Beddengoed nodig? Bestel nu en profiteer tijdelijk van gratis verzending

4 : 17 : 25
44

Huisstofmijt


In de aanval tegen huisstofmijtallergie

Ken je dat? Dat je ’s morgens opstaat met jeukende ogen of een verstopte neus? Dat je keel opgezet is en je al niezend de badkamer in loopt? Misschien ben je wel allergisch voor huisstofmijt, net als ik. En een paar miljoen anderen in Nederland en België…

Ikzelf heb mijn vloerbedekking al de deur uit gedaan en laminaat gelegd. Ik gebruik geen extra kussens of sprei op mijn bed, slaap met het raam open en in mijn kamer vind je geen kleedjes of knuffels. Toch word ik geplaagd door iets. Door iets met acht poten om precies te zijn.  En weet je wat? Ik ben het beu om medicijnen te slikken en klachten te onderdrukken. Mijn matras rigoreus de deur uit doen vind ik iets te ver gaan en immunotherapie is ook zo wat. Het is dus hoog tijd om naar een betere oplossing te zoeken voor mijn huisstofmijtallergie. 

De ins & outs over de huismijt

  • Huisstofmijten zijn witte beestjes en familie van de spin. Hun afmeting is 0,1 tot 0,6 mm waardoor ze (bijna) niet zichtbaar zijn met het blote oog.
  • De huisstofmijt voelt zich thuis op donkere, warme en vochtige plaatsen van rond de 25 graden.
  • Hij eet huidschilfers en dus zijn mijn matras, dekbed, kussen en bank fijne verblijfplaatsen voor mister Mijt.
  • De huisstofmijt legt 3 tot 5 eitjes per dag en het kost 3 weken om uit te groeien van eitje tot volwassen mijt. Duizenden mijten zijn er dus in no time honderdduizenden…
  • De gemiddelde mijt leeft een paar maanden.
  • In de herfst en winter zitten er meer huisstofmijten in een matras, want dan is het buiten koud en binnen lekker aangenaam.


In een matras kunnen tot zo’n 1 miljoen huisstofmijten leven. 1 Miljoen! Ik lig dus een derde van mijn leven tussen ontelbare mini monstertjes… Dit feit verander ik niet zomaar, aangezien slapen mijn hobby is en slapen in de badkuip niet zo fijn is voor mijn rug. Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat ik niet zo veel last heb van de mijten in mijn bed?

 

1. Vaker stofzuigen, stoffen en luchten

Een aantal keer per week stofzuigen en stoffen vermindert het aantal huisstofmijten. Ai, ik poets hooguit eens per week…  Als er geen stof ligt, krijgen huisstofmijten minder kans om zich te nestelen. Klinkt logisch natuurlijk. Daarnaast is ventilatie enorm belangrijk. Ik zal er eens op letten dat ik de ramen vaker wijd openzet. En dat de luchtvochtigheid daalt. Dat zal ze leren.

 

2. Mijn beddengoed heet wassen. En goed wassen.

Dit punt had ik zelf kunnen bedenken. Mijn beddengoed moet regelmatig heet gewassen worden, zodat de boel uitsterft. Wassen op 60 graden of hoger wordt aangeraden. Bovendien kan ik mijn beddengoed het best buiten laten drogen of in de droger stoppen. Weer wat geleerd.

 

3. Mijn matras vervangen

Euuhhh, mijn matras is nu 4 jaar. Dat is toch zeker niet te oud? Ik wilde er eigenlijk nog wel een paar jaar mee doen en het geld groeit me niet op de rug. Een matras gaat gemiddeld 5 tot 10 jaar mee, lees ik. Aangezien er nog geen kuilen in mijn matras zitten, ik naast deze allergie geen lichamelijke klachten heb en ik er over het algemeen heerlijk lig op mijn pocketveermatras, ga ik voor een levensduur van 7,5 jaar. Nog 3,5 jaar dus graag. Dan ga ik voor een vers, nieuw exemplaar. Zonder huismijt.

 

4. Mijn matras (laten) reinigen

En een schoon bed slapen, is een stuk prettiger en gezonder, dat snap ik ook wel. Allergie of geen allergie. Ik kan dus een bedrijf laten komen om mijn matras professioneel te reinigen. Wat natuurlijk weer een vermogen kost… Ik kan het ook zelf doen met een stoomreiniger, ontdek ik op internet. Een stoomreiniger reinigt met hete stoom het matras en door de hete stoom worden vrijwel alle mijten, allergenen en micro-organismen gedood. Kijk, dat klinkt goed. Al zie ik dat ik goed moet opletten dat ik het matras niet beschadig en dat het niet te vochtig wordt, waardoor juist weer schimmels ontstaan. Hmmmmm. Reinigen houdt meer in dan ik dacht.

 

5. Anti-allergische hoezen aanschaffen.

Ondanks bovenstaande acties, die zeker weten resultaat zullen hebben, geven huisstofmijten niet zomaar op. Ik heb dus besloten dat ik de eigenwijze mijten, die ondanks mijn poets- en reinigingsdrift gewoon blijven zitten, ga buitensluiten. Ik ga ervoor zorgen dat ze mijn huidschilfers niet meer kunnen opeten, dat ze doodgaan en geen schijn van kans meer hebben. Hoe? Met anti-allergische hoezen om mijn matras, dekbed en kussen. Deze hoezen hebben een anti-huisstofmijtbehandeling ondergaan en lijken mij het ideale wapen in de strijd.

Bekijk alle anti-huisstofmijt producten van Beter Bed


 

Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing