag ramen en deuren tegen elkaar open om het lekker te laten waaien in huis. Die wind voelt dan misschien wel lekker fris, maar op deze manier komen ook de warme temperaturen je huis binnen! Het is verstandiger de warme lucht buiten te sluiten door ramen en deuren op een warme dag juist dicht te houden. Doe als het kan ook je gordijnen dicht. Zo blijft het lekker koel in huis. Wil je toch wat frisse lucht binnen laten? Doe dan ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat je ramen open. Dan zijn de koelste periodes van een dag.

3. Maak een airco van je ventilator

Een airco zet warme lucht om in koude lucht en koude lucht is aangenamer om in te slapen. Een ventilator zorgt enkel voor verplaatsing van de lucht, dat zich uit in een frisse wind. Om van je ventilator een airco te maken, heb je bevroren flessen water nodig. Deze plaats je voor de ventilator. De warme lucht wordt door de ventilator tegen de bevroren flessen geblazen, waardoor deze flink afkoelt. Zo simpel, zo koel. 

4. Neem een frisse douche voor het naar bed gaan

Neem vlak voordat je naar bed gaat een verkoelende douche. Let wel op dat het water niet ijskoud is. Hierdoor koel je namelijk niet af. Een lauwwarme douche is het best om je lichaam af te laten koelen. Het duurt dan weer even voor je het heet hebt en in die periode kun je makkelijker in slaap vallen. Geen zin om te douchen? Houd dan even je polsen onder de koude kraan. Door je polsen stroomt een hoop bloed en op deze manier zakt je temperatuur een beetje waardoor je in slaap kunt vallen.

5. Doe een pyjama aan

De meeste mensen denken dat als je het warm hebt in bed, het verkoelend is om naakt te slapen of met weinig kleren aan. Maar niks is minder waar, je moet juist een (katoenen) pyjama aandoen om af te koelen. Een katoenen pyjama neemt namelijk juist zweet op. Als je naakt slaapt en begint te zweten, dan blijft het op je huid zitten of wordt het zweet opgenomen door je beddengoed. Doordat het op je huid blijft liggen, wordt je weer wakker van het zweet. Wanneer je een katoenen pyjama aanhebt, dan vangt dit het zweet op waardoor het lichaam droogt en afkoelt. Je wordt dus niet meer wakker van het zweten. 

6. Verkoel je voeten

Voordat je gaat slapen, is het aan te raden om met je voeten onder een koude kraan te doen. Een andere manier is om sokken nat te maken met koud water en daarmee te gaan slapen, dit zorgt voor het koelen van je voeten. Wanneer je voeten en enkels koud zijn, zul jij het ook koeler hebben.

7. Kies voor een dun, extra koel of geen dekbed

Als je gaat slapen in de hitte is het slim om onder een zomerdekbed te slapen. Heb je een 4-seizoenendekbed? Zorg er dan voor dat je alleen onder het zomerdeel slaapt. Nog steeds te warm? Probeer dan zonder dekbed te slapen, alleen onder een laken. Of je kussensloop of dekbedovertrek voor bedtijd heel even in de vriezer leggen, kan ook voor verkoeling zorgen!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing