Beter slapen

Zo maak je je hoofd leeg

Gaan slapen. Het klinkt zo makkelijk. Toch heeft een groot deel van de mensen moeite met in slaap komen. Zeker oudere mensen hebben veel last van slapeloosheid. Een veelgehoord advies, dat je waarschijnlijk al vaker naar je hoofd geslingerd hebt gekregen, is dat je moet zorgen voor een leeg hoofd. Maar ja, hoe doe je dat?

We zetten de beste trucjes om je hoofd leeg te maken op een rij. Een rustige geest, betekent namelijk meestal ook een rustig lichaam. En die combi maakt dat je makkelijker in slaap kukelt.

Leg je smartphone op tijd weg en lees geen mail meer

Even Facebook checken. Prikkels, prikkels en nog eens prikkels. Nog even die laatste mail lezen, die je vervolgens mee de nacht in neemt. En natuurlijk open je ook nog even dat appje van die vriendin die om advies vraagt. Aangezien je wilt gaan slapen en niet meer voornemens bent tot actie over te gaan, heeft al deze nieuwe informatie totaal geen nut. Conclusie: een smartphone in het uur voordat je gaat slapen, is geen goed idee.

Denk aan leuke dingen

Fantaseren over je vakantie in het verschiet of denken aan mensen van wie je houdt. Grote kans dat je gedachten dit keer niet afdwalen naar het boodschappenlijstje en die afspraak op kantoor, maar naadloos overgaan in een mooie droom.


Voorspelbaar avondritueel

Onderschat het belang van een vast slaapritueel niet. Een rondje met de hond, daarna tanden poetsen … Op den duur vertelt deze reeks van voorspelbare activiteiten je lichaam dat je moet gaan slapen. En vooral ook je hersenen, zodat ze niet meer aangezet worden tot nieuw denkwerk. En dat is precies wat je wilt.

’s Avonds geen cafeïne of alcohol

Een overactief brein en hyperactief lichaam kunnen ook veroorzaakt worden door cafeïne of alcohol. In plaats van een glas cola, flesje bier of kop koffie kun je dus beter een rustgevend kruidentheetje nemen. Deze zorgt voor ontspanning in lijf en leden.

Neem een warm bad

Het zal je niet verbazen dat een warm bad een goede manier is om uit je hoofd te komen. Het lekkere water laat de zorgen en gedachten zo van je af drijven.


Doe ontspanningsoefeningen

Het doen van ontspanningsoefeningen en/of mediteren helpt je lichaam en geest tot rust te komen. Je kunt ook een yogamatje naast je bed leggen en de dag afsluiten met een paar zonnegroeten. Door meer in je lichaam te gaan zitten, zet je je geest in de slaapstand.

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing